Τα τελευταία νέα της επιστημονικής κοινότητας για την οικογένεια, την μαμά και τον μπαμπά και φυσικά τα παιδιά!

Γονείς με burnout 

 

Ως γονείς σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί γιατί είστε διαρκώς εξαντλημένοι. Ενώ μπορεί να σκέφτεστε τις αυξημένες υποχρεώσεις και τις οικογενειακές δεσμεύσεις, οι επιστήμονες προσθέτουν την ατομικιστική κουλτούρα των κοινωνιών της Δύσης στη λίστα. Περίπου εκατό επιστήμονες από 42 διαφορετικές χώρες ενώθηκαν για να εξερευνήσουν το φαινόμενο, διαπιστώνοντας πως ο πολιτισμός διαδραματίζει πιο κυρίαρχο ρόλο στη γονική εξάντληση από τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. 

 

Χαρίστε στα παιδιά εμπειρίες  

 

Το καλύτερο δώρο για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας είναι οι εμπειρίες, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Illinois. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι στιγμές και οι εμπειρίες που βιώνουν τους χαρίζουν περισσότερη χαρά συγκριτικά με τα υλικά δώρα, καθώς μπορούν να τις ανακαλέσουν ανά πάσα στιγμή στη μνήμη τους. Τα νήπια λατρεύουν εξίσου τις νέες εμπειρίες αλλά χρειάζονται κάτι «χειροπιαστό» που θα λειτουργεί ως απτή υπενθύμιση του αισθήματος της ευτυχίας. 

 

Πώς θα κρατήσουν τον λόγο τους; 

 

Το «δώσε τον λόγο σου» μπορεί να ακούγεται ως μια απλοϊκή προσέγγιση απέναντι σε έναν έφηβο, όμως οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι δεν είναι. Σε νέα έρευνα από το University of Plymouth διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που υποσχέθηκαν ότι θα κρατήσουν τον λόγο τους ήταν λιγότερο πιθανό να «εξαπατήσουν» τους γύρω τους, ακόμα και αν δεν μπορούσαν να τους ανακαλύψουν, συγκριτικά με εκείνους που δεν το έκαναν. Αυτό διότι οι υποσχέσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελούν «λεκτικές πράξεις» με τις οποίες δημιουργούμε ισχυρές δεσμεύσεις ακόμα και αν πρόκειται για απλές λέξεις. 

 

Το επιστημονικό μυστικό για παιδιά με αυτοπεποίθηση 

 

Αν τα παιδιά δεν αναζητούν βοήθεια, θα ήταν καλύτερο αντί να παρεμβαίνουμε να τα αφήνουμε να προσπαθούν μόνα τους μέχρι να τα καταφέρουν. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη από το Edith Cowan University, με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά αποκτούν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, αναπτύσσουν τη συναισθηματική ευφυΐα τους για την επίλυση τυχόν συγκρούσεων με άλλα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα το να παρακολουθούμε το παιδί να εξερευνά μόνο του τον κόσμο είναι καλό και για τη δική μας ψυχική υγεία.