Όταν είστε έγκυος, είναι πάντα μια καλή ιδέα να βρείτε γρήγορους και εύκολους τρόπους για να βελτιώσετε τη διατροφή σας. Τα αβοκάντο αποτελούν μια βολική (και νόστιμη!) πηγή θρεπτικών συστατικών και μπορούν να προστεθούν τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά γεύματα και σνακ.

Αυτά τα νόστιμα φρούτα προσφέρουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως: φυτικές ίνες, καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Έτσι, τα αβοκάντο μπορούν να ωφελήσουν την υγεία με διάφορους τρόπους, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για την εγκυμοσύνη. Δείτε πώς η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει να μείνετε υγιείς εσείς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητες για την προώθηση των κινήσεων του εντέρου. Και η προσθήκη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως το αβοκάντο στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη κύησης και προεκλαμψίας.

Δυστυχώς, πολλές έγκυες δεν έχουν αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή τους. Αλλά εδώ είναι τα καλά νέα: Μόλις μισό αβοκάντο (100 γραμμάρια) παρέχει λίγο λιγότερο από 7 γραμμάρια φυτικών ινών ή περίπου το 25% της ελάχιστης ημερήσιας σύστασης για 28 γραμμαρία φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

2. Αποτελούν θρεπτική πηγή λίπους

Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με καλά λιπαρά — συγκεκριμένα μονοακόρεστα λιπαρά. Τα λίπη που βρίσκονται στο αβοκάντο μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να σας βοηθήσουν να μείνετε χορτάτη μεταξύ των γευμάτων.

Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το αβοκάντο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και επομένως να διευκολύνει την αϋπνία της εγκυμοσύνης.

3. Σας βοηθάει να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά

Εκτός από τις πρωτεΐνες και τις συνολικές θερμίδες, οι ανάγκες σας για ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, οι έγκυες χρειάζονται περισσότερο φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη C σε σχέση με πριν.

Τα αβοκάντο είναι μια συμπυκνωμένη πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται σε υψηλές ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο. Οι απαιτήσεις σε φυλλικό οξύ αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του κρίσιμου ρόλου αυτής της θρεπτικής ουσίας στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Η κατανάλωση μισού αβοκάντο (100 γραμμάρια) θα σας προσφέρει περίπου το 14% των ημερήσιων αναγκών σας σε φυλλικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

4. Μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης

Τα αβοκάντο είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου και καλίου, θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κατανάλωση άφθονων τροφών πλούσιων σε κάλιο, όπως το αβοκάντο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης υπέρτασης κύησης.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 263 έγκυες γυναίκες έδειξε ότι όσες κατανάλωναν 250 έως 300 περισσότερα mg καλίου την ημέρα είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μόνο μισό αβοκάντο (100 γραμμάρια) περιέχει 485 mg καλίου.

Τα αβοκάντο είναι επίσης γεμάτα με μαγνήσιο, ένα μέταλλο που είναι σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

5. Είναι πλούσια σε ισχυρά αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ευεργετικές ενώσεις που βοηθούν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη και μπορεί να βοηθήσουν στην προαγωγή της υγείας με πολλούς τρόπους.

Τα αβοκάντο είναι ιδιαίτερα πλούσια στο καροτενοειδές λουτεΐνη. Η λουτεΐνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι σημαντική για την ανάπτυξη των ματιών και τη λειτουργία του εγκεφάλου του μωρού σας.

Επειδή η λουτεΐνη είναι μια λιποδιαλυτή ένωση, απορροφάται πιο αποτελεσματικά από το αβοκάντο παρά από άλλα φρούτα ή λαχανικά που περιέχουν λουτεΐνη με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Εκτός από τη λουτεΐνη, το αβοκάντο περιέχει μια ποικιλία άλλων αντιοξειδωτικών, όπως ζεαξαθαντίνη, Β καροτίνη και βιταμίνη C.

Τα καροτενοειδή αντιοξειδωτικά – συμπεριλαμβανομένης της βήτα-καροτίνης, της λουτεΐνης και της ζεαξαθαντίνης – βρίσκονται στο μητρικό γάλα και τα επίπεδά τους εξαρτώνται άμεσα από την πρόσληψη της μητέρας. Η κατανάλωση περισσότερων αβοκάντο κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της περιεκτικότητας σε καροτενοειδή του μητρικού γάλακτος, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του μωρού σας.

6. Σας χορταίνει

Όταν είστε έγκυος, η σωστή τροφοδοσία του σώματός σας είναι απαραίτητη για να αισθάνεστε καλύτερα. Όταν είστε πεινασμένη, η προετοιμασία ενός γεύματος ή σνακ που περιλαμβάνει αβοκάντο είναι ένας έξυπνος τρόπος για να μείνετε χορτάτοι και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, θρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι προάγουν το αίσθημα κορεσμού.

Η επιλογή χορταστικών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά τροφών, όπως το αβοκάντο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε γεμάτη ενέργεια όλη την ημέρα και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας.

7. Μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υγιή επίπεδα λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα

Η διατήρηση του σακχάρου και των λιπών στο αίμα σας στα βέλτιστα επίπεδα μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια υγιή και ασφαλή εγκυμοσύνη. Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Τα αβοκάντο είναι φτωχά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, γεγονός που τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για εγκύους με υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή διαβήτη.

Η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα σε άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της καλής χοληστερίνης HDL και στη μείωση των επιπέδων LDL (κακής) χοληστερίνης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στην προώθηση της συνολικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.