Δυσκολεύεστε να αποφασίσετε τι να δώσετε στο παιδί σας για τα φετινά Χριστούγεννα;  Τα απλά δώρα είναι αυτά που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντά τους: είδη χειροτεχνίας, μουσική, βιβλία, κοινές δραστηριότητες. Είναι ανεκτίμητη η ευγνωμοσύνη όταν ένα δώρο αναγνωρίζει και ενθαρρύνει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει το παιδί σας.

Ίσως έχουν ήδη πολλά πράγματα και ίσως δεν ενδιαφέρονται και πολύ για αυτά. Οι περισσότερες διαφημίσεις άλλωστε δείχνουν παιχνίδια που θα χάσουν την ελκυστικότητά τους μέσα σε εβδομάδες ή ημέρες. Συνήθως δεν βοηθουν τα παιδιά να επεκτείνουν ουσιαστικά τις δεξιότητές τους. Συμπληρώστε ή αντικαταστήστε ένα τέτοιο δώρο με κάτι που θα τους αλλάξει τη ζωή.

Ευγνωμοσύνη έναντι απαιτήσεων

Αν θέλετε το παιδί σας να είναι ευτυχισμένο και υγιές, ρωτήστε το για τι είναι ευγνώμων. Υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο ερευνητικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι ευγνώμονες άνθρωποι είναι πιο ικανοποιημένοι από τους άλλους. Κοιμούνται καλύτερα. Είναι πιο υγιείς, πιο δημοφιλείς, πιο ανθεκτικοί, πιο αισιόδοξοι, πιο ενεργητικοί και πιο επιτυχημένοι σε κάθε τομέα.

Ζουν περισσότερο και αναφέρουν υψηλότερο επίπεδο ευτυχίας. Αντίθετα, όσοι έχουν τη πεποίθηση ότι πρέπει να πραγματοποιούνται όλες τους οι απαιτήσεις είναι πιο πιθανό να είναι πικραμένοι, αγανακτισμένοι, αρνητικοί και απογοητευμένοι. Σκέφτονται τον εαυτό τους και περιμένουν από τους άλλους να τους φροντίζουν και να τους κάνουν ευτυχισμένους.

Η ρουτίνα της ευγνωμοσύνης

Μπορείτε να ξεκινήσετε μια βραδινή πρακτική ευγνωμοσύνης με το παιδί σας. Αφού τελειώσουν όλες οι υπόλοιπες ρουτίνες και το παιδί σας είναι το κρεβάτι του, καθίστε για λίγα λεπτά και αναλογιστείτε τι έφερε εκείνη η μέρα που σας κάνει και τους δύο να νιώθετε ευγνωμοσύνη.

Ίσως να είχατε φτιάξει το αγαπημένο του φαγητό και να είστε επίσης ευτυχείς που έχετε ζεστά κρεβάτια για να κοιμηθείτε. Ίσως τα πήγαν καλά σε μια σχολική εργασία και είστε ευγνώμονες για το αίσθημα της της επιτυχίας.

Ίσως πέρασαν ευχάριστα παίζοντας με έναν φίλο μετά το σχολείο και είναι ευγνώμονες που έχουν την ευκαιρία να παίζουν μαζί. Ίσως αισθάνονται καλύτερα μετά από ένα άσχημο κρυολόγημα και είναι ευγνώμονες για την καλή υγεία τους.

Μπορείτε επίσης να δώσετε στο παιδί σας ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Στο ειδικό βιβλίο μπορεί να γράφει κάθε μέρα μία ή δύο εμπειρίες, ανθρώπους ή πράγματα που χαίρεται να είναι στη ζωή του.

Μπορείτε μέρα με τη μέρα μέσα στο χρόνο, να χρησιμοποιήσετε τη βραδινή ρουτίνα για να σκεφτείτε τι θα πρέπει να μπει στο βιβλίο για εκείνη τη μέρα. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε ένα οικογενειακό ημερολόγιο, αφήνοντάς το κάπου που όλοι μπορούν να το βλέπουν, όπου κάθε μέλος της οικογένειας καταγράφει τις πηγές ευγνωμοσύνης.

Σίγουρα, το παιδί σας θα έχει ιδέες για το πώς να προσθέσετε ευγνωμοσύνη στη ζωή σας, ιδέες που θα εμπλουτίσουν την οικογένειά σας και θα κάνουν αυτά τα Χριστούγεννα πολύ λαμπερά και το νέο έτος το πιο ευτυχισμένο.