Λέγεται ότι τα μικρά παιδιά είναι σαν τα σφουγγάρια. Παρακολουθούν με περιέργεια και ακούν τα πάντα γύρω τους. Οι λέξεις που ακούν και τα πράγματα που βλέπουν απορροφώνται συνεχώς και διαμορφώνουν το μυαλό τους.

Οι γονείς διδάσκουν, παίζουν και φροντίζουν τα παιδιά τους συνεχώς. Να γιατί όλες αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι τόσο σημαντικές για την ανάπτυξη ενός παιδιού:

Η αλληλεπίδραση δημιουργεί δεσμούς

Είτε οι γονείς εργάζονται είτε όχι, η λίστα με τις υποχρεώσεις τους δεν τελειώνει ποτέ. Ωστόσο, το να βρίσκετε ευκαιρίες να αφιερώσετε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά σας είναι κάτι που δεν πρέπει να αφήνετε γι’ αργότερα.

Η ανάπτυξη ενός παιδιού επωφελείται από τις αδιάλειπτες αλληλεπιδράσεις με την οικογένειά του. Αυτές οι ποιοτικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας, όπως η ώρα παιχνιδιού, η ρουτίνα πριν τον ύπνο ή το δείπνο.

Η αλληλεπίδραση ενισχύει την κοινωνικο-συναισθηματική ευεξία

Οι αλληλεπιδράσεις με τους ενήλικες θα βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους διδάσκοντας δεξιότητες θετικής αντιμετώπισης.

Με την αλληλεπίδραση με τους ενήλικες, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και ικανότητα να βλέπουν άλλες απόψεις. Οι γονείς καλλιεργούν τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών τους και τους διδάσκουν κοινωνικούς κανόνες, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν θετικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους.

Η αλληλεπίδραση προωθεί τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες

Από τη βρεφική ηλικία, τα παιδιά επιθυμούν να επικοινωνήσουν τα θέλω και τις ανάγκες τους στους φροντιστές τους. Καθώς μεγαλώνουν, θα μάθουν να κάνουν ερωτήσεις και να απαντούν σε αυτές για να συζητήσουν, επειδή οι γονείς τους θα τους το έχουν διδάξει αυτό.

Ενώ παίζετε δίπλα στο παιδί σας, κάντε σχόλια και παρατηρήσεις ή κάντε ερωτήσεις που είναι κατάλληλες για το παιδί σας αναπτυξιακά. Το να σκέφτεστε φωναχτά καθώς εργάζεστε ή παίζετε θα βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει δεξιότητες γλώσσας και κριτικής σκέψης.

Η αλληλεπίδραση προωθεί το αίσθημα της στοργής και της εκτίμησης

Τα παιδιά επωφελούνται από το να περνούν απλώς χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να κάνουν πράγματα μαζί.

Ορισμένες αλληλεπιδράσεις δεν απαιτούν λεκτική επικοινωνία – για παράδειγμα, συχνά οι γονείς και τα παιδιά (γενικά τα μέλη της ίδιας οικογένειας) επικοινωνούν και συνδέονται χρησιμοποιώντας οπτική επαφή και χειρονομίες. Παραδείγματα κοινών εμπειριών οι οποίες δεν απαιτούν λεκτική επικοινωνία θα μπορούσαν να είναι η χειροτεχνία, η παρατήρηση πραγμάτων στη φύση, η άσκηση ή η παρακολούθηση μιας ταινίας.