Μερικές φορές καλοπροαίρετοι συγγενείς (γιαγιάδες, παππούδες, θείες, θείοι)  κακομαθαίνουν τα παιδιά με τρόπους που δεν βρίσκουν σύμφωνους τους γονείς. Η ξεκάθαρη επικοινωνία και η προσπάθεια κατανόησης των προοπτικών του άλλου μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των συγκρούσεων μεταξύ σας. Το να ζητήσετε απλώς από τους συγγενείς να σταματήσουν να κακομαθαίνουν το παιδί σας, πιθανότατα δεν θα έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, βρείτε έναν ήσυχο χρόνο για να μιλήσετε – κατά προτίμηση όταν το παιδί σας είναι έξω από το δωμάτιο – και κάντε τους να αισθάνονται μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος. Αυτές είναι μερικές στρατηγικές για να το πετύχετε.

Θέστε σαφείς κανόνες κι εξηγήστε τους λόγους σας

Υπάρχουν αμέτρητες προοπτικές για το πώς να μεγαλώσουν τα παιδιά. Οι συγγενείς μπορεί να παραβιάσουν αυτό που θεωρείτε προφανή κανόνα, επειδή δεν έχουν ιδέα ότι θεωρείτε ότι η συμπεριφορά τους είναι πρόβλημα. Για παράδειγμα, μπορεί να πιστεύετε ότι δεν πρέπει να δίνετε επιδόρπιο σε ένα παιδί αν δεν έφαγε βραδινό, αλλά οι συγγενείς σας μπορεί να μην το θεωρούν σημαντικό. Μπορεί να περιμένετε ότι τα παιδιά σας θα καθαρίσουν μόνα το δωμάτιό τους, αλλά ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να πιστεύει ότι δεν είναι αρκετά μεγάλα για να το κάνουν από μόνα τους.

Οι συγγενείς μερικές φορές παραβιάζουν τους κανόνες των γονέων επειδή δεν καταλαβαίνουν γιατί υπάρχουν οι κανόνες. Εάν δεν θέλετε το παιδί σας να παραλείπει τον μεσημεριανό ύπνο, εξηγήστε τους ότι κάτι τέτοιο οδηγεί σε εκρήξεις θυμού. Εάν δεν θέλετε το παιδί σας να τρώει γλυκά μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, εξηγήστε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών το βράδυ επηρεάζει τον ύπνο και την απόδοση του παιδιού σας στο σχολείο. Οι συγγενείς θα είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν τους κανόνες σας, εάν κατανοήσουν το σκεπτικό σας.

Σκεφτείτε γιατί οι συγγενείς κακομαθαίνουν τα παιδιά σας

Οι συγγενείς σας μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά. Για παράδειγμα, αν τα χρήματα ήταν περιορισμένα όταν οι γονείς σας μεγάλωναν, μπορεί να έχουν την τάση να ταΐζουν πολύ τα εγγόνια τους ή να τους αγοράζουν ακριβά δώρα. Αν κάποιος από τους συγγενείς σας ένιωθε ότι δεν του δόθηκε αρκετή προσοχή ως παιδί επειδή οι γονείς του ήταν πολύ απασχολημένοι με τη φροντίδα των άλλων παιδιών, αυτός ο συγγενής μπορεί να υπερβάλει προσπαθώντας να κάνει τα παιδιά σας να νιώσουν ξεχωριστά.

Να είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε

Οι συγγενείς συχνά θέλουν να ξοδέψουν χρήματα αγοράζοντας παιχνίδια και καραμέλες στα παιδιά σας, για να τους εκφράσουν την αγάπη τους. Εάν δεν θέλετε τα μέλη της οικογένειάς σας να συνεχίσουν να αγοράζουν παιχνίδια και γλυκά για τα παιδιά σας, προτείνετε εναλλακτικές λύσεις, όπως νέα παπούτσια, ένα μουσικό όργανο ή μαθήματα ζωγραφικής ή κολύμβησης.

Βεβαίως, δεν πειράζει να είμαστε ελαστικοί κάποιες φορές με τους κανόνες. Μπορεί για παράδειγμα, να θέλετε το παιδί σας να τηρεί μια αυστηρή ώρα ύπνου, αλλά το να μείνει ξύπνιο 15 λεπτά αργότερα για να τελειώνει το παιχνίδι με έναν συγγενή, μια στο τόσο, δεν είναι πραγματικά πρόβλημα.

Μείνετε ήρεμοι

Εάν έχετε ένα συνεχές πρόβλημα με κάποιον συγγενή που κακομαθαίνει τα παιδιά σας, μην τσακωθείτε γι’ αυτό μπροστά τους, καθώς αυτό πιθανότατα θα φέρει σε δύσκολη θέση τον συγγενή σας και θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Πάρτε το μέλος της οικογένειάς σας στην άκρη, εξηγήστε ήρεμα τα συναισθήματά σας κι αναζητήστε μαζί του μια συμβιβαστική λύση.

Επικοινωνήστε με την οικογένειά σας

Εάν οι συγγενείς σας κακομαθαίνουν τα παιδιά σας, αυτό μπορεί να κάνει την ανατροφή τους πιο δύσκολη. Το «κλειδί» είναι να συζητάτε τα πράγματα ανοιχτά και να ακούτε ο ένας τις απόψεις του άλλου. Αντί να πείτε όχι στους συγγενείς σας, προτείνετε άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους, που να συνάδουν με τους δικούς σας κανόνες και αξίες.