Λέγεται ότι τα μοναχοπαίδια είναι κακομαθημένα, εγωκεντρικά και απόμακρα. Υπάρχει όμως επιστημονική βάση σε αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα ή πρόκειται για μύθους που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα;

Αυτοί είναι μερικοί μύθοι για τα μοναχοπαίδια που έχουν καταρριφθεί από δεκαετίες έρευνας:

Μύθος #1: Είναι επιθετικά και αυταρχικά

Αλήθεια: Επειδή δεν έχουν αδέρφια, τα μοναχοπαίδια θέλουν να συμπεριλαμβάνονται σε ομάδες, να ανήκουν και να γίνονται αποδεκτά. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γονείς μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στο να διασφαλίσουν ότι το μοναχοπαίδι τους είναι κοινωνικό, κάνει φιλίες και επιδιώκει να συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα και άλλες δραστηριότητες που προωθούν την αλληλεπίδραση και την συνεργασία.

Μύθος #2: Έχουν φανταστικούς φίλους επειδή νιώθουν μοναχικά

Αλήθεια: Τα μοναχοπαίδια δεν διαφοροποιούνται από άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Οι φανταστικοί φίλοι εξυπηρετούν τον σκοπό της κάλυψης μιας ανάγκης – να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά, να καταπολεμήσουν έναν φόβο ή να αντισταθμίσουν τα συναισθήματα αδυναμίας σε σχέση με τους ενήλικες ή τα μεγαλύτερα παιδιά». Και κάθε παιδί μπορεί να νιώσει αυτή την ανάγκη.

Μύθος #3: Λειτουργούν εγωιστικά

Αλήθεια: Επειδή δεν έχουν αδέρφια, τα μοναχοπαίδια από πολύ νωρίς επιδιώκουν να γίνονται μέρος μιας ομάδας και να μαθαίνουν τους κανόνες που αυτή πρέπει να πληροί. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνουν ιδιαίτερη αξία στις φιλικές σχέσεις και στις σχέσεις εν γένει στη ζωή τους.

Μύθος #4: Θέλουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής

Αλήθεια: Τα μοναχοπαίδια είναι ούτως ή άλλως το επίκεντρο της προσοχής των γονιών τους, των παππούδων τους, των θείων  τους, ελλείψει αδερφών. Τόσο πολύ που συχνά  «κουράζονται» απ’ όλο αυτό και προτιμούν να περνούν γενικά απαρατήρητα – ειδικά κατά την περίοδο της εφηβείας.

Μύθος #5: Είναι εξαρτημένα από τους γονείς τους

Αλήθεια: Γενικά τα μοναχοπαίδια τείνουν να είναι πιο αυτοδύναμα. Ωστόσο, η σχέση με τους γονείς τους δεν καθορίζεται από την έλλειψη αδερφών αλλά από τον τρόπο ανατροφής και διαπαιδαγώγησης από τους γονείς.

Μύθος #6: Είναι ανώριμα

Αλήθεια: Επειδή δεν έχουν αδέρφια, τα μοναχοπαίδια από μικρά συναναστρέφονται πιο πολύ με ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών. Τα πρωταρχικά πρότυπά τους εξάλλου είναι οι γονείς τους. Αυτός είναι ο λόγος που τα υιοθετούν ενήλικες συμπεριφορές – αντιγράφουν τη συμπεριφορά των ενηλίκων και τα μοτίβα ομιλίας τους, αναπτύσσοντας από νωρίς καλές δεξιότητες συλλογισμού.