Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει το τέλος μιας φιλίας

Μόλις τα παιδιά σας ξεκινήσουν το σχολείο θα αρχίσουν να δημιουργούν φιλίες - κάποιες θα διαρκέσουν ενώ άλλες θα διαλυθούν με την πάροδο του χρόνου. Οι ενήλικες το γνωρίζουν πολύ καλά - πως οι άνθρωποι που λατρεύατε έφυγαν από τη ζωή σας και εσείς ακόμα μέχρι σήμερα δεν ξέρετε γιατί. Είναι μια δύσκολη στιγμή όταν αυτό συμβαίνει για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά και μπορεί να τα τραυματίσει ψυχολογικά και να τα οδηγήσει στην αποξένωση. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν τι έκαναν και, σε πολλές περιπτώσεις, πιθανότατα δεν έκαναν τίποτα.
11 Νοεμβρίου 2022 | 08:00

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι φυσικό να αλλάζουν οι φιλίες. Τα παιδιά αναπτύσσονται κοινωνικά με διαφορετικούς ρυθμούς και τα ενδιαφέροντα και οι δραστηριότητες αλλάζουν. Οι σχετικές αλλαγές περιλαμβάνουν με ποιους περνούν χρόνο και με ποιους προτιμούν να είναι κοντά. Ως αποτέλεσμα, βιώνουν την απώλεια φιλιών και αυτό μπορεί να είναι οδυνηρό είτε είναι το παιδί σας εκείνο που αλλάζει είτε ο καλύτερός του φίλος.

Για τα παιδιά, αυτή η απώλεια μπορεί να είναι βαθιά, επειδή μπορούν να περνούν ατελείωτες ώρες με τον καλύτερό τους φίλο και στη συνέχεια να αποκοπούν ξαφνικά. Επίσης, τα παιδιά έχουν την τάση να σκέφτονται στα άκρα. Καταστροφολογούν και νιώθουν ότι όποιο πρόβλημα περνούν είναι για πάντα ή ότι οι προθέσεις ενός ατόμου εκτείνονται σε μια ολόκληρη κοινωνική ομάδα. Επιπλέον, τα παιδιά συχνά στερούνται δεξιοτήτων αντιμετώπισης για να αντιμετωπίσουν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Μαθαίνουν και είναι αυτές οι εμπειρίες που θα τους βοηθήσουν αργότερα στη ζωή τους. Ωστόσο, οι δεξιότητές τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται και χρειάζονται υποστήριξη.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει πιο εύκολα το τέλος μιας φιλίας, δοκιμάστε τα εξής:

Μιλήστε στο παιδί σας

Πρέπει να είστε εκεί για αυτό, για να το ακούσετε και να το παρηγορήσετε. Αφήστε το να εξηγήσει τι συνέβη ή να εκτονώσει την απογοήτευσή του γιατί η φιλία του τελείωσε χωρίς λόγο. Εάν υπάρχει κάτι που πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, πείτε τη γνώμη σας.

Υποστηρίξτε το

Πρέπει να υποστηρίξετε το παιδί σας ακούγοντάς το, αλλά μην επικρίνετε το άλλο παιδί για τη συμπεριφορά του, καθώς αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει το παιδί σας να «εκραγεί», όπως συμβαίνει συχνά με τα νήπια.

Ενθαρρύνετε τις ημερομηνίες παιχνιδιού

Μόλις το παιδί σας είναι έτοιμο, κανονίστε μερικές ημερομηνίες παιχνιδιού και ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει μερικούς νέους φίλους. Μπορεί να μην είναι το ίδιο για το παιδί σας και να του φαίνεται περίεργο να έχει άλλους στο σπίτι του αντί για τον καλύτερό του φίλο, αλλά τα πράγματα τελικά θα φτιάξουν.

Μιλήστε με τον άλλο γονέα

Εάν γνωρίζετε τον γονέα του παιδιού με τον οποίο το παιδί σας ήταν φίλος, σκεφτείτε να συναντηθείτε για να το συζητήσετε. Μπορεί να ήταν κάτι ανόητο που μπορεί εύκολα να διορθωθεί με κάποια παρέμβαση. Ωστόσο, προσεγγίστε το θέμα με προσοχή καθώς ορισμένοι γονείς δεν θέλουν να ακούν ότι το παιδί τους δεν έχει φερθεί σωστά. Να είστε ήρεμοι και να προσπαθήσετε μαζί να φέρετε τα παιδιά σας ξανά κοντά.

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες

Η κοινωνικοποίηση είναι ένα δύσκολο μάθημα που πρέπει να μάθει ένα παιδί κι ενώ μπορεί να μην θέλετε να λάβετε υπόψη την ικανότητά του να κάνει φίλους, θα πρέπει να είστε ρεαλιστές και να προσέχετε τη συμπεριφορά του όταν βρίσκεται ανάμεσα σε συνομηλίκους. Χρειάζεται βοήθεια για να κάνει φίλους; Ή είναι διαχυτικό και δείχνει ενσυναίσθηση;

Με τον καιρό όλα θα πάνε καλά, αλλά προς το παρόν να είστε καλοί γονείς και να προσέχετε το παιδί σας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Πρόσφατα Άρθρα
Παιδί: 3 υγιεινές συνήθειες που πρέπει να του μάθουμε 29 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδικά τραύματα: Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο 28 Απριλίου 2024, 08:00
Ο τρόπος που λέμε «όχι» στα παιδιά έχει σημασία 27 Απριλίου 2024, 08:00
Ακμή στην εφηβεία: Πώς μπορεί να αποφευχθεί; 26 Απριλίου 2024, 08:00
Για να παραμείνουν τα αδέρφια αγαπημένα 26 Απριλίου 2024, 08:00
Το παιδί μου μιλά ασταμάτητα- Τι μπορώ να κάνω; 25 Απριλίου 2024, 08:00
Sleepover: Τι να προσέξετε όταν το παιδί κοιμάται σε φίλους 25 Απριλίου 2024, 08:00
Ο Νο 1 φόβος των παιδιών 24 Απριλίου 2024, 08:00
Ένας γρήγορος οδηγός για να αναπτύξει το μικρό σας παιδί αυτοπεποίθηση 24 Απριλίου 2024, 08:00
Οι φράσεις που πρέπει να λέμε στο παιδί για «καληνύχτα» 24 Απριλίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Πώς τα βιβλία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των παιδιών 23 Απριλίου 2024, 15:21
«Ζήτα συγγνώμη»- Πόσο αποτελεσματικό είναι να το λέμε στα παιδιά; 22 Απριλίου 2024, 08:00
Χαρισματικά παιδιά: Προικισμένα αλλά και… καταπιεσμένα; 20 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδί «σάντουιτς»- Τι πρέπει να προσέξετε 19 Απριλίου 2024, 08:00
Παιδιά: Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που τους δίνουν προβάδισμα στο σχολείο 18 Απριλίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version