Όταν σκεφτόμαστε τα παζλ, συνήθως σκεφτόμαστε ένα χόμπι, έναν τρόπο να περνάμε την ώρα μας και να χαλαρώνουμε.

Η αλήθεια είναι ότι, εκτός από το να διασκεδάζετε για λίγο, τα παζλ έχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Από το να βοηθούν τα παιδιά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, μέσω της βελτίωσης της μνήμης και της διάθεσής σας, μέχρι την πρόληψη σοβαρών ασθενειών στους ηλικιωμένους.

Πάμε όμως να δούμε γιατί κάνουν καλό σε μικρούς και μεγάλους.

1. Διανοητική άσκηση

Το να φτιάχνετε παζλ μπορεί να θεωρηθεί μια ολοκληρωμένη άσκηση του εγκεφάλου, αφού γυμνάζει τόσο τη δεξιά όσο και την αριστερή πλευρά. Η δεξιά είναι υπεύθυνη για τη δημιουργικότητα, τα συναισθήματα και τη διαισθητική σκέψη, ενώ η αριστερή είναι η λογική, αντικειμενική και μεθοδική πλευρά.

Όταν φτιάχνετε ένα παζλ και οι δύο πλευρές πρέπει να επικοινωνούν και να συνεργάζονται, αυξάνοντας τη γνωστική λειτουργία

2. Προσοχή στη λεπτομέρεια

Όταν λύνουμε ένα παζλ, ειδικά αν τα κομμάτια είναι πολύ παρόμοια, είναι ζωτικής σημασίας να δίνουμε προσοχή στις λεπτομέρειες. Πρέπει να εκπαιδεύσετε τα μάτια σας να βρίσκουν τις μικρές διαφορές στα χρώματα ή τα σχήματα που θα σας βοηθήσουν να συμπληρώσετε την εικόνα. Η ικανότητα σύλληψης μικρών λεπτομερειών μπορεί να μας βοηθήσει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, ειδικά στην εργασία. Όταν είμαστε πιο λεπτομερείς και ακριβείς, η ποιότητα της εργασίας μας βελτιώνεται. Οσο περισσότερα δε είναι τα κομμάτια του παζλ τόσο το καλύτερο!

Παζλ Clementoni Collection Museum Panorama Sistina 39498 1000τεμ., 10,50€

3. Βελτίωση της μνήμης

Ενισχύει τις νευρικές συνδέσεις και αυξάνει τη δημιουργία νέων συνδέσεων. Αυτό αυξάνει την πνευματική ταχύτητα και τις διαδικασίες σκέψης.

Όταν παίρνουμε ένα κομμάτι, πρέπει να αναζητήσουμε ανάμεσα στα άλλα ένα χρώμα ή ένα σχήμα που έχουμε στο μυαλό μας και να απεικονίσουμε την εικόνα σε μεγάλη κλίμακα για να δούμε ποια κομμάτια ταιριάζουν μεταξύ τους.

Όταν ασκείτε το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση αυτών των πληροφοριών βοηθά στη διατήρηση και τη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.

Παιδικό Puzzle Ψυχρά και Ανάποδα 48pcs για 4+ Ετών Ravensburger, 8,30€

4. Αυξάνει το IQ μας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, διαπίστωσαν ότι το να αφιερώνετε 25 λεπτά την ημέρα λύνοντας γρίφους και αινίγματα μπορεί να αυξήσει το IQ σας κατά 4 μονάδες.

5. Βελτιώστε την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Για να λύσετε τους γρίφους παίρνετε διαφορετικές προσεγγίσεις για να προσπαθήσετε να λύσετε ένα πρόβλημα, αφού πρόκειται για μια δοκιμασία δοκιμής και λάθους. Μαθαίνετε επίσης την αξία της διατύπωσης θεωριών, της δοκιμής υποθέσεων και της αλλαγής των προοπτικών σας όταν κάτι δεν πάει όπως το είχατε σχεδιάσει.

Παζλ Ravensburger Νέα Υόρκη 14086 1000 κομμάτια, 13,40€

6. Μας φτιάχνει τη διάθεση

Η επίλυση παζλ, αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της διάθεσης και της αισιοδοξίας. Επηρεάζει επίσης τη μάθηση, τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τα κίνητρα. Η ντοπαμίνη απελευθερώνεται κάθε φορά που κάνουμε ένα παζλ και μάλιστα κάθε φορά που βάζουμε ένα κομμάτι στη σωστή θέση. Αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να το κάνουμε και να προκαλούμε τον εαυτό μας.

Παιδικό Παζλ Clementoni Supercolor Cars 15τμχ Διάφορα Σχέδια 1τμχ, 4,99€

Και αν όλα αυτά δεν τα είχατε σκεφτεί, μια δοκιμή θα σας πείσει. Μπείτε στην πλατφόρμα του SHOPFLIX.gr και διαλέξτε όποιο παζλ θέλετε και με όσα κομμάτια επιθυμείτε και αυτό θα έρθει έγκαιρα στην πόρτα του σπιτιού σας σε όποιο μέρος της Ελλάδας και να βρίσκεστε.