Όμικρον: Ποια συμπτώματα προκαλεί στα παιδιά

Η Όμικρον προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
26 Ιουλίου 2022 | 11:40

Είναι τελείως διαφορετικό το κλινικό προφίλ αυτόν τον καιρό σε σχέση με το παρελθόν, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με τα κρούσματα κορωνοϊού και την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως εξήγησε η βαρύτητα της νόσου δεν οδηγείται πια από την οξυμετρία, αλλά από συμπτώματα όπως ο εμμένων πυρετός ή η απορρύθμιση των συνοδών νοσημάτων.

Μίλησε ακόμα για τον μεγάλο ρόλο του εμβολιασμού και πρόσθεσε ότι δεν έχουμε πλέον πνευμονίες που είχαμε στο παρελθόν. Ακόμα ανέφερε ότι έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό τα μηχανήματα ροής οξυγόνου στα νοσοκομεία. «Αυτό είναι κάτι που δείχνει την αλλαγή της κλινικής εικόνας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πανδημία και κυρίως στο θέμα των σοβαρών μολύνσεων που είναι αυτές που οδηγούν σε νοσηλεία. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι που μας βάζει να διαχειριστούμε τη νόσο με άλλο τρόπο και κυρίως αυτό που φαίνεται είναι ότι βγαίνουμε λίγο από τη βαρύτητα του οξύμετρου».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σημείωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ ενώ όπως είπε «από αυτό που βλέπουμε κι εμείς καθημερινά στις κλινικές μας υπάρχει μια καλύτερη αναλογία εισιτηρίων – εξιτήριων»

«Πολύ δύσκολο να κρατήσεις μέτρα μέσα στο καλοκαίρι»

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων ο κ. Λουκίδης τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις μέτρα μέσα στο καλοκαίρι κι επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί στην προστασία των ευάλωτων και των ηλικιωμένων γιατί αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι οι νοσηλείες που έχουμε «οδηγούνται» σε ένα μεγάλο βαθμό από πολύ ηλικιωμένους με πολλά υποκείμενα προβλήματα.

Η Όμικρον προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό

Σαφώς ο κόσμος έχει κουραστεί από 2,5 χρόνια πανδημίας, η αυξημένη κινητικότητα, η μη χρήση μάσκας, το γεγονός ότι τα παιδιά συγχρωτίζονται πιο εύκολα και το ότι η Όμικρον είναι περισσότερο μεταδοτική έχει εκτοξεύσει τα κρούσματα και στα παιδιά τόνισε από την πλευρά της η παιδίατρος Ζωή Σάκκου και πρόσθεσε ότι «από την άλλη η λοίμωξη είναι ήπια, συνήθως ανώτερου αναπνευστικού, κάνει πυρετό, φαρυγγαλγία και ανησυχεί τους γονείς που βλέπουν όμως ότι μετά την πάροδο 2-3 ημερών τα συμπτώματα υποχωρούν και τα παιδιά επανέρχονται στην κανονικότητά τους.

Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης καθώς όπως είπε πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο για το ποιους πρέπει να προστατεύσουμε και πως πρέπει να τους προστατεύσουμε διότι οι ευάλωτες ομάδες όπως βρέφη, νεογνά και μεγαλύτερες ηλικίες θέλουν μεγαλύτερη προστασία.

Πρόσφατα Άρθρα
Καιρός: Καλοκαιρινό το σκηνικό τις επόμενες μέρες 4 Μαΐου 2026, 14:11
Τι καιρό θα έχει την Πρωτομαγιά; 30 Απριλίου 2026, 14:52
Θρήνος στην Ηλεία για τον 13χρονο που σκοτώθηκε με πατίνι 30 Απριλίου 2026, 08:38
Μαγνησία: Αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν άντεχε τον χαμό της κόρης της – Την εντόπισε ο γιος της 29 Απριλίου 2026, 11:13
Πειραματικά σχολεία: Σήμερα η κλήρωση – Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα Πρότυπα 24 Απριλίου 2026, 12:37
Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρή βρέθηκε η 43χρονη με τραύμα από πυροβολισμό 22 Απριλίου 2026, 18:21
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Τη Δευτέρα ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν 22 Απριλίου 2026, 17:12
Ηράκλειο: Αγωνία για την εξαφάνιση 43χρονης μητέρας 21 Απριλίου 2026, 12:04
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την 13χρονη που έπεσε από μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι 21 Απριλίου 2026, 08:26
Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου 20 Απριλίου 2026, 15:57
Δημογραφικό: Πόσοι θα είναι οι Έλληνες το 2100; Οι ανασταλτικοί παράγοντες για την απόκτηση παιδιών 20 Απριλίου 2026, 08:45
Λιοσίων: Με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις η 16χρονη που παρασύρθηκε – Ξεσπά η μητέρα της 20 Απριλίου 2026, 08:33
EΕ: «Κολλημένοι» με τα social media οι έφηβοι; 19 Απριλίου 2026, 14:18
Από το Ψυχικό η 17χρονη που βρέθηκε νεκρή στη Διώρυγα – Την αναζητούσαν οι γονείς της 17 Απριλίου 2026, 18:45
Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ 17 Απριλίου 2026, 18:38
imommy.gr © 2026 - All Rights Reserved
Exit mobile version