Μια συγκλονιστική συνέντευξη παραχώρησε στο «Πάμε Δανάη!» η Σμαράγδα Σμυρναίου.

Η αγαπημένη ηθοποιός, που δεν συνηθίζει να μιλά στις κάμερες, υποδύεται τη γιαγιά του «Αγίου Παϊσίου» στην ιστορική – βιογραφική σειρά MEGA.

«Δεν συνηθίζω να πηγαίνω σε εκπομπές στην τηλεόραση. Είναι πολλά χρόνια που απέχω αλλά τώρα είναι λόγω της σειράς», είπε και θυμήθηκε:

«Τελευταία φορά που έκανα σίριαλ ήταν καθημερινό στο MEGA, η «Απαγορευμένη Αγάπη». Δυσκολεύτηκα να πω το ναι, τα γυρίσματα ήταν κοπιαστικά. Υποδυόμουν την καλή μάνα, με σύζυγό τον Κώστα Αρζόγλου και γιος μου στη σειρά ήταν ο Μάριος Αθανασίου, στην πρώτη του εμφάνιση.  Είχα κάνει τη συμφωνία να μην έχω καθημερινά γυρίσματα και με «εκμεταλλεύονταν» στο έπακρο αφού έβγαζα σε ένα 10ωρο όλες μου τις σκηνές».

«Στα 6 χρόνια της «Απαγορευμένης Αγάπης» έβγαλα κάποια χρήματα αλλά κυρίως συμπλήρωσα τα ένσημά μου για να πάρω τη σύνταξή μου», υπογράμμισε.

«Το να βλέπεις τον εαυτό σου είναι παγίδα»

Για το πώς προέκυψε ο ρόλος της γιαγιάς του «Αγίου Παϊσίου» αποκάλυψε:  «Ήμουν στην Άνδρο στην αδερφό μου. Μου τηλεφώνησε ο Γιώργος Τσιάκκας για τη σειρά, πήρε το τηλέφωνό μου από τον Χρήστο Λούλη. Δέχτηκα τον ρόλο αφού διάβασα το σενάριο παρόλο που έπρεπε να μάθω πολλούς ψαλμούς και βυζαντινά τροπάρια».

Επίσης, παραδέχτηκε ότι δεν βλέπει ποτέ τις σκηνές της μετά το γύρισμα, «γιατί δεν θέλω να έχω εικόνα του εαυτού μου. Θέλω να έχω την εσωτερική εικόνα της μεταμόρφωσης μου για το ρόλο. Το να βλέπεις τον εαυτό σου είναι ναρκισσιστική παγίδα. Μπορεί να κολλήσεις σε κάτι που σου αρέσει πολύ και να σε παγιδεύσει».

«Η ΧατζηΧριστίνα στον «Άγιο Παΐσιο» είναι βαθιά θρησκευόμενη, έχει το δικό της εκκλησάκι και με ενδιέφερε πολύ το στοιχείο της προσφυγιάς στη σειρά. Στη ΧατζηΧριστίνα διέβλεψα και ένα στοιχείο χιούμορ, μια ευφυία που με ενδιαφέρει πάρα πολύ ως στοιχείο», σημείωσε για τον ρόλο.

Πώς αποφάσισε η Σμαράγδα Σμυρναίου να ασχοληθεί με την υποκριτική;

«Ετοιμαζόμουν να δώσω εξετάσεις για τη Νομική αλλά σκεφτόμουν εάν θα μου άρεσε να δικάζω ή να υπερασπίζομαι και ενόχους. Ξύπνησα την ημέρα των εξετάσεων και ανακοίνωσα στη μητέρα μου πως θα γίνω θεατρίνα, το είπα έτσι προκλητικά», απάντησε.

«Μου τηλεφωνούσαν για δουλειά, χωρίς να κάνω δημόσιες σχέσεις, χωρίς να εμφανίζομαι σε στέκια καλλιτεχνών, χωρίς να έχω πλάτες. Είμαι χαμηλών τόνων στο πως κινούμαι για να προβάλω τη δουλειά μου αλλά όταν οι υψηλοί τόνοι είναι η δουλειά σου η ίδια, δε χρειάζεται να το κραυγάζεις», είπε σχετικά.

Σε ερώτηση αν θα ήθελε να παίξει στην Επίδαυρο, ανέφερε: «Δεν έχω παίξει ποτέ αρχαία τραγωδία και ούτε θα παίξω γιατί απαιτεί ειδική μελέτη και ειδικές συνθήκες. Δεν είμαστε όλοι για όλα. Δεν πάτησα ούτε θα πατήσω μάλλον ποτέ το χώμα της Επιδαύρου. Δεν το είχα ποτέ ως απωθημένο, όπως δεν είχα ποτέ απωθημένα με ρόλους».

Στη συνέχεια, η σπουδαία ηθοποιός έκανε ειδική μνεία στις βίαιες συμπεριφορές στον χώρο του θεάτρου.

«Υπάρχουν πολλές μορφές βίαιων συμπεριφορών. Όταν αγγίξεις ευαίσθητες χορδές του άλλου που πονάνε, είναι και αυτό ένα είδος bullying. Το αντιμετώπισα, είτε από αγάπη για το θέατρο, είτε για αγάπη για μια παράσταση, είτε από υποχρέωση προς του συναδέλφους μου. Το θέμα είναι να πηγαίνουμε παρακάτω βάζοντας όρια και όχι σιωπώντας».

Η μοναχική ζωή και το παιδί που δεν ήρθε

Μιλώντας για τα προσωπικά της εξομολογήθηκε ότι ζει μοναχικά μετά από πολλά χρόνια συμβίωσης χωρίς αυτό να την καταθλίβει.

«Την απολαμβάνω τη μοναξιά μου. Είναι ηθελημένη. Μετά από 25 χρόνια συμβίωσης με τον πρώην σύζυγό μου, την πρώτη μέρα που έπρεπε να περπατήσω μόνη δεν μπορούσα. Δεν με περιμένει κανείς στο σπίτι. Η πρώτη αίσθηση μου ήταν ότι έπρεπε να μάθω να περπατάω και μόνη μου», είπε και πρόσθεσε:

«Εγώ πάντα μέτραγα το πόσο θα πληγωθεί και ο άλλος άνθρωπος. Υπήρχε μια αναστολή μέσα μου. Για μένα ήξερα ότι μπορώ να τα καταφέρω και μόνη».

Για το γεγονός ότι δεν έγινε μητέρα αποκάλυψε πως συνέλαβε μία φορά αλλά απέβαλε και από τότε δεν προσπάθησε ξανά.

«Δεν μου επέτρεψε η μητέρα φύση να αποκτήσω παιδιά αλλά έχω τρία υπέροχα ανίψια που τα λατρεύω», κατέληξε.