Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή του μαστού που προκαλείται συνήθως από μόλυνση. Μπορεί να συμβεί σε κάθε γυναίκα, αν και είναι πιο συχνή κατά τους πρώτους 6 μήνες του θηλασμού, κάνοντας τη νέα μαμά να αισθάνεται εξαντλημένη. Δεδομένων μάλιστα των απαιτήσεων που έχει η φροντίδα ενός νεογέννητου, πολλές μαμάδες με μαστίτιδα σταματούν εντελώς το θηλασμό. Αλλά στην πραγματικότητα, ο θηλασμός συνήθως βοηθά στην απομάκρυνση της μόλυνσης και δεν θα βλάψει το μωρό σας.

Αν και η μαστίτιδα μπορεί να είναι αποθαρρυντική κι επώδυνη, συνήθως θεραπεύεται εύκολα με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία.

 

Τι προκαλεί τη μαστίτιδα;

Η μαστίτιδα συμβαίνει συχνότερα όταν βακτήρια εισέρχονται στο στήθος μέσω της θηλής. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν μια θηλάζουσα μητέρα έχει μια πληγωμένη ή επώδυνη θηλή.

Το να κάνετε μεγάλα διαλείμματα μεταξύ του θηλασμού ή να μην αδειάζετε τελείως το στήθος σας μπορεί επίσης να συμβάλει στη μαστίτιδα. Η χρήση διαφορετικών τεχνικών θηλασμού και η διασφάλιση ότι το μωρό σας είναι σωστά κολλημένο στη θηλή όταν πίνει γάλα, θα βοηθήσει στο άδειασμα του μαστού και στην αποφυγή των πληγωμένων θηλών.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η μαστίτιδα ξεκινά συνήθως ως επώδυνη περιοχή στο ένα στήθος. Μπορεί να είναι κόκκινο ή ζεστό στην αφή, ή και τα δύο. Μπορεί επίσης να έχετε πυρετό, ρίγη και πόνους στο σώμα.

Τα σημάδια ότι η μαστίτιδα επιδεινώνεται περιλαμβάνουν διογκωμένους, επώδυνους λεμφαδένες στη μασχάλη δίπλα στο μολυσμένο στήθος, γρήγορο καρδιακό ρυθμό και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη που επιδεινώνονται. Η μαστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα μαστού, το οποίο μοιάζει με ένα σκληρό, επώδυνο εξόγκωμα.

 

Τι αυξάνει τον κίνδυνο να πάθετε μαστίτιδα;

Είναι πιο πιθανό να πάθετε μαστίτιδα ενώ θηλάζετε αν:

  • Είχατε παλιότερα μαστίτιδα.
  • Καθυστερείτε ή παραλείπετε τις συνεδρίες θηλασμού ή άντλησης. Όταν δεν αδειάζετε το στήθος τακτικά ή εντελώς, φουσκώνει ή είναι πολύ γεμάτο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα.
  • Έχετε πληγωμένες ή ερεθισμένες θηλές, που μπορεί να προκληθούν από κακή τοποθέτηση του μωρού στη θηλή.

 

Οι μητέρες που θηλάζουν μπορεί να πάθουν μαστίτιδα ανά πάσα στιγμή, αλλά κυρίως κατά τους πρώτους 2 μήνες του μωρού. Μετά από 2 μήνες, τα πρότυπα σίτισης του μωρού γίνονται πιο τακτικά, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της μαστίτιδας.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της μαστίτιδας;

Ο γιατρός σας μπορεί να πει αν έχετε μαστίτιδα αν σας εξετάσει και μιλήσει μαζί σας για τα συμπτώματα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις συνήθως δεν χρειάζονται.

 

Πώς αντιμετωπίζεται;

Τα αντιβιοτικά μπορούν συνήθως να θεραπεύσουν τη μαστίτιδα. Εάν ο γιατρός σάς συνταγογραφήσει αντιβιοτικά, πάρτε τα σύμφωνα με τις οδηγίες. Μην σταματήσετε να τα παίρνετε μόνο και μόνο επειδή αισθάνεστε καλύτερα. Πρέπει να πάρετε την πλήρη σειρά των χαπιών. Τα αντιβιοτικά δεν θα βλάψουν το μωρό. Εάν η θεραπεία δεν αποδώσει στην αρχή, ο γιατρός σας μπορεί να στείλει ένα δείγμα του μητρικού γάλακτος σας σε ένα εργαστήριο για να βοηθήσει στον εντοπισμό του τύπου των βακτηρίων που προκαλούν τη μόλυνση.

Μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αισθανθεί καλύτερα με το να ξεκουράζεστε περισσότερο, να πίνετε περισσότερα υγρά και να χρησιμοποιείτε ζεστές ή κρύες κομπρέσες στο πονεμένο στήθος σας.

Πριν θηλάσετε το μωρό σας, τοποθετήστε ένα ζεστό, βρεγμένο πανί προσώπου πάνω από το προσβεβλημένο στήθος για περίπου 15 λεπτά. Δοκιμάστε το αυτό τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Αυτό αυξάνει τη ροή του γάλακτος στο στήθος. Το μασάζ στο προσβεβλημένο στήθος μπορεί επίσης να αυξήσει τη ροή του γάλακτος.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα για τον πόνο ή τον πυρετό, καθώς και αντιφλεγμονώδη. Διαβάστε και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες στην ετικέτα.

Ο θηλασμός από το προσβεβλημένο στήθος σας είναι ασφαλής για το μωρό σας. Εάν η έναρξη με το προσβεβλημένο στήθος είναι πολύ επώδυνη, δοκιμάστε να ταΐσετε το μωρό σας με το υγιές στήθος σας πρώτα. Στη συνέχεια, αφού το γάλα σας ρέει, θηλάστε από το προσβεβλημένο στήθος. Εάν οι θηλές σας είναι πολύ πληγωμένες και επώδυνες για να θηλάσετε από αυτό το στήθος, κάντε μαλάξεις με το χέρι ή χρησιμοποιήστε θήλαστρο για να αδειάσετε το στήθος από το γάλα. Δοκιμάστε το αυτό κάθε φορά που δεν μπορείτε να θηλάσετε.

Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ζητήσετε βοήθεια από έναν σύμβουλο γαλουχίας. Αυτό το άτομο -συνήθως νοσοκόμα- ειδικεύεται στο να βοηθά τις γυναίκες με το θηλασμό. Μπορείτε να θηλάσετε πιο αποτελεσματικά, με λιγότερο πόνο και να βοηθήσετε στην πρόληψη της μελλοντικής μαστίτιδας, αν θυμάστε να αλλάζετε θέση και βεβαιώνεστε ότι το μωρό σας πιάνει σωστά στο στόμα του την θηλή.

Φροντίστε να λάβετε θεραπεία για τη μαστίτιδα. Η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα μαστού, το οποίο μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.