Οι ασκήσεις για μωρά πρέπει να επικεντρώνονται στην ισορροπία και τη δύναμη.

Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους για να υποστηρίξουν το μωρό τους, αυξάνοντας σταδιακά την εξάρτηση του παιδιού από τους δικούς του μύες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καθημερινές δραστηριότητες στις οποίες οι γονείς βάζουν το μωρό σε μια μη ισορροπημένη θέση, με αποτέλεσμα εκείνο να πρέπει να ενεργοποιήσει τους μύες του για να την διορθώσει.

Ένας άλλος τρόπος για να κάνετε ένα μωρό να ισορροπήσει είναι να το βάλετε να κάτσει στους ώμους σας. Από αυτή τη θέση το βρέφος θα αναγκαστεί να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις για να στηρίξει τον εαυτό του και να κοιτάξει γύρω του τον κόσμο. Όταν το μικρό σας είναι έτοιμο, μπορείτε επίσης να εισάγετε αντικείμενα που θα το βοηθήσουν να ενισχύσει το κράτημά του και να βελτιώσει την επιδεξιότητά του.

Ωστόσο, οποιαδήποτε από αυτές τις δραστηριότητες θα πρέπει να περιμένει έως ότου το βρέφος να μπορεί να κρατήσει μόνο του το κεφάλι του.

Τέσσερις ασκήσεις για να δυναμώσει το μωρό σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς αυξάνεται η ικανότητα των κινητικών δεξιοτήτων ενός βρέφους, τόσο αυξάνεται και η αυξημένη συμμετοχή του στη δραστηριότητα. Αυτή η αυξημένη συμμετοχή ανατροφοδοτεί με τη σειρά της ολοένα και πιο ανεπτυγμένες κινητικές δεξιότητες. Όλ’ αυτά επίσης συνδέονται με άλλες κρίσιμες λειτουργίες, όπως η ακοή, η όραση και η χωρική αντίληψη, οι οποίες ωφελούνται από τη συχνή κι επαναλαμβανόμενη πρακτική.

Δείτε μερικούς απλούς τρόπους για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει τις κινητικές του δεξιότητες:

#1 Tummy time

Ξαπλώστε προσεκτικά το μωρό μπρούμυτα. Μιλήστε του και κάντε θόρυβο με κάποιο παιχνίδι για να του τραβήξετε την προσοχή. Σε μια προσπάθεια να δει τι συμβαίνει γύρω του ή να πιάσει το αντικείμενο που κάνει θόρυβο, θα σηκώσει το κεφάλι και την πλάτη. Η άσκηση αυτή γυμνάζει τους μύες στον αυχένα, το λαιμό, τα χέρια, τους ώμους, την πλάτη και το στομάχι. Προσοχή: Η άσκηση προϋποθέτει το μωρό να μπορεί ήδη να συγκρατήσει το κεφάλι του χωρίς τη βοήθειά σας.

#2 Καθισματάκια

Φέρτε το παιδί σε θέση καθίσματος στηρίζοντάς το και στη συνέχεια επιτρέψτε του να χρησιμοποιήσει τους δικούς του μύες για να σηκωθεί πάλι όρθιο, βάζοντας απαλά τα χέρια σας κάτω από τους ώμους του για υποστήριξη. Η άσκηση αυτή γυμνάζει τους μύες στους ώμους, τα χέρια και την πλάτη του μωρού.

#3 Ποδηλατάδα

Ξαπλώστε προσεκτικά το μωρό ανάσκελα και κινείστε μαλακά τα πόδια του σαν να κάνει ποδήλατο. Η άσκηση αυτή όχι μόνο θα γυμνάσει τους μύες σε πόδια, χέρια, γόνατα και κοιλιακούς, αλλά θα απαλλάξει το μωρό σας και από τυχόν αέρια που το βασανίζουν.

#4 Άρση βαρών

Τοποθετείστε το μικρό σας στο καρεκλάκι του, απλώστε μπροστά του μια σειρά από αντικείμενα κι ενθαρρύνετέ το να τα πιάσει, να τα δει και να τα ξανατοποθετήσει στη θέση τους. Στην αρχή θα πρέπει να του δείξετε τι να κάνει αλλά σύντομα θα καταλάβει, ειδικά αν τα «βαράκια» του έχουν έντονα χρώματα και περίεργους ήχους. Η άσκηση αυτή ενισχύει το κράτημα, τον συντονισμό χεριών-ματιών και δυναμώνει τους μύες στους ώμους και τα χέρια.

Όσο πιο δραστήριο είναι ένα βρέφος, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει για να αναπτύξει ένα δυνατό σώμα στην παιδική ηλικία. Η έρευνα δείχνει, επιπλέον, ότι τα βρέφη και τα νήπια που αναπτύσσουν μια ισχυρή βάση κινητικών δεξιοτήτων τείνουν να χρησιμοποιούν αυτές τις δεξιότητες για να είναι σωματικά δραστήρια και ως ενήλικες.