Είναι αρκετά δύσκολο να κάνετε το νήπιο να μείνει ακίνητο για να αλλάξετε τα ρούχα του. Αλλά μόλις το παιδί αναπτύξει την ικανότητα να βγάζει τα ρούχα του, το ντύσιμο του παιδιού σας μπορεί να γίνει πολύ πιο περίπλοκο. Πρώτα, πάρτε μια βαθιά ανάσα, μιας και αυτή η συμπεριφορά είναι συνήθως εντελώς φυσιολογική (και αβλαβής).

Περίπου στην ηλικία των δύο ετών και έως τα τέσσερά τους χρόνια, τα νήπια θεωρούν ότι είναι κάπως… διασκεδαστικό να γδύνονται σε ανύποπτο χρόνο. Προσθέστε σε αυτό την ανάγκη ενός μικρού παιδιού για έλεγχο και την προθυμία του να δοκιμάσει τα όρια (τα δικά του και τα δικά σας) και έχετε την τέλεια «συνταγή» για ένα μικρό καθημερινό χάος.

Γιατί το νήπιο βγάζει τα ρούχα του

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα νήπια μπορεί να το κάνουν. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν:

  • Τους αρέσει η αίσθηση: Μπορεί να αισθάνεται καλύτερα χωρίς το σκληρό τζιν και την μπλούζα που έχει την σκληρή ετικέτα που το ενοχλεί. Είναι δύσκολο να διαφωνήσετε με αυτή τη λογική, επομένως ίσως μια καλή λύση θα ήταν να επιλέξετε πιο μαλακά και άνετα ρούχα από ελαφριά βαμβακερά υφάσματα με αφαιρεμένες τις ετικέτες.
  • Διεκδικούν τον έλεγχο: Το να βγάζουν τα ρούχα τους είναι ένας τρόπος για τα νήπια να δηλώσουν την ανεξαρτησία τους και να δοκιμάσουν τα όριά τους.
  • Για να αναδείξουν τις ικανότητές του: Μετά από χρόνια που το ντύνετε, το νήπιο είναι πρόθυμο να επιδείξει την δεξιότητα που μόλις απέκτησαν.

Συμβουλές για να το σταματήσει

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, να έχετε υπομονή και δοκιμάστε τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Πείτε ναι μερικές φορές: Όταν οι θερμοκρασίες και οι συνθήκες το επιτρέπουν, αφήστε το παιδί σας να είναι γυμνό αν θέλει. Όταν χρειάζεται να ντυθεί και να παραμείνει ντυμένο, εξηγήστε του ότι οι άνθρωποι φορούν ρούχα έξω από το σπίτι ή όταν οι επισκέπτες έρχονται επειδή το σώμα τους είναι ιδιωτικό.
  • Αλλάξτε τα ρούχα: Αν επιμένει να τα βγάζει όταν βρίσκεστε έξω, δοκιμάστε να το ντύνετε με ρούχα που είναι πιο δύσκολο να τα βγάλει, όπως φόρμες, πουκάμισα με μικρά κουμπιά ή παντελόνια με ζώνη.
  • Αφαιρέστε τις ετικέτες: Οι ετικέτες μπορεί να είναι ερεθιστικές για το ευαίσθητο δέρμα ενός μικρού παιδιού, επομένως μπορεί να καταφέρετε να κρατήσει τα ρούχα του στην θέση τους, αν τις αφαιρέσετε εκ των προτέρων.
  • Μην αντιδράτε υπερβολικά: Προσπαθήστε να μην αντιδράτε υπερβολικά και να μην τιμωρείτε το παιδί γιατί είναι πιθανό να στείλετε το λανθασμένο μήνυμα ότι πρέπει να ντρέπεται για το σώμα του. Εξηγήστε του και πάλι με κατάλληλα για την ηλικία του λόγια γιατί πρέπει να παραμείνει ντυμένο.