Ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Clalit σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβιβ αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Science» ότι ο εμβολιασμός των γονέων ενάντια στον SARS-CoV-2 αποτελεί «ασπίδα» όχι μόνο για τον δικό τους οργανισμό αλλά και για εκείνον των ανεμβολίαστων τέκνων τους.

Η μελέτη κατά το κύμα της Δέλτα

Προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το σημαντικό συμπέρασμα οι ερευνητές ανέλυσαν μια από τις μεγαλύτερες βάσεις ιατρικών φακέλων του κόσμου. Μεταξύ Ιουνίου 2021 και Οκτωβρίου 2021 ένα μεγάλο πανδημικό κύμα εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα του SARS-CoV-2 «σάρωσε» το Ισραήλ. Στη διάρκεια εκείνης της περιόδου οι επιστήμονες μελέτησαν 181.307 ανεμβολίαστα παιδιά που ζούσαν σε 76.621 νοικοκυριά και συνέκριναν τους γονείς που είχαν λάβει ενισχυτική δόση εμβολίου για την COVID-19 (συγκεκριμένα τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech) με εκείνους που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις του εμβολίου τουλάχιστον πέντε μήνες νωρίτερα.

Τα σημαντικά οφέλη του εμβολιασμού και των δύο γονέων

Με βάση τα ευρήματα, όταν ο ένας από τους δύο γονείς είχε λάβει ενισχυτική δόση εμβολίου μείωνε τον κίνδυνο μόλυνσης των παιδιών του με τον κοροναϊό κατά 20,8%. Οταν και οι δύο γονείς είχαν λάβει ενισχυτική δόση ο κίνδυνος μόλυνσης των παιδιών τους με τον ιό μειωνόταν κατά 58,1%.

Η μελέτη κατά το κύμα της Αλφα

Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μια παρόμοια μελέτη κατά τη διάρκεια ενός προηγούμενου πανδημικού κύματος – από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Μάρτιο του 2021 – όταν κυριαρχούσε η παραλλαγή Αλφα του ιού. Εκείνη την περίοδο οι συγγραφείς της μελέτης διερεύνησαν 400.733 ανεμβολίαστα παιδιά και εφήβους από 155.305 διαφορετικά νοικοκυριά. Συνέκριναν ανεμβολίαστους γονείς με γονείς που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και ανακάλυψαν ότι η έμμεση προστασία που παρείχε ο εμβολιασμός των γονέων στα ανεμβολίαστα παιδιά τους ήταν ακόμη ισχυρότερη από εκείνη που προέκυψε στη μελέτη της ενισχυτικής δόσης.

Προστασία και στα πολύ μικρά παιδιά

Εξετάζοντας συγκεκριμένες υπο-ομάδες, οι ερευνητές είδαν ότι η έμμεση επίδραση του γονεϊκού εμβολιασμού στην προστασία των παιδιών ήταν σταθερή ανεξαρτήτως του μεγέθους του νοικοκυριού αλλά και της ηλικίας των παιδιών – συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής ομάδας 0 ως 5 ετών η οποία δεν είναι υποψήφια για εμβολιασμό.

Οπως επίσης αναφέρεται στη μελέτη, οι εμβολιασμένοι γονείς αντιμετώπιζαν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν οι ίδιοι με τον ιό αλλά συγχρόνως είχαν μικρότερο κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό στα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας τους σε περίπτωση που μολύνονταν οι ίδιοι.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους ενισχύουν τη σημασία του εμβολιασμού των ενηλίκων προκειμένου να ελεγχθεί η πανδημία και να προστατευθούν ομάδες που δεν είναι υποψήφιες για εμβολιασμό όπως τα μικρά παιδιά.

«Ασπίδα» για τους αγαπημένους μας

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο δρ Νόαμ Μπάρντα, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Ερευνας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Clalit και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν, εκ των συγγραφέων της μελέτης, σημείωσε: «Παρότι το εύρος των ηλικιών που θεωρούνται υποψήφιες για εμβολιασμό συνεχώς επεκτείνεται, πολλά παιδιά και έφηβοι παραμένουν ανεμβολίαστοι για διαφορετικούς λόγους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο εμβολιασμός των γονέων παρέχει σημαντική προστασία στα παιδιά τους, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο τα εμβολιασμένα άτομα αλλά και τους αγαπημένους τους».

Κίνητρο για να σταματήσουν οι δισταγμοί

Στις ίδιες γραμμές και η άποψη του Μαρκ Λίπσιτς, διευθυντή του Κέντρου Δυναμικής των Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και καθηγητή Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ που επίσης συμμετείχε στη μελέτη: «Το να μαθαίνουμε ότι ο εμβολιασμός προστατεύει όχι μόνο εμάς τους ίδιους αλλά και τα ανεμβολίαστα μέλη της οικογενείας μας αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για όποιον γονιό διστάζει να εμβολιαστεί να το πράξει – και να λάβει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου».

Ιδιαίτερη σημασία για τις οικογένειες με μικρά παιδιά

Για τα πολλαπλά οφέλη του εμβολιασμού των γονέων έκανε λόγο και ο καθηγητής Μπεν Ράις, από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που επίσης ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης: «Οι γονείς έχουν το μεγάλο καθήκον να προστατεύουν τα παιδιά τους από το να πάθουν κάτι κακό. Ειδικά σε οικογένειες όπου τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν, η μελέτη αυτή παρέχει ισχυρές ενδείξεις σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού των γονέων μέσω του οποίου προστατεύουν όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και τα τέκνα τους».