Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκαλύπτεται στο περιοδικό «Gala» και τον Θανάση Διαμαντόπουλο μιλώντας για όλα.

Η κατάθλιψη και η σπασμένη ρακέτα

«Πέρασα κατάθλιψη στην αρχή της πανδημίας. Αυτό που με βοήθησε πάρα πολύ να καταλάβω τι μου συμβαίνει ήταν ένα podcast της Mad Happy. Πρόκειται για μια εταιρεία sportswear που παρέχει υποστήριξη σε άτομα με ψυχικές ασθένειες. Συνάντησα και τους ανθρώπους της στο Λος Aντζελες, έχουν μια υπέροχη φιλοσοφία.

Δεν πληρώνομαι για να αναφέρω το brand, δεν έχω καμία συνεργασία μαζί τους, αλλά το μήνυμά τους και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο με βοήθησαν να νιώσω πολύ καλύτερα. Το ότι κάποτε έσπασα οργισμένος τη ρακέτα σε ματς ήταν κάτι που σόκαρε κι εμένα. Ήταν λάθος. Μεγαλώνοντας, είναι λίγες οι στιγμές που κυριαρχεί ο θυμός μου.

Ο θυμός και η απογοήτευση είναι μια ακριβή πολυτέλεια σ’ αυτό τον χώρο. Γενικότερα πιστεύω ότι η ικανότητα να ελέγχεις τα συναισθήματά σου όταν δεν έχεις τον έλεγχο στα πράγματα, είναι αρκετά υποτιμημένη. Και είναι κάτι πάνω στο οποίο προσπαθώ να βελτιωθώ, αν και θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά ήσυχο εκτός γηπέδων».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα Harrods

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ένα βήμα στη φωνή σου. Θα υπάρξουν στιγμές που κάποιοι θα αντιδράσουν αρνητικά στα λεγόμενά σου. Αλλά δεν πειράζει, επειδή ξέρω ότι δεν είμαι σε θέση να ευχαριστώ τους πάντες 100% και καθένας έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζει αυτό που έχει μέσα του. Δεν υπάρχει το “ιδανικό» για το πώς νιώθει. Ισως γι’ αυτό δεν υπάρχει ιδανικός Έλληνας. Αν και κάποιος που εκπροσωπεί τη χώρα μας δεν θα πρέπει να φοβάται ποτέ να μιλήσει και να συζητήσει βελτιώσεις. Οσον αφορά στο σχόλιό μου για τα “Harrods” (σ.σ. “Κάποιος πρέπει να χτίσει ένα κατάστημα Harrods στην Ελλάδα. Ήρθε η ώρα”) πίστευα ότι αυτός ήταν ένας εξαιρετικός τρόπος να προσελκύσω τουρισμό και περισσότερους ανθρώπους στη χώρα μου. Σίγουρα δεν είμαι πολιτικός και ούτε σκοπεύω να γίνω. Αλλά μου αρέσει να συζητάω ανοιχτά τέτοια θέματα.

Ο εμβολιασμός

«Δεν είμαι γιατρός και δεν πρόκειται να τον κάνω, αλλά μετά από έρευνα 40 ετών δεν έχει ανακαλυφθεί κανένα εμβόλιο για τον HIV. Τουλάχιστον 100 χρόνια έρευνας και δεν υπάρχει εμβόλιο για τον καρκίνο. Και σε λιγότερο από έναν χρόνο εμφανίστηκε το εμβόλιο κατά της COVID 19. Αυτός είναι ο λόγος που καθυστέρησα να εμβολιαστώ. Ναι, συμμετείχα στην εκστρατεία “Μένουμε σπίτι” όταν ξεκίνησε η πανδημία, με σκοπό να απαλλαγούμε από αυτόν τον ιό μια και καλή. Χωρίς να χρειαστεί κανένα εμβόλιο. Αλλά ως επαγγελματίας αθλητής, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκομαι στο 100% της φυσικής μου κατάστασης. Κι επειδή δεν γνώριζα τι παρενέργειες μπορεί να είχε αυτή η διαδικασία μού πήρε λίγο χρόνο να το αποφασίσω. Βλέπω τα πράγματα από την άποψη του αθλητή, όμως νομίζω ότι είναι καθήκον όλων μας να ακολουθούμε τις συμβουλές των επαγγελματιών υγείας».