Το mom shaming – ένας όρος που περιγράφει την κριτική ή την επίθεση στις μαμάδες για τις ατομικές τους επιλογές – είναι ένα ατυχές μέρος της ανατροφής των παιδιών, ειδικά στη σημερινή κουλτούρα που βασίζεται στο διαδίκτυο. Μπορεί να κυμαίνεται από παθητικά ή επιθετικά σχόλια έως πλήρη εκφοβισμό και μπορεί να κάνει τις μαμάδες να νιώθουν από άβολα έως τραυματικά.

Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να επιτεθούν στις προσωπικές αποφάσεις μιας μαμάς ως προς την ανατροφή των παιδιών της; Πολλοί ψυχίατροι έχουν την ακόλουθη θεωρία: Το mom shaming τροφοδοτείται από ανασφάλειες και αμφιβολίες που έχουν για τον εαυτό τους αυτοί που ασκούν κριτική και όχι – όπως πιθανώς να νομίζατε – για την δική σας αξία ως γονέα.

Αλλά παρότι είναι μια μη αποδεκτή πρακτική, το mom shaming είναι σχεδόν αναπόφευκτο – ειδικά με την επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό πρέπει να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους επικριτές σας και να διαχειριστείτε κατάλληλα τα συναισθήματα που σας προκαλεί, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε – ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας.

Κοινοί τύποι mom shaming

Δυστυχώς, οι μαμάδες σήμερα κρίνονται σχεδόν για οτιδήποτε – μεγάλο ή μικρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα θέματα για τα οποία δέχονται δριμύτερη κριτική, όπως το πώς ταΐζουν το μωρό τους, τι μέθοδο ύπνου χρησιμοποιούν, το εάν επιλέγουν να επιστρέψουν στην εργασία τους αντί να αφιερωθούν αποκλειστικά στην ανατροφή του παιδιού τους, καθώς και το μοντέλο βάσει του οποίου μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους επικριτές σας

Ενώ μπορεί να αισθάνεστε θυμωμένες ή πληγωμένες, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το να είστε αποδέκτης μίας τέτοιας κριτικής δεν είναι ενδεικτικό για τίποτα άλλο πέρα ​​από το ότι κάνετε παρέα με επικριτικούς ανθρώπους. Σε τελική ανάλυση, ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσετε στις μαμάδες που σας κρίνουν είναι να αποχωρήσετε από τη συζήτηση. Δεν χρειάζεται να δικαιολογήσετε ή να εξηγήσετε τη γονεϊκότητά σας σε κανέναν – κάνετε το καλύτερο.

Εάν αισθάνεστε την επιθυμία να πείτε κάτι, περιοριστείτε σε ένα επιφανειακό και απλό «ευχαριστώ» – ευχαριστώντας κάποιον για την ανησυχία του, αφήνοντας τον υπαινιγμό ότι θα εξετάσετε τις ιδέες του και στη συνέχεια απομακρυνθείτε, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Εάν η ντροπή έρχεται ως σχόλιο στην ανάρτησή σας στα social media, μπορείτε απλά να την αγνοήσετε. Φυσικά, εάν η συμπεριφορά συνεχιστεί, μπορείτε να διαγράψετε το σχόλιο ή να αποκλείσετε τον χρήστη και να μην ασχοληθείτε ξανά μαζί του. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι ό,τι σας κάνει να νιώθετε άνετα.

Πώς να διαχειριστείτε τη ντροπή

Δεν υπάρχει τρόπος να το παρακάμψετε: το mom shaming πονάει γιατί κάνει ακόμη και τον πιο σίγουρο γονέα να αμφισβητεί τον εαυτό του.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, ο πιο ωφέλιμος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το mom shaming είναι να μην δώσετε αξία στους επικριτές σας. Εξηγώντας γιατί κάνετε κάτι με διαφορετικό τρόπο από αυτούς ή ξεκινώντας καυγά επειδή νιώθετε ότι η θέση σας είναι σωστή, δεν θα αλλάξετε τη γνώμη των άλλων μαμάδων – θα εξακολουθήσουν να συμπεριφέρονται ως ανώτεροι λόγω του βαθιά ριζωμένου άγχους τους. Όταν συνειδητοποιήσετε ότι ένα άτομο που νιώθει «ανώτερο» από εσάς δεν είναι σε καμία περίπτωση καλύτερος γονιός, θα νιώσετε καλύτερα για τις άσκοπες επιθέσεις του. Αγνοήστε λοιπόν τις άλλες μαμάδες που σας κρίνουν.

Εάν η κριτική προέρχεται από ανθρώπους που δεν είναι γονείς, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι όταν αποκτήσουν παιδιά είναι βέβαιο ότι θα αισθανθούν πολύ γελοίοι που ασκούσαν κάποτε κριτική για πράγματα για τα οποία δεν είχαν καμία ιδέα.

Το πιο σημαντικό, είναι να θυμάστε πάντα ότι κάνετε ό,τι καλύτερο για το παιδί σας, καθώς οι επιλογές ενός γονέα εξαρτώνται από το μοναδικό του παιδί και τις ειδικές περιστάσεις του – δεν υπάρχει ένα κοστούμι για όλες τις περιστάσεις.