Οι γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους αποτελούν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα του πληθυσμού, καθώς αλλάζουν τα κοινωνικά πρότυπα και οι οικογενειακές αξίες. Αλλά η ανατροφή των παιδιών είναι μια «σκληρή» δουλειά κι όταν είσαι single mom μπορείς εύκολα να νιώσεις ότι είσαι μόνη σου στη «μάχη» που δίνεις για να τα βγάλεις πέρα και να κρατήσεις την οικογένειά σου ενωμένη.

Όμως, παρά το πώς μπορεί να αισθάνεστε κατά καιρούς δεν είστε μόνες σας σε αυτό τον «αγώνα». Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο – κάποιες σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες – μοιράζονται ανάλογες προκλήσεις σε καθημερινή βάση και παρά τις αντιξοότητες, όχι μόνο ανταπεξέρχονται, αλλά θριαμβεύουν.

Ας δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε ως single mom και πώς θα τις κατακτήσετε:

Νομικά ζητήματα

Οι γυναίκες μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους για διάφορους λόγους:

  • Χηρεία
  • Διαζύγιο
  • Απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη / απρόθυμος πατέρας

Οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις έχει νομικές συνέπειες όπως η επιμέλεια, η διατροφή των παιδιών, οι περιορισμοί διαμονής και η μετακόμιση. Κατά συνέπεια, μια single mom μπορεί να βρεθεί, ανάλογα πάντα με τη περίπτωση, στην αίθουσα του δικαστηρίου αντιμέτωπη με μία από αυτές τις καταστάσεις. Οι δικαστικές διαδικασίες για αυτά τα ζητήματα αυτά μπορούν να διεξαχθούν σε διάστημα μηνών, ακόμη και ετών, καθώς τα δικαστήρια κατακλύζονται από υποθέσεις.

.

*Ρυθμίσεις επιμέλειας και διαβίωσης

Ανάλογα με την εμπλοκή του πατέρα, ως single mom μπορεί να βρεθείτε αναγκασμένες να αντιμετωπίσετε ζητήματα επιμέλειας. Η ικανότητα σωματικής υποστήριξης και συναισθηματικής αντιμετώπισης των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με την επιμέλεια, μπορεί να είναι αγχωτική για μια μαμά που μεγαλώνει μόνη τα παιδιά της. Το πρόγραμμα μετακίνησης και επισκέψεων μπορεί να είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, ειδικά αν ο πατέρας είναι άκαμπτος στα αιτήματά του ή ζει μακριά σας.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες για τις μητέρες που μοιράζονται την επιμέλεια ή την επίσκεψη των παιδιών τους περιλαμβάνουν:

  • Πώς νιώθει το παιδί κατά την παράδοση και την παραλαβή
  • Φόβος για το άγνωστο – τι συμβαίνει στο άλλο σπίτι
  • Φόβος μήπως αντικατασταθεί από άλλη σύντροφο στη ζωή του πατέρα
  • Φόβος μήπως το παιδί επιλέξει να ζήσει με τον άλλο γονιό
  • Προβλήματα συμπεριφοράς από το παιδί

*Διατροφή

Η διατροφή είναι χρήματα που καταβάλλονται στον γονέα που έχει την επιμέλεια, από τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια για να βοηθήσει στην κάλυψη των εξόδων ζωής του παιδιού. Η επιβολή της είσπραξης της διατροφής του παιδιού μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν η συμφωνία διατροφής συναφθεί μέσω του δικαστικού συστήματος, ή, μετά από συμβιβασμό των μερών που περιβάλλεται με συμβολαιογραφικό τύπο.

Οι περιορισμοί και οι απαιτήσεις της διατροφής μπορεί να σας προκαλούν στρες για διάφορους λόγους:

  • Το πραγματικό κόστος που αφορά μόνο το παιδί μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί
  • Η μη καταβολή της διατροφής μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση, αν γίνεται από δόλο και κακόβουλα
  • Εάν ένας γονέας πιστεύει ότι το ποσό είναι άδικο, θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις, καυγάδες ή περαιτέρω δικαστικές διαμάχες

Ανησυχίες συνεπιμέλειας

Παρόλο που τα παιδιά των χωρισμένων γονιών συνήθως ζουν με έναν από τους δύο, η – υγιής – από κοινού ανατροφή είναι ουσιαστική για την ευημερία του παιδιού. Παρόλα αυτά, η συνεπιμέλεια με ένα άτομο με το οποίο δεν ζείτε πλέον μαζί μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη υπόθεση ωστόσο είναι σημαντικό παρά τις δυσκολίες που μπορεί να έχετε μεταξύ σας να βρείτε έναν κώδικα επικοινωνίας.

*Επικοινωνία

Η συνεπιμέλεια δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε φιλαράκια με τον πατέρα του παιδιού σας. Δεν σημαίνει καν ότι πρέπει να σας συμπαθεί ή να τον συμπαθείτε. Σημαίνει ότι έχετε και οι δύο γνήσιο ενδιαφέρον για σημαντικά γεγονότα και ζητήματα που αφορούν το παιδί σας και προσπαθείτε να συμφωνήσετε σε μια ενιαία προσέγγιση.

Αν και μπορεί να μην είναι δυνατό σε όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν μερικά βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε όταν επικοινωνείτε με τον πατέρα του παιδιού σας:

  • Ενημερώστε ο ένας τον άλλον για σημαντικές εξωσχολικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις
  • Μείνετε θετικοί και εγκάρδιοι όταν μιλάτε μπροστά στο παιδί σας
  • Κρατήστε τις δύσκολες συζητήσεις για μια στιγμή που μπορείτε να μιλήσετε μόνοι σας
  • Ζήστε με τον χρυσό κανόνα: συμπεριφέρεστε στον πατέρα του παιδιού σας όπως θέλετε να σας φέρονται

*Ο ρόλος των ερωτικών συντρόφων

Κάποια στιγμή, εσείς ή ο πατέρας του παιδιού σας – αν υπάρχει – μπορεί να αποφασίσετε να συνάψετε μια νέα ερωτική σχέση. Η προετοιμασία συναισθηματικά για αυτή την περίσταση μπορεί να πάρει χρόνο. Είναι χρήσιμο λοιπόν να συζητήσετε τις προσδοκίες σχετικά με το πότε πρέπει να συστηθεί το παιδί σας στον νέο σύντροφο ενός γονέα και ποιους ρόλους πρέπει να αναλάβει αυτό το άτομο πριν ξεκινήσουν οι νέες σχέσεις.

Οικονομική ασφάλεια

Οι στατιστικές δείχνουν πως οι γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους έχουν το χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα από οποιονδήποτε τύπο οικογένειας. Αυτό σημαίνει ότι πολλές single moms βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία.

Οι οικονομικές ανησυχίες που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν:

  • Δυνατότητα πληρωμής για ποιοτική φροντίδα των παιδιών
  • Παροχή επαρκούς διατροφής στο σπίτι
  • Κόστος ένδυσης
  • Δυνατότητα πληρωμής για εξωσχολικές δραστηριότητες
  • Αποταμίευση για τις έκτακτες ανάγκες και το μέλλον

Η διαβίωση με ένα μόνο εισόδημα μπορεί να είναι δύσκολη για κάθε οικογένεια. Οι γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους συχνά αντιμετωπίζουν την  πρόσθετη πρόκληση του να είσαι ο κύριος γονέας και ο τροφοδότης του νοικοκυριού. Η εξισορρόπηση της οικιακής και της επαγγελματικής ζωής μπορεί να είναι δύσκολη και αγχωτική… Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετά προγράμματα που είναι διαθέσιμα μέσω των δημοτικών και κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών για την παροχή πόρων σε ανύπαντρες μητέρες.

.

.
*Παροχή σταθερότητας

Ένα βασικό σημείο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι αυτό που χρειάζονται περισσότερο τα παιδιά σας είναι αγάπη και ασφάλεια. Χρειάζονται να είστε παρούσες και να συμμετέχετε στη ζωή τους. Η κάλυψη των βασικών τους αναγκών, βέβαια, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Στο θέμα αυτό, θα κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε χωρίς να αφήνετε οικονομικά στρεσογόνους παράγοντες να εμποδίζουν τις ουσιαστικές σχέσεις με τα παιδιά σας.

Κοινωνικό στίγμα

Πολλές single moms βιώνουν συναισθηματικό πόνο και σύγχυση σχετικά με τον τρόπο που τις βλέπουν οι άλλοι. Αν και η κοινωνία μας έχει κινηθεί προς πιο φιλελεύθερες απόψεις σχετικά με το γάμο και τη γονεϊκότητα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί που βλέπουν τις γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, με αρνητικό τρόπο.

Οι single moms φοβούνται μήπως θεωρηθούν ως:

  • Γυναίκες ελευθέρων ηθών
  • Ότι τα θέλουν όλα
  • Εγωίστριες
  • Ανίκανες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εργασίας, λόγω των αναγκών των παιδιών

Οι μαμάδες σήμερα επικρίνονται επειδή ασχολούνται πολύ και δεν συμμετέχουν καθόλου. Οι μαμάδες που εργάζονται πολύ ντρέπονται που χάνουν χρόνο με τα παιδιά τους, ενώ οι μαμάδες που δεν εργάζονται θεωρούνται τεμπέλες. Δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτό όραμα για το πώς μοιάζει η ζωή μιας μαμάς. Εφόσον αισθάνεστε καλά με τις επιλογές της ζωής σας, τα κοινωνικά στίγματα δεν θα είναι τίποτα άλλο από τη γνώμη κάποιου άλλου.

Ενοχή

Οι γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους συχνά παλεύουν με τις ενοχές που νιώθουν. Μερικά από τα πιο κοινά πράγματα για τα οποία αισθάνονται ενοχές οι μαμάδες είναι ότι:

  • Στερούν την εμπειρία μιας οικογένειας με τους δύο γονείς, κάτω από την ίδια στέγη
  • Δουλεύουν για πολλές ώρες
  • Χάνουν εμπειρίες που συμβαίνουν κατά την επίσκεψη στον άλλο γονέα
  • Βγαίνουν ραντεβού
  • Προκαλούν αλλαγές στο επίπεδο εισοδήματος και στον τρόπο ζωής
  • Ενώ αισθάνονται ενοχές και για τα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά όταν έχουν να κάνουν με χωρισμένους γονείς ή έναν μη γονέα που δεν ασχολείται μαζί τους

Ως άνθρωποι, κάθε άτομο δικαιούται να νιώθει συναισθήματα, τόσο καλά όσο και άσχημα. Οι ενοχές σε μικρές δόσεις είναι σημάδι της αγάπης σας και μπορούν να σας ωθήσουν να γίνετε καλύτερος άνθρωπος. Ωστόσο, η υπερβολική ενοχή μπορεί να σας κάνει να απομονωθείτε, να χάσετε τον εαυτό σας και να πάρετε κακές αποφάσεις. Εάν νιώθετε ότι σας κυριεύει η ενοχή, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία σύμβουλο.

Συνήθη προβλήματα γνωριμιών για την single mom

Κάποια στιγμή πιθανότατα θα προκύψει η επιθυμία για μια νέα ερωτική σχέση. Το ραντεβού όταν έχετε παιδιά στο σπίτι θέτει ένα επιπλέον σύνολο προκλήσεων, πέρα από τις τυπικές ανησυχίες για το ραντεβού αυτό καθαυτό.

Μερικές ερωτήσεις που κάνουν συχνά οι ανύπαντρες μαμάδες σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις περιλαμβάνουν:

  • Θα θέλει κάποιος να βγει ραντεβού με μια γυναίκα με παιδιά;
  • Πώς θα βρω χρόνο για μια νέα σχέση;
  • Πότε θα συστήσω τα παιδιά μου σε έναν πιθανό σύντροφο;
  • Τι γίνεται αν τα παιδιά μου δεν συμπαθούν το άτομο με το οποίο βγαίνω;
  • Πώς θα αντιδράσει ο πατέρας των παιδιών μου στο ραντεβού μου;

Ως γυναίκα, αξίζετε να σας αγαπούν και να σας εκτιμούν σε μια ερωτική σχέση. Ως μαμά, είναι μέρος της δουλειάς σας να διαμορφώνετε υγιείς σχέσεις για τα παιδιά σας. Το ραντεβού είναι ένα φυσικό βήμα στη ζωή που πρέπει να προσεγγιστεί με προσοχή και αισιοδοξία. Δεν υπάρχουν σκληροί και γρήγοροι κανόνες όταν πρόκειται για το ραντεβού μιας single mom. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε τις αξίες και τα επίπεδα άνεσης σας με τις διαφορετικές πτυχές του ραντεβού. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και το κατάλληλο άτομο θα έρθει την κατάλληλη στιγμή.

Αυτοφροντίδα

Οι ανύπαντρες μαμάδες έχουν πολλά στο πιάτο τους, οπότε δεν είναι περίεργο που δεν δίνουν πάντα προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού τους.

*Προβλήματα ύπνου

Η έρευνα δείχνει πως οι γυναίκες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους είναι πιθανό να κοιμούνται πολύ λίγο. Από την αντιμετώπιση προβλημάτων πριν τον ύπνο μέχρι τη διαχείριση των οικιακών ευθυνών, οι simgle moms αναλαμβάνουν πολλά τη νύχτα. Αν και αυτή μπορεί να φαίνεται ως η μόνη ευκαιρία για να ολοκληρώσετε ότι έχετε αφήσει σε εκκρεμότητα, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως:

  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Καρδιοπάθειες
  • Κατάθλιψη
  • Ατυχήματα στην οδήγηση και στο χώρο εργασίας

Μπορεί να μην φαίνεται πάντα εύκολο ή ακόμα και εφικτό, αλλά η φροντίδα του εαυτού σας είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας. Όταν είστε ξεκούραστες θα είστε πιο προσεκτικές, θα έχετε πιο θετική στάση και θα είστε ικανές να κάνετε περισσότερα.

Για να αυξήσετε τον χρόνο του ύπνου σας, δοκιμάστε τις ακόλουθες στρατηγικές:

  • Κρατάτε ημερολόγιο και σημειωματάριο για να έχετε οργανωμένη τη ζωή σας με λιγότερες σκέψεις για «τρέξιμο» το βράδυ
  • Κάντε γιόγκα ή διαλογισμό (δεν απαιτούν εξοπλισμό και γίνονται και στο σπίτι) για να ανακουφιστείτε από το καθημερινό άγχος.
  • Τρώτε υγιεινά και πίνετε άφθονο νερό για να δώσετε στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα όλη μέρα
  • Αφιερώστε χρόνο για να «κυνηγήσετε» τα ενδιαφέροντά σας για να νιώθετε άνθρωπος, όχι μόνο μαμά
  • Συζητείστε με φίλους ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας για στρεσογόνους παράγοντες, ώστε να μην σκέφτεστε συνεχώς τα προβλήματα της μονογονεϊκότητας

Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες για τις ανύπαντρες μητέρες μπορεί να είναι συντριπτικές. Το να θέσετε προτεραιότητες και να ζητήσετε βοήθεια είναι απλοί τρόποι για να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση της ζωής με τη μητρότητα.