Κορύφωση θα παρουσιάσει, σήμερα και αύριο, το έντονο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα DUSTMETEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα καταγραφούν την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η συγκέντρωση σκόνης αναμένεται να ξεπερνά σε πολλές περιοχές τα 100 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) και σε μερικές περιπτώσεις όπως στην Αθήνα να φθάνει τα 300, ενώ στην Κέρκυρα να προσεγγίζει τα 500.

Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, τα φαινόμενα (βροχές/καταιγίδες) που αναμένεται να σημειωθούν, θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηριστικά λασποβροχής. Σταδιακή απομάκρυνση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου και από τα βορειοδυτικά.

Ο καιρός σήμερα

Νεφώσεις, τοπικές βροχές, ενδεχομένως καταιγίδες και αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης αναμένονται σήμερα. Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας. Άνεμοι έως 8 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά αναμένονται νεφώσεις, κατά διαστήματα πυκνές. Θα σημειωθούν σποραδικές βροχές οι οποίες από το απόγευμα στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα πυκνώσουν και θα ενταθούν ενώ προς το βράδυ στις παραπάνω περιοχές θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και τα φαινόμενα κατά τόπους θα έχουν χαρακτήρα λασποβροχής. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 6 έως 19 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 7 έως 22, στη Θεσσαλία από 9 έως 23, στην Ήπειρο από 7 έως 23, στη Στερεά από 8 έως 21, στην Πελοπόννησο από 7 έως 24, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 10 έως 20, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 10 έως 18 και στην Κρήτη από 9 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις αρχικά 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ, από το πρωί 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ και από το απόγευμα 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ και από το μεσημέρι 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Τόσο στο Αιγαίο όσο και στο Ιόνιο αναμένεται υψηλός κυματισμός.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνές και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων, τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα 3 έως 5 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και τα φαινόμενα κατά τόπους πιθανώς να έχουν χαρακτήρα λασποβροχής. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στο νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις και θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και από το μεσημέρι 3 έως 5 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και τα φαινόμενα κατά τόπους πιθανώς να έχουν χαρακτήρα λασποβροχής. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.