Ο παιδικός σταθμός είναι ένα συναρπαστικό πρώτο βήμα στο εκπαιδευτικό ταξίδι του παιδιού σας. Πώς όμως θα καταλάβετε αν το μικρό σας είναι έτοιμο; Τα παιδιά αναπτύσσονται με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς σε αυτό το στάδιο, επομένως είναι πολύ συνηθισμένο για τους γονείς να αντιμετωπίζουν δίλημμα όταν φτάνει η ώρα για την εγγραφή στον παιδικό σταθμό.

Πόσο χρονών είναι το παιδί σας

Οι γονείς ξεκινούν φυσικά την έρευνά τους ρωτώντας σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσει ο παιδικός σταθμός. Η πλειοψηφία δέχεται παιδιά από 2 ½ ετών. Οι γονείς με παιδιά που έχουν γενέθλια το φθινόπωρο (μετά την 1η Σεπτεμβρίου) συχνά δυσκολεύονται με την απόφαση να εγγράψουν το παιδί τους νωρίς ή να το ξεκινήσουν αργότερα.

Ενώ η ηλικία είναι ένας προκαταρκτικός παράγοντας για την εγγραφή, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι, καθώς ο παιδικός σταθμός έχει να κάνει περισσότερο με αναπτυξιακούς παράγοντες παρά με την ηλικία.

Αναπτυξιακοί παράγοντες που συμβάλλουν στην προσχολική ετοιμότητα

Υπάρχουν πολλά αναπτυξιακά ορόσημα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε να εγγράψετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό ή να το κρατήσετε σπίτι. Να θυμάστε ότι το παιδί σας δεν χρειάζεται να πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει να φοιτά στον παιδικό σταθμό, αλλά όσο περισσότερα σημάδια ετοιμότητας δείχνει, τόσο πιο εύκολη θα είναι η μετάβασή του.

Δείτε τα πιο βασικά:

*Ανεξαρτησία

Το να έχει βγάλει το παιδί τις πάνες και να είναι σε θέση να τρώει μόνο του είναι δύο σημαντικοί δείκτες της προσχολικής ετοιμότητας. Στην πραγματικότητα, πολλοί παιδικοί σταθμοί απαιτούν από τα παιδιά να είναι πλήρως εξοικειωμένα με την τουαλέτα ή κοντά σε αυτό, πριν ξεκινήσουν. Άλλες ικανότητες, όπως το πλύσιμο των χεριών, η κατανάλωση ενός σνακ, ο ύπνος ή η ανεξάρτητη εργασία σε ένα έργο, μπορεί να υποδηλώνουν την ετοιμότητα του παιδιού να πάει στον παιδικό σταθμό.

*Συναισθήματα

Φυσικά, τα παιδιά στην προσχολική ηλικία έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες αυτορρύθμισης και έχουν αρχίσει να μαθαίνουν πώς να παίζουν όμορφα με άλλους, οπότε αν το μικρό σας εξακολουθεί να μαθαίνει να μοιράζεται, ο παιδικός είναι μια εξαιρετική περίοδος για να εξασκηθεί με τους συνομηλίκους του. Εάν αναρωτιέστε για την συναισθηματική ετοιμότητα του μικρού σας, δύο πράγματα πρέπει να αναζητήσετε:

  • Έχει εμπειρία μακριά σας; Ο χωρισμός μπορεί να είναι μια πρόκληση για ορισμένα παιδιά που είχαν μικρή ή καθόλου έκθεση σε άλλους ενήλικες φροντιστές ή σε άγνωστα περιβάλλοντα. Ένα καλό τεστ θα ήταν να αφήσετε το παιδί σας για ένα απόγευμα με έναν παππού ή γιαγιά, ή να το αφήσετε για μια δραστηριότητα στο σπίτι ενός συνομήλικού σας για να δείτε πώς θα προσαρμοστεί.
  • Επίσης, όταν ρωτάτε το παιδί σας αν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό, σας φαίνεται ανυπόμονο; Αν εκφράσει ενθουσιασμό ή ενδιαφέρον να γνωρίσει έναν δάσκαλο και να κάνει νέους φίλους, θα μπορούσε να είναι καλό σημάδι ότι θα μπορούσε να είναι συναισθηματικά έτοιμο.

*Επικοινωνία

Τα παιδιά σε αυτό το στάδιο δεν αναμένεται να μιλούν τέλεια, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμο αν μπορούν να εκφράσουν τις ανάγκες τους και να ακολουθήσουν απλές οδηγίες. Κι αυτό, διότι θέλετε το παιδί σας να μπορεί να επικοινωνεί σε κάποιο επίπεδο με τους δασκάλους του, όπως να έχει την ικανότητα να λέει σε έναν ενήλικα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει το γιογιό ή αν είναι άρρωστο ή πεινασμένο.

*Αντοχή και συγκέντρωση

Ο παιδικός σταθμός είναι μια ιδιαίτερα δομημένη ατμόσφαιρα με πολλές διασκεδαστικές δραστηριότητες, υπαίθριο παιχνίδι, ιστορίες και ομαδικές εξόδους. Έχει το παιδί σας την αντοχή να συνεχίσει; Πώς είναι το πρόγραμμα του ύπνου του; Μπορεί να συγκεντρωθεί σε περισσότερα από ένα έργα την ημέρα; Μπορεί το μικρό σας να επωφεληθεί από ένα πρόγραμμα μισής ημέρας, αντί για μια ολόκληρη; Μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε αν το παιδί σας αποσπάται εύκολα ή χρειάζεται επιπλέον χρόνο διακοπής κατά τη διάρκεια ενός καθημερινού προγράμματος.

Βασικά στοιχεία από την προσχολική έρευνα

Υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τη σημασία της προσχολικής εκπαίδευσης και γιατί είναι ένα πρόγραμμα που πρέπει να αγκαλιάσουν τα δημόσια σχολεία και άλλοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό είναι πιο πιθανό να προετοιμαστούν για το νηπιαγωγείο.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα παιδιά ευημερούν με φροντιστές που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την ευημερία τους, παρέχουν κοινωνική-συναισθηματική υποστήριξη και συμμετέχουν σε δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία τους όλη την ημέρα. Εάν παρέχετε αυτό το είδος περιβάλλοντος στο σπίτι, πιθανώς δεν χρειάζεται απαραίτητα να γράψετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό.