Τα νήπια μπορεί να είναι πολύ δύσκολα στον ύπνο, αλλά μερικές φορές κάτι πολύ απλό – όπως ένα ζευγάρι κάλτσες – μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα ζεστά πόδια μπορούν να βοηθήσουν τόσο τα νήπια όσο και τους ενήλικες να αποκοιμούνται πιο εύκολα και να απολαμβάνουν έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο.

Αλλά πόσο κρύο είναι αρκετά κρύο;

Ο ευκολότερος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν κάνει αρκετό κρύο για να φορέσει το παιδί σας κάλτσες είναι η αίσθηση της θερμοκρασίας στην κρεβατοκάμαρα του. Εάν το παιδί σας συνηθίζει να κοιμάται με έναν ανεμιστήρα κοντά, το υπνοδωμάτιό του είναι μάλλον αρκετά δροσερό για να του βάλετε κάλτσες.

Εάν ωστόσο ο αέρας σας φαίνεται ψυχρός, το πιθανότερο είναι ότι το παιδί σας έχει την ίδια αίσθηση. Μάλιστα, επειδή τα νήπια – όπως και τα μωρά – είναι πιο ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες, θα κρυώνουν περισσότερο από εσάς.

Φροντίστε επομένως όχι μόνο να του φορέσετε κάλτσες αλλά και τις κατάλληλες πιτζάμες και σκεπάσματα.

Tip: Αντί να ρίξετε στο παιδί ένα πολύ χοντρό πάπλωμα, προτιμήστε δύο πιο λεπτά σκεπάσματα, ώστε αν ζεσταθεί να μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του αφαιρώντας ένα σκέπασμα, αντί να γδυθεί. Αυτό είναι όμως κάτι που θα πρέπει να του το πείτε και να του το δείξετε, για να το καταλάβει. ΚΑΛΤΣΕΣ

Τι να προσέξετε αγοράζοντας κάλτσες ύπνου για το νήπιο

Όταν επιλέγετε κάλτσες ύπνου για το παιδί αναζητείστε οργανικό υλικό που αναπνέει, όπως βαμβάκι, ή άλλες φυσικές ίνες, όπως κασμίρι ή μαλλί merino. Θα σας κοστίσουν παραπάνω σε σχέση με τις κάλτσες που φοράει στα παπούτσια ή μέσα στο σπίτι. Αλλά αν οι κάλτσες ύπνου του παιδιού φοριούνται αποκλειστικά στο κρεβάτι και ποτέ όταν περπατάει κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν θα πρέπει να λερωθούν ή να καταστραφούν και θα διαρκέσουν μέχρι το παιδί σας να μην τις χρειάζεται πια.

Tip: Ποτέ μην φοράτε στο παιδί σας πολύ μικρές κάλτσες τη νύχτα, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια του.

Τι να κάνω αν το νήπιο βγάζει άθελά του τις κάλτσες ύπνου;

Επιλέγοντας κάλτσες με οργανικό βαμβάκι που αναπνέει και εφαρμόζοντάς τις με αγάπη στα πόδια του μικρού σας κατά τη διάρκεια της ρουτίνας πριν τον ύπνο, το νήπιο έχει περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθεί πιο γρήγορα και πιο καλά. Αλλά τι γίνεται αν, όταν το ελέγξετε μια ώρα αργότερα, διαπιστώσετε ότι οι κάλτσες έχουν βγει και τα δάχτυλα των ποδιών του είναι κρύα όσο ποτέ;

Εάν το παιδί σας βγάζει τις κάλτσες, αφαιρέστε τις από το κρεβάτι του καθώς υπάρχει μικρός κίνδυνος πνιγμού αν τις βάλει στο στόμα του.

Εάν το μικρό παιδί σας δεν κρατά τις κάλτσες του, υπάρχουν πολλοί άλλοι ασφαλείς τρόποι για να κρατήσετε τα μικρά πόδια του ζεστά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ολόσωμες πιτζάμες ή οι πιτζάμες με πόδια δεν είναι μόνο για μωρά και, ανάλογα με το πού ψωνίζετε, μπορείτε να τις βρείτε σε όλα τα μεγέθη: τόσο μεγάλα όσο το νούμερο 7 του παιδιού.

Εναλλακτικά, δοκιμάστε να βάλετε ένα πρόσθετο σεντόνι ή μια κουβέρτα με λάστιχο αρκετά σφιχτά στο κάτω μέρος του κρεβατιού, έτσι ώστε μόνο το κάτω μέρος των ποδιών του να μπορεί να γλιστρήσει από κάτω.

Εάν το νήπιό σας τείνει να στροφογυρίζει κατά τη διάρκεια της νύχτας και να ξετυλίγει ή να κλωτσάει τυχόν κουβέρτες, ψάξτε για έναν ειδικά κατασκευασμένο υπνόσακο για νήπια. Μπορούν να διατεθούν σε εκδοχές θερμότητας και φοριούνται πάνω από κανονικές πιτζάμες ή απλά μια πάνα, ανάλογα με τη θερμοκρασία στο δωμάτιο.