Οχι διάβασμα και δουλειά στον ελεύθερο χρόνο

Το παραδοσιακό ωράριο εργασίας φαίνεται πως έχει αντικατασταθεί σε πολλές περιπτώσεις από υβριδικές ώρες προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες, γεγονός που φαίνεται να ισχύει και για το διάβασμα των παιδιών για το σχολείο. Νέα έρευνα, όμως, από το Cornell University επισημαίνει ότι τόσο η δουλειά όσο και το διάβασμα σε ώρες ελεύθερου χρόνου, όπως τα Σαββατοκύριακα, μειώνουν την απόδοση, κάνοντας τη δραστηριότητα λιγότερο απολαυστική.

Το πράσινο «θωρακίζει» τα παιδιά

Μελέτη από το Barcelona Institute for Global Health ανέλυσε, για πρώτη φορά, τη σύνδεση ανάμεσα στην έκθεση των παιδιών σε διαφορετικούς χώρους πρασίνου και στο οξειδωτικό στρες σε αυτά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεγαλύτερη έκθεση στη βλάστηση σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες και ότι αυτή η συσχέτιση παρατηρείται ανεξάρτητα από τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην πιο ισχυρή ανοσολογική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς έρχονται σε επαφή με οργανισμούς που αποικίζουν το περιβάλλον. Η επαφή με χώρους πρασίνου μπορεί να αυξήσει τη σύνθεση της βιταμίνης D, που δρα ως αντιοξειδωτικό το οποίο αποτρέπει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής.

Πώς επηρεάζουν τα αντιβιοτικά το έντερο των βρεφών;

Η λήψη αντιβιοτικών την πρώτη εβδομάδα ζωής φαίνεται πως συνδέεται με τη μείωση των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο των βρεφών αλλά και με την αύξηση της μικροβιακής αντοχής, σύμφωνα με έρευνα από το University of Edinburgh. Αυτά τα βακτήρια παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πέψη του γάλακτος, την υγεία του εντέρου όπως και την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την άμυνα του οργανισμού για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.