Το παιδί σας δεν γεννήθηκε αναπτυξιακά ικανό να κοιτάζει στον καθρέφτη και να αναρωτιέται αν είναι εμφανίσιμο. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά υποψιάζονται ότι το είδωλό τους είναι απλώς κάποιο άλλο παιδί που φοράει τα ρούχα τους.

Η αναπτυξιακή ψυχολόγος Oksana Hagerty αναφέρει ότι τα παιδιά αποκτούν επίγνωση της εμφάνισής τους γύρω στην ηλικία των 5 ετών.

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από ένα μικρό παιδί να είναι σε θέση να καταλάβει γιατί δεν μπορεί να φορέσει την τρύπια αγαπημένη του φόρμα σε γενέθλια», επισημαίνει η Hagerty.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πώς θα το γνωρίσουμε καλύτερα;

«Η ικανότητα επίγνωσης της σωματικής εμφάνισης, των συναισθημάτων και των αισθημάτων είναι αναπτυξιακά μια αρκετά εξελιγμένη λειτουργία», συμπληρώνει.

Αυτογνωσία

Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας δείχνει ότι, από τη γέννηση, τα παιδιά περνούν από μια περίπλοκη διαδικασία γνωστικής ανάπτυξης. Aρχίζουν σταδιακά να αντιλαμβάνονται έναν ολόκληρο κόσμο και άλλους ανθρώπους εκτός του εαυτού τους. Αυτό δεν συμβαίνει μονομιάς, και θα ήταν τρομακτικό αν συνέβαινε.

Tα παιδιά αναπτύσσουν μια βασική κατανόηση της εμφάνισής τους στο 5ο στάδιο της αυτογνωσίας. Οι απόψεις σχετικά με την ελκυστικότητα αποτελούν μέρος αυτού και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το τι παρατηρούν τα παιδιά στην καθημερινή τους ζωή.

Οι εικόνες των μέσων ενημέρωσης και τα πολιτιστικά μηνύματα είναι οι πιο προφανείς παράγοντες για το πώς διαμορφώνεται η εικόνα του σώματος. Αλλά οι γονείς παίζουν επίσης ρόλο. Μελέτες δείχνουν ότι οι αυτοκριτικές μητέρες τείνουν να έχουν κόρες με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση.

Οικογένειες που χρησιμοποιούν θετική γλώσσα όταν συζητούν για τη σωματική εμφάνιση μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν υγιείς εικόνες σώματος. Παρόλο που η αυτογνωσία που μπορεί να είναι δύσκολη, ειναι ένα μήνυμα ότι γίνεται υγιής γνωστική ανάπτυξη.

Η απουσία βασικής «ματαιοδοξίας» θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα διαταραχής του φάσματος του αυτισμού, διαταραχής ελλειμματικής προσοχής ή ακόμη και κατάθλιψης και λόγος για να συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο.

«Υπάρχει αρκετή πίεση στα παιδιά που προέρχεται από την κοινωνία. Οπότε να είστε προσεκτικοί σε αυτό», τονίζει η Hagerty. Εφόσον είστε ειλικρινείς σχετικά με τη δική σας πιθανή ενασχόληση με την εμφάνιση, διαμορφώνετε υγιείς συμπεριφορές και δεν ασκείτε πρόσθετη πίεση στην οικογένειά σας. Έτσι θα απομακρύνετε και το νήπιό σας από τον καθρέφτη.