Η χορτοφαγία κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο ως τρόπος διατροφής αλλά και ως τρόπος ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στα υποκατάστατα προϊόντων ζωικής προέλευσης,  όπως το φυτικό γάλα. Τα προϊόντα αυτά συνήθως είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και απαραίτητα μέταλλα, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες ενός ενήλικα σε θρεπτικά συστατικά, στο πλαίσιο μιας καλά σχεδιασμένης χορτοφαγικής δίαιτας από έναν επαγγελματία διατροφολόγο. Ένα θέμα που προβληματίζει νέα ζευγάρια που ακολουθούν μια vegan διατροφή είναι εάν το γάλα φυτικής προέλευσης είναι κατάλληλο για τα παιδιά.

Νεογέννητα και βρέφη

Αρχικά, είναι κοινή πεποίθηση ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, πρέπει να πίνουν αποκλειστικά μητρικό γάλα ή βρεφική φόρμουλα, καθώς εξαρτώνται από αυτό για το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων τους. Αυτό σημαίνει ότι στα μωρά ΔΕΝ πρέπει να δίνουμε ούτε γάλα αγελάδας ούτε φυτικό γάλα, καθώς τα διατροφικά τους προφίλ είναι ακατάλληλα για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Μικρά παιδιά

Τα παιδιά άνω του ενός έτους θα πρέπει να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και να αρχίσουν να εξαρτώνται λιγότερο από το γάλα για θερμίδες. Μπορούν επομένως να πίνουν φυτικό γάλα; Λοιπόν, εδώ οι απόψεις διίστανται…

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά που βρίσκονται σε ευάλωτο αναπτυξιακό στάδιο, δηλαδή έχουν αυξημένες ανάγκες για πρόσληψη πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, οι νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας (2019) αναφέρουν ότι θα πρέπει να πίνουν μόνο αγελαδινό γάλα.

Συγκεκριμένα:

  • τα παιδιά ηλικίας 1 έως 2 ετών πρέπει να πίνουν δύο με τρία φλιτζάνια πλήρες γάλα, την ημέρα
  • τα παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από δύο φλιτζάνια άπαχο γάλα ή γάλα χαμηλών λιπαρών, την ημέρα
  • τα παιδιά ηλικίας 4 έως 5 ετών μπορούν να πίνουν μέχρι δυόμισι φλιτζάνια άπαχο γάλα ή γάλα χαμηλών λιπαρών, την ημέρα

Ωστόσο, παιδίατροι, διατροφολόγοι και lifestyle γιατροί υποστηρίζουν πως αν ένα μικρό παιδί λαμβάνει από το φαγητό του την κατάλληλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, για να υποστηρίξει τη σωστή ανάπτυξη, μπορεί να πίνει άφοβα γάλα φυτικής προέλευσης μετά την ηλικία τους ενός έτους. Όμως, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν επιλέγουν φυτικό γάλα για το παιδί τους, για να μην βρεθεί αντιμέτωπο με τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων.

Θρεπτική αξία του γάλακτος φυτικής προέλευσης

Εκτιμάται ότι η κατάλληλη επιλογή φυτικού γάλακτος για τα παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους είναι το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, χωρίς πρόσθετα ζάκχαρα. Το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, όπως και το πλήρες αγελαδινό γάλα, δεν είναι μόνο πηγή ασβεστίου – είναι επίσης σημαντική πηγή πρωτεΐνης και λίπους.

Τώρα αν εσείς ή το παιδί σας δεν συμπαθείτε το γάλα σόγιας, υπάρχουν και άλλες επιλογές -όπως το εμπλουτισμένο γάλα καρύδας, το εμπλουτισμένο γάλα βρώμης και το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου- αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας για το αν θα ήταν κατάλληλες για τη συγκεκριμένη διατροφική κατάσταση του παιδιού σας*.

Πριν επιλέξετε οποιοδήποτε φυτικό γάλα είναι σημαντικό να ελέγξετε τη διατροφική ετικέτα (ειδικά σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητα σε ασβέστιο) για να δείτε αν το γάλα της επιλογής σας είναι συγκρίσιμο με το αγελαδινό όσον αφορά την θρεπτική του αξία. Tip: Όταν επιλέγουμε γάλατα φυτικής προέλευσης, θέλουμε να αναζητήσουμε τουλάχιστον 120 mg ασβεστίου ανά 100 ml.

Λάβετε υπόψη πως η αγορά γάλακτος φυτικής προέλευσης επεκτείνεται γρήγορα και υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στο θρεπτικό περιεχόμενο.

*Πριν αποφασίσετε τι γάλα θα δώσετε στο μικρό σας, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό του και ένα πιστοποιημένο διατροφολόγο με εμπειρία στα παιδιά, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σημαντικά κενά στη διατροφή του παιδιού σας.