Εξοργισμένος με τα πλάνα από την εκρηκτική συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο ντοκιμαντέρ του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ φέρεται να είναι ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Το ντοκιμαντέρ του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ περιλαμβάνει πολλά αποσπάσματα από την εκρηκτική συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στην εκπομπή του BBC Panorama.

Το 2021 που ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είχε δηλώσει ότι πλάνα από τη συγκεκριμένη συνέντευξη «δεν θα πρέπει να προβληθούν ξανά». Είχε αποκαλυφθεί ότι ο δημοσιογράφος του BBC Martin Bashir είχε στήσει ολόκληρο δίκτυο για να οδηγήσει την αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα να δώσει την αποκαλυπτική συνέντευξη. Ήταν το 1995 που στην αποκαλυπτική συνέντευξη μιλούσε για την κατάρρευση του γάμου της.

Η Katie Nicholl του Vanity Fair δήλωσε στο περιοδικό OK! πως ο πρίγκιπας Χάρι «μονοπώλησε» την ιστορία της μητέρας τους πριγκίπισσας Νταϊάνα. «Ο Γουίλιαμ θα εξοργιστεί. Έχει κάνει εκστρατεία για να μην ξαναπροβληθεί ποτέ το υλικό. Οπότε το να χρησιμοποιηθεί το υλικό στο ντοκιμαντέρ του θα είναι πολύ απογοητευτικό για τον πρίγκιπα Γουίλιαμ. Είναι αρκετά ανταγωνιστικό και δεν είναι τόσο σωστό.

Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πρίγκιπας Χάρι μονοπώλησε την αφήγηση της πριγκίπισσας Νταϊάνα θα πρέπει να είναι πολύ οδυνηρό για τον πρίγκιπα Γουίλιαμ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο πρίγκιπας Χάρι αγνόησε την έκκληση του πρίγκιπα Γουίλιαμ. Παρουσιάστηκαν ορισμένα αποσπάσματα της εκρηκτικής συνέντευξης της Νταϊάνα στο ντοκιμαντέρ του για το Netflix.

Στο πρώτο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ προβλήθηκε ένα απόσπασμα της συνέντευξης. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα περιέγραφε το ενδιαφέρον του Τύπου για εκείνη «τρομακτικό και πρωτοφανές».

«Νομίζω ότι όλοι πλέον γνωρίζουμε πως εξαπατήθηκε για να δώσει τη συνέντευξη. Είπε, όμως, ταυτόχρονα αλήθεια για την εμπειρία της» ακούγεται να λέει ο πρίγκιπας Χάρι λίγο πριν την προβολή των επίμαχων πλάνων.

Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται αρκετά πλάνα από τη συνέντευξη στο BBC. Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συγκριθούν οι εμπειρίες της πριγκίπισσας Νταϊάνα και της Μέγκαν Μαρκλ στη βασιλική οικογένεια.

Χάρι: Πλάνα της Νταϊάνα για στήριξη στη Μέγκαν Μαρκλ

Υποστηρίζοντας πως η Μέγκαν Μαρκλ δέχτηκε πυρά επειδή προσέλκυσε την προσοχή του Τύπου, το ντοκιμαντέρ δείχνει αποσπάσματα της Νταϊάνα. Μιλά για τη «ζήλεια» που προκαλούσε η δημοτικότητά της.

Ο γενικός διευθυντής του BBC Tim Davie επέμενε τον περασμένο χρόνο πως η συνέντευξη δεν προβληθεί ποτέ ξανά λόγω του «σοκαριστικού» τρόπου με τον οποίο αποκτήθηκε. Είχε δεσμευτεί πως η εταιρεία δεν θα παραχωρούσε άδεια χρήσης του υλικού από το Panorama σε άλλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Dailymail, το Netflix δεν χρειάστηκε άδεια από το BBC. Χρησιμοποίησε μια εξαίρεση στο πλαίσιο του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων που ονομάζεται «δίκαιη συναλλαγή».

Βάσει αυτής της ρύθμισης, ένας ραδιοτηλεοπτικός φορέας μπορεί να αξιοποιήσει νόμιμα σύντομα αποσπάσματα από το έργο άλλου οργανισμού για να αναφερθεί σε «τρέχοντα γεγονότα».

Το Netflix, θέλοντας να υπερασπιστεί τη χρήση πλάνων της συνέντευξης, αναφέρει στους τίτλους τέλους του πρώτου επεισοδίου του ντοκιμαντέρ ως πηγή το «BBC Motion Gallery». Αυτή η ενέργεια βέβαια ανοίγει τον δρόμο και σε άλλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Ώστε να μπορούν να μεταδίδουν αποσπάσματα της περιβόητης συνέντευξης του Martin Bashir χωρίς την άδεια του BBC.

Ήταν πέρυσι που ο πρίγκιπας Γουίλιαμ σε μια καταιγιστική του δήλωση μίλησε για την «απερίγραπτη θλίψη» του. Επισήμανε πως οι αποτυχίες του BBC συνέβαλαν στον «φόβο, την παράνοια και την απομόνωση» που βίωσε η μητέρα του τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

«Είναι η σταθερή μου άποψη πως αυτή η συνέντευξη στο Panorama δεν έχει καμία νομιμότητα. Δεν θα πρέπει να προβληθεί ποτέ ξανά» δήλωνε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, καλώντας τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να μην την προβάλουν ξανά.