Την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού παρουσιάζει σημάδια αποκλιμάκωσης, οι ειδικοί κλήθηκαν να εξετάσουν τα μέτρα με τα οποία τα σχολεία θα ανοίξουν.

Λαμβάνοντας υπόψιν την απουσία υποχρεωτικότητας μέτρων –χρήση μάσκας ή self tests- στις κοινωνικές δραστηριότητες των πολιτών, η αρμόδια επιτροπή πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας να μην είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από παιδιά και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τόνισε ωστόσο ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρακολουθούν στενά την υγεία των παιδιών τους, ώστε να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται η πιθανή διασπορά σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος μέσα σε τάξη.

Αναμονή για τα self tests

Η αρχική θέση της επιτροπής σχετικά με τη διενέργεια self tests ήταν και για αυτά αρνητική, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα ζητηθεί από τους γονείς η διενέργεια διαγνωστικού τεστ πριν την έναρξη της χρονιάς.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα ζητηθεί από τους γονείς η διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον κοροναϊό πριν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Από το υπουργείο οι αποφάσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συμμετείχε και η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, η οποία θα κληθεί να λάβει και τις αποφάσεις για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, η θέση της πολιτικής ηγεσίας είναι το ξεκίνημα της χρονιάς να γίνει με συνθήκες προ-κοροναϊού, με τις συστάσεις να παίρνουν τη θέση των αυστηρών μέτρων και των απαγορεύσεων.

Παράλληλα, αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στα υγειονομικά πρωτόκολλα διαχείρισης των κρουσμάτων στο σχολικό περιβάλλον. Σε περίπτωση θετικού τεστ, ο μαθητής θα παραμένει εκτός σχολείου και άλλων δραστηριοτήτων για 5 ημέρες και επιστρέφει φορώντας μάσκα για άλλες 5 ημέρες.

Πηγή: in.gr