Οι εφιάλτες είναι πιο τρομακτικοί για τα παιδιά επειδή δυσκολεύονται να διακρίνουν την πραγματικότητα από τα όνειρα. «Ο νοητικός διακόπτης ύπνου-αφύπνισης ενός παιδιού βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη», εξηγεί ο Abhinav Singh, M.D. Ιατρικός Διευθυντής του Κέντρου Ύπνου της Ιντιάνα.

Επιπλέον, οι εφιάλτες μπορεί να επιδεινωθούν από αλλαγές στη ρουτίνα του ύπνου, γενικές αλλαγές στη ζωή και τραυματικές εμπειρίες που προκαλούν στρες, άγχος ή άλλα τέτοια συναισθήματα.

Διαβάστε επίσης: Τέρατα κάτω από το κρεβάτι: Πώς δημιουργήθηκε ο κοινός παιδικός φόβος;

Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι είναι ασφαλές. Δείξτε ότι κατανοείτε πώς ένα όνειρο μπορεί να είναι τρομακτικό και διευκρινίστε ότι οι εφιάλτες δεν είναι πραγματικοί.

Θεραπεία πρόγνωσης εικόνων ή φαντασιακής ανάκλησης

Εάν ένα παιδί βλέπει επαναλαμβανόμενα κακά όνειρα υπάρχει ένα τέχνασμα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς. Το Image Rehearsal Therapy (IRT) είναι ένα είδος γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας.

Η θεραπεία πρόγνωσης εικόνων είναι ουσιαστικά η ανάκληση του εφιάλτη, η καταγραφή του και στη συνέχεια η αλλαγή της πλοκής ή του τέλους. «Την επόμενη φορά που θα συμβεί ο εφιάλτης να τελειώσει με μια πιο ευχάριστη νότα», λέει ο Singh.

Η Αμερικανική Εταιρεία Ιατρικής του Ύπνου αναγνωρίζει την IRT ως θεραπεία για τους εφιάλτες. «Έχει την καλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά τη συμπεριφορική θεραπεία», προσθέτει ο Singh, ο οποίος χρησιμοποιεί τη θεραπεία για να βοηθήσει παιδιά στην κλινική του.

Αποτελείται από μια απλή διαδικασία τριών βημάτων:

  • Καταγράψτε τον εφιάλτη
  • Ξαναγράψτε τον εφιάλτη, αλλά αλλάξτε στοιχεία
  • Μελετήστε και προβάλετε τη νέα αφήγηση για 10-20 λεπτά την ημέρα

Το αντικείμενο της θεραπείας, κατά Singh, είναι να πείσει το παιδί ότι μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο της αφήγησης. Βασικά, προσπαθείτε να αντικρούσετε την αρχική υπόθεση αυτού του εφιάλτη. Έτσι δημιουργεί μια νέα εκδοχή που θα παραμείνει στο υποσυνείδητό του.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη θεραπεία για να βοηθήσετε το παιδί

Ας πούμε ότι ένα παιδί υποφέρει από έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη στον οποίο του επιτίθεται ένα γιγάντιο καλαμάρι. Το πρώτο βήμα είναι, την επόμενη μέρα, να βάλουμε το παιδί να γράψει το όνειρο όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται. Τι χρώμα έχει το καλαμάρι; Πώς έμοιαζε το νερό γύρω του; Μόλις δημιουργηθεί η αφήγηση, είναι καιρός να την ξαναγράψετε.

Tο τρομακτικό στοιχείο του ονείρου είναι ότι το καλαμάρι επιτίθεται στο παιδί σας. Σε αυτή τη νέα αφήγηση, ίσως το καλαμάρι να μην επιτίθεται, αλλά να παίζει κυνηγητό. Αυτό θα σήμαινε ότι, αντί για εχθρός, το καλαμάρι είναι ένας φίλος που ήθελε να παίξει ένα παιχνίδι όλο αυτό το διάστημα.

Θα έπρεπε το καλαμάρι να φοράει καπέλο; Ωραία. Τι χρώμα καπέλο; Τι είδους καπέλο; Ίσως το καλαμάρι βρίσκεται σε κινηματογραφικό πλατό και παίζει έναν ρόλο στην επόμενη ταινία του Μπομπ Σφουγγαράκη. Όσο περισσότερες λεπτομέρειες, τόσο το καλύτερο.

Βάλτε το παιδί να ξαναδιαβάσει την αφήγηση μερικές φορές την ημέρα. Ακόμα καλύτερα, βάλτε το να ζωγραφίσει και ένα καλαμάρι με ένα αστείο καπέλο που θέλει να παίξει κυνηγητό. Η ιδέα είναι να τα βομβαρδίσετε με νέα ερεθίσματα και να δημιουργήσετε μια νέα ιστορία στην οποία θα προσκολληθούν.

Βεβαιωθείται ότι απλώς το καθοδηγείτε και δεν κάνετε εσείς τη δημιουργική δουλειά. Ιδανικά, αυτή η άσκηση θα μετατρέψει τον εφιάλτη σε ένα όνειρο που δεν ξυπνάει πια το παιδί. Έχει εξουδετερωθεί. Το μόνο που μένει είναι η υπόσχεση του ύπνου