Τα δεδομένα για την πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μικτά. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι επιβλαβής για ορισμένες πτυχές της εγκυμοσύνης και άλλα ότι κάποια πρόσληψη μπορεί να είναι καλή και να μην προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA δείχνει ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού.

Πώς η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού;

Η νέα μελέτη εξέτασε την πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τον αντίκτυπό της στην ανάπτυξη του παιδιού.

Η μελέτη κοόρτης εξέτασε μια ιστορική ομάδα μητέρων μεταξύ 1959-1965 και παιδιών μεταξύ 1960-1974. Στη συνέχεια εξέτασε μια πιο πρόσφατη ομάδα μητέρων και παιδιών μεταξύ 2009-2013 και 2017-2019. Οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις της καφεΐνης και της παραξανθίνης – ένας μεταβολίτης της καφεΐνης – στο αίμα της εγκύου κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Έπειτα εξέτασαν τα ύψη των παιδιών έως την ηλικία των 8 ετών.

Η ανάλυση έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στο ύψος των παιδιών. Η διαφορά, μάλιστα, ανέρχονταν σε περίπου 2 εκατοστά ύψους μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες έπιναν καφέ και των παιδιών των οποίων οι μητέρες δεν έπιναν καφέ.

Σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης Jessica Gleason Trusted Source, Ph.D., MPH, «ακόμη και η χαμηλή έκθεση στην καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέθηκε με μικρότερο ύψος στην παιδική ηλικία».

Ο πλήρης αντίκτυπος των καταγεγραμμένων διαφορών ύψους της μελέτης στη συνολική υγεία των παιδιών στην ενήλικη ζωή, παραμένει πάντως ασαφής και για να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα απαιτείται περαιτέρω έρευνα, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης. Εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί στο μέλλον αυτό θα ήταν σημαντικό, καθώς το μικρότερο ύψος στην ενήλικη ζωή έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι τρέχουσες συστάσεις για την κατανάλωση καφέ από τις εγκύους

Η υπερκατανάλωση καφέ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με ζαλάδα, ναυτία και αϋπνίες. Σύμφωνα, πάντως, με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, είναι ασφαλές για τις έγκυες να πίνουν έως ένα φλιτζάνι καφέ 340 γραμμαρίων ημερησίως.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι εκείνος που μπορεί με ασφάλεια να σας πει εάν μπορείτε να πίνετε καφέ και σε τι ποσότητα, με βάση το ιατρικό σας ιστορικό.