Άλλη μια απαιτητική μέρα έφτασε στο τέλος της κι εσείς ετοιμάζεστε να βάλετε το μικρό σας για ύπνο, ώστε μετά να βρείτε επιτέλους λίγο χρόνο για τον εαυτό σας πριν κάνετε το ίδιο. Το παιδί σας, όμως, έχει αντίθετη άποψη.. Τα δάκρυα, οι φωνές και η όρεξη για παιχνίδι που έχουν τα νήπια κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να κλείσετε τα φώτα στο δωμάτιό τους, μπορούν να μετατρέψουν ακόμη και το πιο ήσυχο σπίτι σε «πεδίο μάχης» – μια πραγματικά εξουθενωτική κατάσταση για κάθε κουρασμένο γονιό στο τέλος της ημέρας. Τι κάνετε, λοιπόν, αν δεν μπορείτε να κοιμήσετε το νήπιο; Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ρυθμίσετε το οικογενειακό σας πρόγραμμα ώστε να αποφύγετε τη βραδινή «ανταρσία» από το μικρό σας.

1 Ακολουθήστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα πριν τον ύπνο

Σύμφωνα με έρευνες, τα μικρά παιδιά μπορούν να κοιμηθούν ευκολότερα όταν ακολουθείται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα πριν τον ύπνο. Ξεκινήστε την καθημερινή σας βραδινή ρουτίνα με ένα ελαφρύ γρήγορο σνακ, ένα ζεστό μπάνιο και στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε ένα παραμύθι. Αποφύγετε τις οθόνες και τα κινητά τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο. Πραγματοποιώντας αυτή τη ρουτίνα σε καθημερινή βάση θα ρυθμίσετε το πρόγραμμα του ύπνου του.

2 Φάτε νωρίς και ελαφριά

Αυτό που τρώτε εσείς και τα παιδιά σας από το απόγευμα και μετά μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο νυχτερινό ύπνο. Προτιμήστε να καταναλώνετε τρόφιμα με πρωτεΐνες και με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης όπως λαχανικά, όσπρια, φρούτα και ξηρούς καρπούς. Φροντίστε το βραδινό γεύμα να καταναλωθεί τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο.

3 Ξεκινήστε άσκηση ή κάποια δραστηριότητα

Η άσκηση το πρωί ή νωρίς το απόγευμα – ποτέ βράδυ – είναι πολύ σημαντική για την εξισορρόπηση των ορμονών στο νευρικό σύστημα, βοηθώντας έτσι στην χαλάρωση τη νύχτα. Άλλωστε τα παιδιά διαθέτουν τόση ενέργεια, που θα ήταν πολύ καλό να μπορούν να τη διοχετεύσουν σε κάποια δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, θα είναι πιο κουρασμένα, άρα θα κοιμηθούν χωρίς να γκρινιάζουν.

4 Συμπληρώματα διατροφής

Εάν το πρόγραμμα του ύπνου, το φαγητό και η άσκηση δεν βοηθήσουν μπορείτε να δοκιμάσετε φυτικές θεραπείες, όπως ένα χαλαρωτικό τσάι ή χαμομήλι. Επίσης, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο μπορείτε να δοκιμάσετε συμπληρώματα μαγνησίου, τα οποία είναι ασφαλή και για τα παιδιά.

Προβλήματα που προκαλεί η έλλειψη ύπνου

Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού καθώς και την ικανότητα του να δίνει προσοχή. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με το διαβήτη και την παχυσαρκία, ενώ έχει βρεθεί ότι μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικές διαταραχές και προβλήματα συμπεριφοράς παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται σε παιδιά με διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ).