Κάθε γονιός θέλει τα παιδιά του να έχουν επιτυχία στο σχολείο, να παίρνουν καλούς βαθμούς και να επικεντρώνονται στο «ταξίδι» της γνώσης και της μάθησης που θα τους βοηθήσει για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ενώ τα παιδιά μαθαίνουν πολλά στο σχολείο, ένα από τα θεμέλια της επιτυχίας είναι να μπορούν να γράφουν καλά.

Η γραφή είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο και μερικά το κάνουν καλά, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο και εξάσκηση. Όλα τα παιδιά μαθαίνουν και αναπτύσσονται με τους δικούς τους ρυθμούς, αλλά ως γονείς μπορεί να θέλετε βοήθεια για να βεβαιωθείτυε ότι το παιδί σας μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του.

Ωστόσο, ένα από τα προβλήματα είναι ότι ο μπαμπάς και η μαμά δεν είναι πιστοποιημένοι δάσκαλοι και μπορεί να μην ξέρουν πώς να βοηθήσουν το παιδί τους να επεξεργαστεί το χειρόγραφό του. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν εάν παρατηρήσουν ότι τα παιδιά τους δυσκολεύονται πραγματικά με τη γραφή τους.

Κάντε τη γραφή διασκεδαστική

Αν θέλετε τα παιδιά να μάθουν οτιδήποτε, πρέπει να το κάνετε διασκεδαστικό. Όταν κάνετε τη μάθηση διασκεδαστική, ενθαρρύνετε τα παιδιά να θέλουν να το κάνουν. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε στο παιδί σας μερικά χρωματιστά μολύβια κι ένα όμορφο χαρτί και να το αφήσετε να τα χρησιμοποιήσει για να γράψει. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να δείξει κάποια πρωτοβουλία στην επιθυμία να γράψει, και είναι λίγο καλύτερο από ένα απλό μολύβι και ένα κενό κομμάτι χαρτί.

Ενισχύστε τις λεπτές κινητικές δεξιότητες

Το να μάθουν πώς να γράφουν τα παιδιά περιλαμβάνει τη χρήση των λεπτών κινητικών τους δεξιοτήτων και υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει κάποιο υποκείμενο ζήτημα που τους εμποδίζει να μπορούν να γράφουν καλά. Για να τα βοηθήσετε με τη γραφή ίσως πρέπει να εργαστείτε μαζί τους σε όλες τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες. Ζητήστε από το παιδί σας να κόψει, να ράψει ή ακόμα και να ταξινομήσει μικρά αντικείμενα. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να «χτίσει» αυτούς τους μύες. Ένας άλλος πιθανός λόγος για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στη γραφή θα μπορούσε να είναι ότι δεν μπορούν να πιάσουν δυνατά το μολύβι, γιατί πονούν όταν ασκούν επιπλέον πίεση στους μύες του χεριού και του καρπού τους. Στηρίξτε με το χέρι σας τα δάχτυλα που πιάνουν το μολύβι, απομακρύνοντας ένα μέρος αυτού του άγχους, για να βοηθήσετε το παιδί σας να γράψει.

«Υψώστε» τις γραμμές

Η σωστή γραφή περιλαμβάνει περισσότερα από το να μπορούν τα παιδιά απλώς να σχηματίζουν τα γράμματα της αλφαβήτα – πρέπει να γνωρίζουν επίσης πώς να εστιάζουν και πώς να παραμένουν στη γραμμή του χαρτιού. Εάν το παιδί σας δυσκολεύετε να το κάνει αυτό, ίσως χρειάζεται απλώς να μεγαλώσετε λίγο τις γραμμές. Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας κόλλα και ιχνηλατώντας την πάνω από τις γραμμές του τετραδίου. Όταν η κόλλα στεγνώσει, η γραμμή θα «ανυψωθεί» και θα είναι ευκολότερο για το παιδί σας να γράψει σε μία χωρίς να ξεφύγει από τα περιθώρια.

Αυτές οι συμβουλές μπορεί να μην λειτουργούν για κάθε παιδί και εάν παρατηρήσετε ότι τίποτα δεν φαίνεται να βοηθά το παιδί σας να βελτιώσει τη γραφή του, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δάσκαλό του για να συζητήσετε την πρόοδό του και ίσως να λάβετε κάποια επιπλέον βοήθεια.