Κάτι παραπάνω από ορατό είναι το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, καθώς η κατάσταση με τον κορωνοϊό βρίσκεται ξανά σε οριακό σημείο.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στη νέα έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα και είπε ότι είναι πιθανή η λήψη μέτρων.

Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον Σκάι.

Για το νέο κύμα κοροναϊού ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη και πως η Ελλάδα έπεται των Ευρωπαίων κατά περίπου 4 με 5 εβδομάδες.

«Είναι και λίγο προφανές… Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δε φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα», πρόσθεσε.

Εξετάζεται η επιστροφή της μάσκας

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά την ενημέρωση για την πανδημία, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και οι αντιπρόεδροι του Οργανισμού, Δημήτρης Παρασκευής και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, έκαναν γνωστό ότι το μέτρο είναι υπό εξέταση.

Η Επιτροπή θα εξετάσει ξανά το μέτρο της χρήσης μάσκας, σημείωσαν οι καθηγητές, «παραμένουμε από τις πιο φειδωλές χώρες ως προς το συγκεκριμένο μέτρο. Είμαστε πάντα σε εγρήγορση και αξιολογούμε την κατάσταση», είπαν.

Τις τελευταίες ημέρες οι ειδικοί βλέποντας να αυξάνονται τα κρούσματα, καθώς και οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ζητούν να επιστρέψει η μάσκα σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ώστε να ανακοπεί η ορμητική πορεία του 6ου κύματος.

Φόβοι για τις αντοχές των νοσοκομείων

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των κρουσμάτων, στις 16 με 17 Ιουλίου αναμένεται να φτάσει τις 24.000 ενώ θα υπάρχει αύξηση και στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

Ήδη, κατά μέσο όρο καταγράφονται επίσημα περίπου 18.000 κρούσματα, ημερησίως, ενώ σημειώνεται αύξηση των θανάτων ασθενών με κοροναϊό. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα, οι θάνατοι έφτασαν τους 124 από 91 που ήταν μια εβδομάδα πριν, δηλαδή σημείωσαν αύξηση 36%. Αν δε, γίνει σύγκριση με δύο εβδομάδες νωρίτερα, το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι την προηγούμενη εβδομάδα, σταμάτησε η καθοδική πορεία του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ και σημειώθηκε αρχόμενη αύξηση.

Συγκεκριμένα, εδώ και εννέα ημέρες οι ασθενείς στις ΜΕΘ δεν έπεσαν κάτω από τους 90 (όπως την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ αντίθετα σημειώθηκε, όπως αναφέρει το iatropedia.gr, και μικρή αύξηση κατά 4 ασθενείς, στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο των διασωληνωμένων.

Περισσότερο σαφής ήταν, ωστόσο, η επιδείνωση στον αριθμό των νεκρών, που μέσα σε δύο εβδομάδες αυξήθηκε κατά πάνω από 85%.

Όπως είναι σαφές από τους αριθμούς, όχι μόνο σταμάτησε η αποκλιμάκωση στους νεκρούς από Covid, αλλά σημειώθηκε και σημαντική άνοδος, καθώς η εβδομάδα στις 19/6 “έκλεισε” με 67 θανάτους συνανθρώπων μας, στις 26/6 οι θάνατοι έφτασαν τους 91 και την Κυριακή τις 124 ανθρώπινες απώλειες μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Χθες Δευτέρα, τα κρούσματα έφτασαν τις 9.360, ενώ οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 102.

Πληρώνουμε τη χαλάρωση των μέτρων

Σύμφωνα με τον διευθυντή Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλο, τα αυξημένα κρούσματα αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος της κατάστασης. Ο ίδιος εκτιμά, δε, πως η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και αυτό αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους διασωληνωμένους, οι οποίοι μάλιστα ξεπέρασαν τους 100.

«Πληρώνουμε τη μεγάλη χαλάρωση των μέτρων τη στιγμή που η πανδημία και ο ιός δείχνει τη δυναμική του με μία παραλλαγή, την Ο5, που χτυπάει και το κατώτερο αναπνευστικό» είπε ο Νίκος Καπραβέλος στο MEGA.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ήταν μεγάλο λάθος που σταμάτησε η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ έκανε έκκληση «να μην πληρώσουμε σε ζωές την καλή πορεία του τουρισμού».