Τα παιδιά που κοιμούνται λίγο τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες την επόμενη μέρα, ανακάλυψαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Otago της Νέας Ζηλανδίας. Και μερικές από αυτές τις επιπλέον θερμίδες προέρχονται από ανθυγιεινά σνακ ή λιχουδιές με ζάχαρη, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Το αρχικό σωματικό βάρος δεν παίζει ρόλο

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη δοκιμή DREAM (Daily Rest, Eating and Activity Monitoring), η οποία περιελάμβανε 105 παιδιά μεταξύ 8 και 12 ετών με διάφορα μεγέθη σώματος. Περίπου το 61% θεωρήθηκε κανονικού βάρους. Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Την πρώτη εβδομάδα οι συμμετέχοντες πήγαιναν για ύπνο μια ώρα νωρίτερα, στη συνέχεια είχαν μια εβδομάδα κανονικού ύπνου και την τρίτη εβδομάδα πήγαιναν για ύπνο μια ώρα αργότερα. Όλοι φορούσαν συσκευή καρπού για να παρακολουθείται η συμπεριφορά τους όλο το εικοσιτετράωρο, συμπεριλαμβανομένου κάθε λεπτού ύπνου, καθιστικής διάρκειας, ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας και μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Δύο φορές την εβδομάδα, τα παιδιά ρωτούνταν επίσης τι φαγητό και ποτό είχαν καταναλώσει τις προηγούμενες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά που κοιμήθηκαν 48 λεπτά λιγότερο τη νύχτα έτρωγαν κατά μέσο όρο 74 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονταν από τροφές όπως σοκολάτες και πατατάκια. Ωστόσο, ο επιπλέον χρόνος αφύπνισης περιελάμβανε 31 λεπτά καθιστικής ζωής, 21 λεπτά ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας και 4 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας. Αφού συνυπολογίστηκε η αυξημένη ενέργεια που απαιτείται για να μείνει κανείς ξύπνιος μέσα σε μια μέρα, οι αλλαγές συνδέθηκαν με την κατανάλωση 63 επιπλέον θερμίδων την ημέρα κατά μέσο όρο.

Τσιμπολόγημα Vs. Σωματική δραστηριότητα

Οι ερευνητές παρατήρησαν ισχυρότερη σχέση μεταξύ της απώλειας ύπνου και της πρόσληψης θερμίδων για τα φαγητά που καταναλώνονται το βράδυ και των τροφών με πολλές θερμίδες που καταναλώνονται περισσότερο για ευχαρίστηση παρά για υγεία. Ενώ η αυξανόμενη δραστηριότητα οδήγησε στην κατανάλωση περισσότερων υγιεινών τροφών, ο αυξημένος χρόνος καθιστικής ζωής είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη τροφής το βράδυ.

Μια τέτοια διαφορά θα μπορούσε εύκολα να εξηγήσει γιατί ο μη επαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης DREAM, Rachael Taylor, σημειώνοντας ότι τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από τυχόν αλλαγές στον καθιστικό χρόνο και τη σωματική δραστηριότητα.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι αλλαγές στη διατροφική πρόσληψη όταν ο ύπνος μειώνεται, ανεξάρτητα από τη σωματική δραστηριότητα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

«Αν και ο ύπνος συνήθως δεν μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε να διαχειριστούμε το βάρος μας, μπορεί τελικά να είναι μια καλή επιλογή», ​​είπε η Taylor, διευκρινίζοντας πάντως ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω μελέτη για να καθοριστεί εάν ο ύπνος είναι μια καλή παρέμβαση για τη βελτίωση της διατροφής και του βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία, 18-22 Οκτωβρίου, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.