Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος διαρκών αλλαγών για το σώμα και όλα αυτά εξαιτίας των διαφορετικών επιπέδων των ορμονών σας. Ενώ η κοιλίτσα σας ή όπως συνηθίζουμε πλέον, να το λέμε το «baby bump» μεγαλώνει από εβδομάδα σε εβδομάδα και συνηθίζουμε να εστιάζουμε εκεί, πολλές είναι και οι αλλαγές που υφίσταται το στήθος σας κατά την διάρκεια αυτών των μηνών.

Πότε φαίνονται οι αλλαγές στο στήθος

Από τη στιγμή που συμβαίνει η σύλληψη, το στήθος σας θα αρχίσει να αλλάζει. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορείτε να διακρίνετε κάποια αλλαγή περίπου από την έκτη έως και την όγδοη εβδομάδα κύησης. Τότε περίπου, ενδεχομένως να παρατηρήσετε ότι το στήθος σας έχει μεγαλώσει.

Αλλά υπάρχουν και άλλες αλλαγές που θα έρθουν όσο περνούν οι μήνες. Έτσι, μέχρι τη στιγμή που γεννιούνται τα μωρά, όλα έχουν ρυθμιστεί για να ξεκινήσει η διαδικασία θηλασμού, εφόσον οι μητέρες αποφασίσουν ότι θέλουν να θηλάσουν και για όσο το επιθυμούν.

Μερικές από τις πιο κοινές αλλαγές στο στήθος, περιλαμβάνουν:

Ευαίσθητες θηλές που πονούν

Όπως για τις περισσότερες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έτσι και τις ευαίσθητες θηλές που μπορεί να πονούν «ευθύνονται» τα αυξημένα επίπεδα ορμονών στο σώμα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκυμοσύνης, αυτό βοηθά τους γαλακτοφόρους πόρους να μεγαλώνουν και να γεμίζουν με γάλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Και όσο πιο γεμάτοι γίνονται, τόσο πιο ευαίσθητες θα είναι και οι θηλές.

Το μέγεθός του αλλάζει

Το στήθος γίνεται μεγαλύτερο όταν είναι έγκυος ως αποτέλεσμα της προλακτίνης που τα βοηθά να μεγαλώσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό διότι τα μεγαλύτερα στήθη είναι απαραίτητα για να μπορούν να χωρέσουν το γάλα που παράγεται στους μαστούς.

Και εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες μπορεί να έχουν έως και δύο νούμερα μεγαλύτερο μέγεθος στο τέλος της εγκυμοσύνης τους, συγκριτικά με την αρχή.

Πιο βαρύ

Καθώς το στήθος προετοιμάζεται για να μεταφέρουν γάλα, μπορεί να το αισθάνεστε πιο βαρύ και σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απλώς ιδέα σας. Το στήθος σας μάλιστα, μπορεί να αυξηθεί κατά ένα έως και δύο κιλά κατά την εγκυμοσύνη.

Αυτό το βάρος μπορεί να επιβαρύνει τους ώμους σας ή και την μέση σας αν δεν υποστηρίζεται σωστά. Για αυτό το κατάλληλο σουτιέν είναι κομβικής επιλογής.

Ενδεχομένως να αισθανθείτε κνησμό

Καθώς το στήθος μεγαλώνει, μπορεί επίσης να προκληθεί μια ενοχλητική φαγούρα. Αυτό έχει να κάνει με το «τέντωμα» του δέρματος προκειμένου να χωρέσει το μεγαλύτερο μέγεθος του στήθους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όταν συμβεί αυτό, το δέρμα μπορεί να στεγνώσει, προκαλώντας μια αίσθηση κνησμού. Με λίγη ενυδατική κρέμα, μπορείτε να αισθανθείτε ανακούφιση και ο κνησμός θα πρέπει να υποχωρεί.