Τουβλάκια στο σαλόνι, αυτοκινητάκια στο διάδρομο, παπάκια στο μπάνιο, πλαστελίνες στην κουζίνα, μπάλες στο μπαλκόνι, μαρκαδόροι και κηρομπογιές στο παιδικό δωμάτιο… Τα μικρά παιδιά έχουν μια απίστευτη ικανότητα να προκαλούν χάος και να το απολαμβάνουν. Το να έχουν τα παιχνίδια τους διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή για να τα αγγίξουν και να παίξουν μαζί τους, εντείνει τη διασκέδαση στα νήπια και τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας.

Αλλά τα παιχνίδια στο πάτωμα του δωματίου σας (και στο διάδρομο, στο μπάνιο, στην κουζίνα, στο σαλόνι) δεν είναι αστείο… Μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα αν τα πατήσετε, και να σας τραυματίσουν, να σκοντάψετε σε αυτά και να χτυπήσετε και φυσικά να τα καταστρέψετε άθελά σας. Όλοι αυτοί είναι καλοί λόγοι για να μάθετε το νήπιό σας να μαζεύει τα παιχνίδια που σκορπά σε όλο το σπίτι.

Πώς να μάθετε το νήπιό σας να μαζεύει τα παιχνίδια του

*Θέστε τους κανόνες και εξηγήστε τους διεξοδικά

Δεν μπορείτε να περιμένετε από το παιδί σας να μαζεύει τα παιχνίδια του, αν δεν έχετε ξεκαθαρίσει τις προσδοκίες σας από την αρχή. Θέστε μερικούς βασικούς κανόνες, όπως «Βάλε ένα παιχνίδι στη θέση του πριν βγάλεις ένα άλλο» ή «Δεν θα δεις τηλεόραση μέχρι να μαζέψεις το δωμάτιό σου» για τα μεγαλύτερα παιδιά.

*Δώστε το καλό παράδειγμα

Όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άλλο στην ανατροφή των παιδιών, τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα που δίνετε. Εάν αφήσετε τα ρούχα σας στο πάτωμα ή τα πιάτα σας στο νεροχύτη, τα παιδιά θα μιμηθούν αυτή τη συμπεριφορά. Πριν ζητήσετε κάτι από τα παιδιά, βεβαιωθείτε λοιπόν ότι δίνετε το καλό παράδειγμα.

*Να είστε συγκεκριμένοι

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διδάξετε στο παιδί σας να είναι τακτικό με τα πράγματά του, είναι να βεβαιωθείτε ότι κάθε τι έχει τη θέση του. Αποθηκεύστε τα παιχνίδια σε διαφανείς πλαστικούς κάδους με μια φωτογραφία του περιεχομένου στο μπροστινό μέρος ή χρησιμοποιήστε ετικέτες στα ράφια για να οριοθετήσετε πού πρέπει να αποθηκεύονται τα παπούτσια, τα παιχνίδια ή τα παζλ. Έτσι, ακόμη κι αν δεν γνωρίζει ανάγνωση, δεν θα μπορεί να διαμαρτυρηθεί ότι δεν ξέρει πού να βάλει τι.

*Μετατρέψτε το σε παιχνίδι

Προσθέστε λίγη διασκέδαση στην καθαριότητα του παιδικού δωματίου, βάζοντας λίγη μουσική όση ώρα το παιδί σας τακτοποιεί τα παιχνίδια του. Ή, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο και δείτε ποιος μπορεί να ολοκληρώσει τον καθαρισμό πριν σβήσει το χρονόμετρο. Ή, χρησιμοποιήστε έναν μικρό φιλικό ανταγωνισμό: «Αν μπορέσεις να μαζέψεις τα παιχνίδια σου πριν τελειώσει η μαμά το πλύσιμο των πιάτων, το απόγευμα θα διαβάσουμε τα αγαπημένα σου παραμύθια ή θα πάμε στις κούνιες»

*Χωρίστε το σε μικρότερα βήματα

Πολλές φορές, η τακτοποίηση ενός ολόκληρου δωματίου φαίνεται σαν μια αδύνατη δουλειά για ένα μικρό παιδί. Προσπαθήστε να το κάνετε πιο εύκολο για το παιδί σας χωρίζοντας την διαδικασία σε μικρότερα βήματα. Για παράδειγμα, πείτε του απλώς να βάλει στη θέση του το φορτηγό.   Και μετά προχωρήστε στην επόμενη δουλειά: «Τώρα, μάζεψε όλα τα τουβλάκια». Σύντομα, το παιδί σας θα έχει μαζέψει όλο το δωμάτιο.

*Μειώστε τις προσδοκίες σας

Φυσικά, πρέπει να είστε ρεαλιστές σχετικά με τις προσδοκίες σας για ένα καθαρό σπίτι, όσο έχετε νήπια να τρέχουν πέρα δώθε. Ας είμαστε ειλικρινείς, το σπίτι σας πιθανότατα δεν θα είναι όπως θα θέλατε πραγματικά να είναι, μέχρι τα παιδιά σας να μεγαλώσουν.