Το άγχος είναι μια αυτόματη σωματική, ψυχική και συναισθηματική απάντηση σε δύσκολα γεγονότα. Είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής όλων, συμπεριλαμβανομένης της ζωής των παιδιών, τα οποία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 ήρθαν αντιμέτωπα με πολλές νέες και δυνητικά αγχωτικές καταστάσεις. Τα περισσότερα βίωσαν αλλαγές στη ρουτίνα του σχολείου και των δραστηριοτήτων, άλλα αλλαγές στην οικογένεια με μετακομίσεις ή διακοπή της εργασίας ενός γονέα και κάποια άλλα ανησυχίες για την υγεία τους ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Σημάδια άγχους στα παιδιά

Τα παιδιά δεν είναι μικροσκοπικοί ενήλικες και μπορεί να εκφράζουν το άγχος με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που θα περίμενε κανείς.

Ακολουθούν μερικά σημάδια ότι τα παιδιά σας μπορεί να είναι αγχωμένα ή ότι μπορεί να χρειάζονται κάποια επιπλέον υποστήριξη:

*Συναισθηματικά ξεσπάσματα ή αυξημένη ευερεθιστότητα

Το άγχος οδηγεί σε ισχυρότερα συναισθήματα θυμού και ευερεθιστότητας. Τα παιδιά σας μπορεί να έχουν συναισθηματικές εκρήξεις που δεν συνάδουν με την προηγούμενη συμπεριφορά τους ή την τρέχουσα κατάσταση.

*Δυσκολία στον ύπνο

Οι ανησυχίες και οι φόβοι να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα παιδιά που είναι στρεσαρισμένα μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν, μπορεί να βλέπουν εφιάλτες ή να ξυπνούν μέσα στη νύχτα.

*Αποστασιοποίηση

Τα παιδιά που έχουν στρες μπορεί να θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο μόνα τους και να μην αλληλεπιδρούν με φίλους ή οικογένεια.

*Δυσκολίες με το σχολείο

Σημαντικές αλλαγές στη σχολική επίδοση των παιδιών σας μπορεί να είναι σημάδι άγχους. Το άγχος δυσκολεύει τα παιδιά να εστιάσουν κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας ή όταν κάνουν την εργασία. Οι συναισθηματικές εκρήξεις και ο θυμός στο σχολείο μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με φίλους και συμμαθητές.

*Συχνοί πονοκέφαλοι ή στομαχόπονοι

Όταν τα παιδιά είναι στρεσαρισμένα ή αγχωμένα, το σώμα τους απελευθερώνει την ορμόνη κορτιζόλη στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες και πονοκεφάλους.

*Αυξημένη αντίσταση

Τα παιδιά που βιώνουν στρες μπορεί να αισθάνονται θυμωμένα ή καταβεβλημένα και να αναζητούν τρόπους να βγουν από την κατάσταση που τα κάνει να νιώθουν άβολα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προκλητικές και πεισματικές συμπεριφορές.

Να θυμάστε ότι τα σημάδια του άγχους των παιδιών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, την προσωπικότητα και τις δεξιότητες αντιμετώπισης. Το «κλειδί» είναι να προσέχετε για δραστικές ή ξαφνικές αλλαγές από τις προηγούμενες συμπεριφορές των παιδιών σας.