Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το βούρτσισμα των δοντιών. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι έννοιες της τερηδόνας και της ουλίτιδας δεν παρέχουν αποτελεσματικό κίνητρο στα παιδιά να αποκτήσουν τη συνήθεια να βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου, ότι όσοι από εμάς έχουμε παιδιά ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να τα πείσουμε να το κάνουν αυτό σε καθημερινή βάση.

Κοινοί λόγοι για τους οποίους τα παιδιά αντιστέκονται στο βούρτσισμα των δοντιών

Υπάρχουν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους τα παιδιά είναι «τσακωμένα» με το βούρτσισμα.

Αρχικά, πρέπει να αναλογιστείτε ότι αυτή είναι μια νέα εμπειρία για το παιδί σας. Δεν του έχει γίνει συνήθεια ακόμα και δεν έχει εξοικειωθεί με την ιδέα ή την αίσθηση του βουρτσίσματος των δοντιών. Επιπλέον, για τα μικρά παιδιά που αλλάζουν  δόντια, το στόμα είναι μια ευαίσθητη περιοχή και η προσπάθεια αποφυγής του πόνου και της δυσφορίας είναι ενστικτώδης όταν αυτό συμβαίνει. Το παιδί σας μπορεί επίσης να προσπαθεί να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του επαναστατώντας εναντίον σας.

Είναι σημαντικό όμως να το βοηθήσετε να εξοικειωθεί με αυτή τη συνήθεια που προστεύει τη στοματική του υγεία  δια βίου. Μέχρι τότε, υπάρχουν μερικές διασκεδαστικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να πείσετε το παιδί σας να βουρτσίσει τα δόντια του.

Διασκεδαστικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε το βούρτσισμα των δοντιών

  1. Πάρτε μια νέα οδοντόβουρτσα

Πολλές εταιρείες κατασκευάζουν οδοντόβουρτσες με θέμα ήρωες από παιδικές τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες. Κάντε στο παιδί σας έκπληξη με μία νέα οδοντόβουρτσα με τον αγαπημένο του ήρωα ή μπορείτε απλά να επιλέξετε ένα νέο χρώμα. Μερικά παιδιά μπορεί να θέλουν να επιλέξουν μόνα τους οδοντόβουρτσα. Κάντε την αγορά νέας οδοντόβουρτσας μια νέα διασκεδαστική τελετουργία κάθε μήνα – ακόμα κι αν δεν την χρειάζεται. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι το να έχετε μερικές διαφορετικές οδοντόβουρτσες βοηθά στο να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του παιδιού σας.

  1. Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τη γεύση της οδοντόκρεμας

Οι περισσότεροι ενήλικες είναι συνηθισμένοι στη γεύση της οδοντόκρεμας και έχουν βρει τη γεύση που προτιμούν να χρησιμοποιούν. Δώστε στο παιδί σας την ίδια ευκαιρία. Αν παραπονιέται ότι δεν του αρέσει η γεύση της οδοντόκρεμας, δοκιμάστε διάφορες μέχρι να πετύχετε αυτή που του αρέσει.

  1. Βουρτσίστε τα δόντια σας μαζί

Εάν το παιδί σας αισθάνεται ότι είναι το μόνο που υποβάλλεται σε αυτό το… βασανιστήριο, είναι λιγότερο πιθανό να θέλει να βουρτσίσει τα δόντια του. Αφήστε το να σας δει να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ενσωματώσετε το βούρτσισμα των δοντιών σε παιχνίδια με κούκλες ή λούτρινα ζωάκια. Μόλις το παιδί σας δει ότι όλοι βουρτσίζουν τα δόντια τους, θα είναι πολύ πιο πιθανό να το αποδεχθεί.

  1. Δημιουργήστε ένα σύστημα επιβράβευσης

Δώστε στο παιδί σας ένα διασκεδαστικό κίνητρο. Μια αγαπημένη μέθοδος είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο με αυτοκόλλητα – και να δίνετε ένα χρυσό αστέρι (ή όποιο αυτοκόλλητο τους αρέσει περισσότερο) για κάθε βράδυ που βουρτσίζει τα δόντια του. Μόλις συγκεντρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων στη σειρά, μπορεί να επιλέξει ένα νέο μικρό παιχνίδι.

Θυμηθείτε να διατηρήσετε την υπομονή σας και να προσπαθείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του, αντί να το τιμωρείτε για να το κάνει.