Υπάρχουν μερικά ορόσημα αυτοφροντίδας των παιδιών, που οι γονείς περιμένουν με ανυπομονησία. Και η ικανότητα του μικρού σας να ντύνεται και να γδύνεται μόνο του είναι σίγουρα ένα από αυτά!

Τα νήπια ακόμα μαθαίνουν να εξασκούν τις κινητικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να ντύνονται και να γδύνονται, αλλά με την υποστήριξή σας και μερικές ασκήσεις οικοδόμησης δεξιοτήτων, το μικρό παιδί σας θα είναι έτοιμο να ντυθεί μόνο τους σε χρόνο μηδέν! Κάτι που θα το κάνει να νιώσει λίγο πιο ανεξάρτητο κι εσάς λίγο πιο ήσυχη.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να κατακτήσει αυτές τις δεξιότητες:

 

Ξεκινήστε με το γδύσιμο

Δεδομένου ότι το γδύσιμο είναι ευκολότερο για να ολοκληρωθεί το «σόλο», είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει το ενδιαφέρον του νηπίου σας για την εκμάθηση περισσότερων πραγμάτων για το ντύσιμο.

 

Χρησιμοποιείτε λέξεις που σχετίζονται με το ντύσιμο

Αυτό το στάδιο είναι μια υπέροχη στιγμή για να ασκήσετε λέξεις και φράσεις που σχετίζονται με το ντύσιμο. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε λέξεις αλληλουχίας (πρώτα, μετά, τελευταία), χωρικές λέξεις (μπροστά, πίσω, κάτω) και στοιχεία ένδυσης ετικετών (μανσέτες, ρεβέρ). Αυτό βελτιώνει το λεξιλόγιό τους και την ικανότητά του να ακολουθούν οδηγίες.

 

Χρησιμοποιήστε την απεικόνιση για να τα καθοδηγήσετε

Οι εγκέφαλοί μας είναι κατασκευασμένοι για να επεξεργάζονται εύκολα τις εικόνες, οπότε η χρήση μιας «βήμα προς βήμα» απεικόνισης για το πώς ντυνόμαστε μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία μάθησης. Μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες του παιδιού σας κάθε φορά που ολοκληρώνει σωστά ένα βήμα ή να βρείτε φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Φροντίστε να κρεμάσετε τις εικόνες στο ύψος του παιδιού σας για καλύτερη οπτική πρόσβαση σε αυτές.

 

Ντυθείτε μαζί

Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά μέσα από τη μίμηση, γι’ αυτό δώστε τους πολλές ευκαιρίες για να δουν πώς λειτουργεί. Ντυθείτε βήμα-βήμα μπροστά τους, ώστε να μπορούν να σας δουν πρώτα. Για παράδειγμα, πάρτε το πουκάμισό σας, βρείτε την ετικέτα και πείτε δυνατά ότι αυτό είναι το πίσω μέρος. Στη συνέχεια, ζητήστε τους να βρουν την ετικέτα στο πουκάμισό τους και να σας δείξουν το μπροστινό και το πισινό μέρος.

 

Δοκιμάστε ένα μεγαλύτερο μέγεθος

Τα ρούχα είναι σαν παζλ για τα μικρά παιδιά και όσο μεγαλύτερα είναι τα «κομμάτια», τόσο πιο εύκολο είναι για αυτά να καταλάβουν πού πάει τι. Όταν δείχνετε στο παιδί σας πώς να ντυθεί μόνο του, χρησιμοποιήστε πουκάμισα ή παντελόνια που είναι μερικά μεγέθη μεγαλύτερα για να τα βοηθήσετε να κοντρολάρουν το σώμα τους μέσα και έξω από κάθε ρούχο.

 

Ντυθείτε ενώ κάθεστε

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν ακόμα να ισορροπούν, οπότε μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο για αυτά να φορέσουν τις κάλτσες και τα παπούτσια τους και να βρουν τα παντελόνια τους ενώ κάθονται.

 

Μην είστε ανυπόμονοι

Εάν τα πρωινά συνήθως βιάζεστε, κρατείστε αυτά τα μαθήματα για τα Σαββατοκύριακα ή για ημέρες χωρίς αυστηρό πρόγραμμα. Το να παρακολουθείτε το μικρό σας να προσπαθεί να φορέσει ένα πουκάμισο μπορεί να είναι χρονοβόρο και απογοητευτικό και για τους δυο σας. Κάντε το λοιπόν σε μια χαλαρή φάση και για τους δυο κι απολαύστε την άσκηση μαζί.