Εάν το τελευταίο σας παιδί μεγάλωσε κι ετοιμάζεται να φύγει από το σπίτι – ή έχει ήδη μετακομίσει – μπορεί να αντιμετωπίζετε ανάμεικτα συναισθήματα. Υπερηφάνεια για τον άνθρωπο που μεγαλώσατε και χαρά που «ανοίγει τα φτερά του», από τη μία πλευρά, κι από την άλλη, ανησυχία για την ασφάλειά του, θλίψη που το αποχωρίζεστε αλλά και… μοναξιά.

Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς (ΣΑΦ) ή Empty Nest Syndrome – όπως ονομάζεται αυτό το φαινόμενο – μπορεί να ταλαιπωρεί και τους δύο γονείς, συχνότερα όμως τις γυναίκες. Μάλιστα, οι νοικοκυρές κι όσες μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, τείνουν να βιώνουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα πιο έντονα.

Όπως συμβαίνει με κάποιον που απολύθηκε από την δουλειά του, η μητέρα μπορεί να αισθάνεται άχρηστη, αποπροσανατολισμένη και αβέβαιη για το νόημα που μπορεί να έχει το μέλλον της, τώρα που το ενήλικο τέκνο έφυγε από το σπίτι. Οι ψυχολόγοι εκτιμούν ότι για να γίνει η μετάβαση από τη «μαμά» στην ανεξάρτητη γυναίκα, μπορεί να χρειαστούν από 18 μήνες έως 2 χρόνια. Ωστόσο, οι περισσότερες μητέρες προσαρμόζονται έγκαιρα.

Ας δούμε μερικά συμπτώματα του συνδρόμου και πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε με υγιεινό τρόπο το γεγονός ότι τα παιδιά σας φεύγουν από το σπίτι.

 

.

.

Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς με ΣΑΦ

Το Σύνδρομο της Άδειας Φωλιάς είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή που συνήθως επηρεάζει άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-50 ετών. Πολλές μητέρες μπορεί να εμφανίσουν εναλλαγές της διάθεσης, ανωμαλίες στον ύπνο, εξάψεις και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

 

Οι μητέρες με ΣΑΦ αντιμετωπίζουν μια σειρά από προκλήσεις, όπως:

 

  • Δημιουργία και διατήρηση ενός νέου τύπου σχέσης με το ενήλικο παιδί τους

 

  • Επανασύνδεση με το ταίρι τους τώρα που τα παιδιά απουσιάζουν από το «κάδρο»

 

  • Εξεύρεση ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων τώρα που υπάρχουν λιγότερα πράγματα να κάνουν

 

  • Έλλειψη συμπαράστασης από τους άλλους επειδή δεν τις καταλαβαίνουν

 

Στο παρελθόν, υπήρχε η πεποίθηση πως οι γονείς που αντιμετωπίζουν το σύνδρομο βιώνουν μια βαθιά αίσθηση απώλειας η οποία μπορεί να τους κάνει ευάλωτους στην κατάθλιψη, τον αλκοολισμό, την κρίση ταυτότητας και τις συζυγικές συγκρούσεις. Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, δείχνουν ότι το σύνδρομο μπορεί να μειώσει τις εργασιακές και οικογενειακές συγκρούσεις και να προσφέρει στους γονείς πολλά άλλα οφέλη.

 

Πόσο διαρκεί το σύνδρομο άδειας φωλιάς;

Κάθε γονέας βιώνει σε διαφορετική ένταση και διάρκεια τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Για κάποιους μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικές εβδομάδες, ενώ για άλλους μπορεί να επιμείνει για χρόνια. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι οι γονείς χρειάζονται κατά μέσο όρο τρεις μήνες για να συνηθίσουν σε ένα άδειο σπίτι. Ωστόσο, το σύνδρομο της άδειας φωλιάς μπορεί να ξεκινήσει ως μια προκαταρκτική συναισθηματική απόκριση πριν ακόμα το παιδί σας έχει μετακομίσει.

Δεν πειράζει αν σας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο για να ξεπεράσετε αυτά τα συναισθήματα. Ο καθένας έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα για την επεξεργασία της απώλειας και την προσαρμογή σε μια αλλαγή σταδίου ζωής ή αλλαγή στον τρόπο ζωής. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν λάθος να πιέσετε τον εαυτό σας να βιώσει μια κατάσταση ψευδούς συναισθηματικής ευεξίας.

Εάν, ωστόσο, τα συμπτώματά σας επιμένουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα ήταν σκόπιμο να αναζητήσετε επαγγελματική καθοδήγηση, καθώς μπορεί να βιώνετε κατάθλιψη – μία ψυχική ασθένεια που υπολογίζεται ότι πλήττει το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο άδειας φωλιάς

Εάν βιώνετε αισθήματα απώλειας αφού το τελευταίο σας παιδί φύγει από το σπίτι, αναλάβετε δράση:

  • Αποδεχτείτε το timing. Αποφύγετε να συγκρίνετε το χρονοδιάγραμμα του παιδιού σας με τη δική σας εμπειρία ή προσδοκίες. Αντίθετα, εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να πετύχει όταν φεύγει από το σπίτι.
  • Κρατήστε επαφή. Μπορείτε να συνεχίσετε να είστε κοντά στα παιδιά σας ακόμα και όταν ζείτε χωριστά. Κάντε μια προσπάθεια να διατηρήσετε τακτική επαφή μέσω επισκέψεων, τηλεφωνικών κλήσεων, email, γραπτών μηνυμάτων ή συνομιλιών μέσω βίντεο.
  • Αναζητήστε υποστήριξη. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους των οποίων τα παιδιά έφυγαν πρόσφατα από το σπίτι. Αν βιώνετε κατάθλιψη, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
  • Εστιάστε στη θετική πλευρά. Έχετε μια μοναδική ευκαιρία να επανασυνδεθείτε με τον σύντροφό σας, να βελτιώσετε την ποιότητα του γάμου σας και να ασχοληθείτε ξανά με προσωπικά ενδιαφέροντα τα οποία είχατε εγκαταλείψει λόγω έλλειψης χρόνου και ενέργειας.

 

Εάν το τελευταίο σας παιδί πρόκειται να φύγει από το σπίτι και ανησυχείτε για το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, λάβετε τα μέτρα σας εκ των προτέρων: Αναζητήστε νέες ευκαιρίες στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Το να είστε απασχολημένοι ή να αντιμετωπίζετε νέες προκλήσεις στη δουλειά ή στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε την αίσθηση απώλειας που μπορεί να προκαλέσει η αποχώρηση του παιδιού σας από την οικογενειακή εστία.