Αν και υπάρχουν κάποιες ομοιότητες, τα βρέφη και τα νήπια κλαίνε για διαφορετικούς λόγους. Οι ομοιότητες περιλαμβάνουν πράγματα όπως πόνο, δυσφορία και απογοήτευση. Ωστόσο, οι διαφορές μπορεί να σας εκπλήξουν.

Τα βρέφη είναι πολύ ενστικτώδη σε ό,τι κάνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός τους βρίσκεται ακόμα σε ένα πρωτόγονο στάδιο ανάπτυξης. Δεν έχουν την ικανότητα να εκτελέσουν πολλά ώριμα πράγματα, όπως να παίρνουν αποφάσεις ή να νιώθουν περίπλοκα συναισθήματα. Το κλάμα λοιπόν είναι ένα σήμα για κάτι που βιώνουν. Η απογοήτευση, η δυσφορία, η πείνα, η υπνηλία ή ο πόνος είναι όλοι λόγοι για τους οποίους ένα βρέφος μπορεί να κλαίει.

Για τα νήπια, οι λόγοι για το κλάμα είναι πολύ πιο περίπλοκοι. Το τμήμα του εγκεφάλου που χειρίζεται τα συναισθήματα αρχίζει να αναπτύσσεται μόλις σε ηλικία 24 μηνών. Το τμήμα του εγκεφάλου που χειρίζεται τη σκέψη, τη γλώσσα και τη λήψη αποφάσεων αναπτύσσεται αργότερα και δεν ωριμάζει μέχρι τα 21 του χρόνια. Φανταστείτε λοιπόν, μια έκρηξη συναισθημάτων σε ένα δίχρονο με ένα υπανάπτυκτο κέντρο περίπλοκης σκέψης. Πράγματα για τα οποία έκλαιγε ένα παιδί όταν ήταν βρέφος (π.χ. κούραση και πείνα) τώρα μετατρέπονται σε γκρίνια ή αγανάκτηση. Αλλά, το πολύ κλάμα και τα ξεσπάσματα είναι συχνά αποτέλεσμα πιο προχωρημένων επιθυμιών ή φόβων.

Πότε πρέπει να παρεμβαίνετε στο κλάμα του παιδιού

Οι άνθρωποι έχουν προγραμματισμένη από τη γέννησή τους μια απόκριση μάχης, φυγής ή παγώματος, η οποία μας έχει βοηθήσει στην εξελικτική διαδικασία. Αυτή η απάντηση μας βοήθησε να αποφύγουμε καταστάσεις όπως το να δεχτούμε επίθεση από ένα αρπακτικό ή να εκδιωχτούμε κοινωνικά από τη φυλή μας.⁠ Παρόλο που η απάντηση εξακολουθεί να υπάρχει, πολλές καταστάσεις που την υποκινούν δεν αποτελούν πλέον πραγματική απειλή σήμερα.

Έτσι, το κλάμα εξακολουθεί να έρχεται φυσικά ως απάντηση, αλλά οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να μάθουν ότι δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Για παράδειγμα, εάν ένα βρέφος κλαίει επειδή το άφησαν στην κούνια του (μια κατάσταση που στις μέρες των σπηλαίων ήταν επικίνδυνη), μπορεί να μάθει ότι είναι ασφαλές.

Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι για τα βρέφη, δεν είναι πάντα απαραίτητο ο γονέας να αναλαμβάνει δράση όταν βάζουν τα κλάματα. Το να ταΐζετε ένα νεογέννητο που κλαίει είναι σημαντικό, αλλά ένα βρέφος που κλαίει στην αρχή του ύπνου μπορεί απλώς να είναι υπερβολικά κουρασμένο και να θέλει να κοιμηθεί.⁠ Σε ό,τι αφορά τα νήπια, η διαδικασία επεξεργασίας των συναισθημάτων τους και η γνώση των δεξιοτήτων που χρειάζονται για να διαχειρίζονται τα άγχη τους είναι το «κλειδί». Τότε είναι καλύτερο να μην σταματήσετε τα δάκρυα αλλά να καθίσετε κοντά και να τα ακούσετε.

Έχει το κλάμα οφέλη για την υγεία του παιδιού

Μιλήσαμε για τα εξελικτικά οφέλη από το κλάμα. Τώρα θα ρίξουμε μια ματιά στα ψυχικά και σωματικά οφέλη για τα παιδιά, όπως περιγράφονται από τους ειδικούς.

Το κλάμα μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Αποτοξινώνει τον οργανισμό
  • Βοηθά στην αυτοκαταπράϋνση
  • Καταπραΰνει τον πόνο
  • Βελτιώνει τη διάθεση
  • Μας βοηθά να ανακάμψουμε από τη θλίψη
  • Αποκαθιστά τη συναισθηματική ισορροπία
  • Βοηθά το μωρό να αναπνέει
  • Βοηθά τον ύπνο του μωρού

Στα μωρά, το κλάμα βοηθά στην απελευθέρωση της σωρευμένης κούρασης και στα νήπια και τους ενήλικες βοηθά στον μεταβολισμό των συναισθημάτων, ώστε να μπορούμε να τα απελευθερώσουμε με υγιεινό τρόπο. Τούτου λεχθέντος, το κλάμα που γίνεται με ένα σύστημα υποστήριξης είναι ένα πολύ υγιές μέρος της διατήρησης της ευεξίας του παιδιού σας (και της δικής σας).