Η φροντίδα του μωρού αλλά και του νηπίου ταυτόχρονα μπορεί να είναι δύσκολη. Μερικές από τις πιο δύσκολες στιγμές που μπορεί να έχουν οι μαμάδες είναι η φροντίδα δύο παιδιών, που είναι μικρότερα των δύο ετών. Τα καλά νέα ωστόσο, είναι ότι δεν είναι αδύνατη. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος προγραμματισμός και λίγη δημιουργικότητα. Και μόλις εφαρμόσετε μια συνεπή ρουτίνα, δεν θα αντιμετωπίζετε κανένα πρόβλημα με τα νήπια ενώ φροντίζετε το μωρό σας.

Τα νήπια χρειάζονται αρκετή προσοχή. Εάν δεν αισθάνονται ότι παίρνουν την προσοχή που χρειάζονται, μπορεί απλώς να αντιδράσουν, ξεσπώντας σε δάκρυα ή φωνές, μόνο και μόνο για να την κερδίσουν. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε με λίγο έξτρα… συντονισμό και προσπάθεια.

Προσπαθήστε να συντονίσετε τους υπνάκους μωρού και νηπίου

Όταν φροντίζουν μωρά και νήπια, οι μαμάδες μπορεί να χρειαστούν ένα μικρό διάλειμμα. Ευτυχώς, επειδή τα νήπια εξακολουθούν να παίρνουν τουλάχιστον έναν υπνάκο την ημέρα, είναι δυνατό να συντονίσετε τους υπνάκους του μωρού και του νηπίου για να βρείτε μια μικρή ανάπαυλα ηρεμίας.

Ο καλύτερος τρόπος για να βάλετε τα παιδιά στο ίδιο πρόγραμμα ύπνου είναι να διασφαλίσετε ότι επιλέγετε μια ώρα που και τα δύο μικρά είναι σίγουρο ότι θα είναι κουρασμένα. Για τα περισσότερα νήπια, αυτό είναι μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να κάνετε μερικά βήματα:

  • Συντονίστε το πρόγραμμα του πρωινού ύπνου έτσι ώστε και το μωράκι σας να θέλει να κοιμηθεί μετά το μεσημεριανό γεύμα.
  • Δώστε προσοχή στα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι το μωρό είναι κουρασμένο.
  • Να είστε συνεπείς με τις ώρες του απογευματινού ύπνου.
  • Βοηθήστε τα νήπια να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους.
  • Διατηρήστε τα δωμάτια σκοτεινά για να απολαύσουν τα παιδιά έναν ποιοτικό ύπνο, χωρίς διακοπές.

Αφήστε το νήπιο να βοηθήσει στην φροντίδα του μωρού

Στα νήπια αρέσει να συμμετέχουν και να βοηθούν όταν μπορούν, καθώς νιώθουν ότι είναι σημαντικά για την δυναμική και την λειτουργία της οικογένειας. Ως εκ τούτου, αυτή την επιθυμία για βοήθεια θα πρέπει να την αξιοποιείτε όταν προσπαθείτε να βρείτε πράγματα που πρέπει να κάνουν τα νήπια καθώς φροντίζετε το μωρό σας.

Μερικούς από τους τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν, περιλαμβάνουν:

  • Συγκέντρωση ειδών για το μωρό.
  • Αναθέστε του να διασκεδάσει το μωρό όσο βρίσκεται στην κούνια του, τραγουδώντας του ή μιλώντας του.
  • Ζητήστε του βοήθεια την ώρα του μπάνιου.
  • Ενθαρρύνετε το να διαβάσει βιβλία στο αδερφάκι του.

Με το να συμμετέχουν τα νήπια στη φροντίδα του μωρού, καλλιεργείτε ταυτόχρονα και την βαθιά τους σύνδεση, καθώς δημιουργούν τις πρώτες τους κοινές αναμνήσεις.

Διαβάζουμε μαζί

Το διάβασμα είναι μια δραστηριότητα που είναι ευεργετική τόσο για τα μωρά όσο και για τα νήπια. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια δραστηριότητα που μπορείτε να απολαύσετε οι τρεις σας και γιατί όχι οι τέσσερις, φωνάζοντας και τον μπαμπά στην παρέα σας. Αυτό σημαίνει ότι φροντίζετε την ανάπτυξη του μωρού σας όσο το νήπιο ψυχαγωγείται.

Αν και τα μωρά μπορεί να μην καταλαβαίνουν όσα λέτε, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ρυθμοί και οι τόνοι των λέξεων θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν τις γλωσσικές του δεξιότητες. Η ανάγνωση, από την άλλη, βοηθά τα νήπια να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.