Η Νίκη Κεραμέως αποκάλυψε ότι «κλείδωσε» η ημερομηνία για τις Πανελλήνιες και οι εξετάσεις αυτές των μαθητών θα ξεκινήσουν στην 1η Ιουνίου, ενώ τόνισε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινάει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Η υπουργός Παιδείας μίλησε σήμερα στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ και επισήμανε ότι η ημερομηνία έναρξης για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 θα είναι η 1η Ιουνίου, ενώ επισήμανε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Έτσι για φέτος οι μαθητές αναμένεται να καθίσουν στα θρανία για να διεκδικήσουν μια θέση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα 1η Ιουνίου ενώ σύμφωνα σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες είχε γόνει γνωστό ότι το πρόγραμμα των εξετάσεων θα εκδίδεται έως και τη 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους που θα διεξάγονται οι πανελλήνιες, ενώ φέτος καταργείται το διπλό μηχανογραφικό.

Οριστικά παρελθόν το διπλό Μηχανογραφικό

Με απόφαση της υπουργού Παιδείας που δημοσιοποιήθηκε προ δύο ημερών και τροποποιείται προηγούμενη απόφαση (Β΄ 643) με θέμα: «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαδικασίες και όργανα σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου από το 2020 και εφεξής, με το «νέο» σύστημα του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) και με το άρθρο 165 του Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄) δίνεται οριστικό τέλος στην πρόβλεψη για διπλα Μηχανογραφικά δελτία.

Η εξέλιξη αυτή είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το ΥΠΑΙΘ εξήγγειλε την κατάργηση της διάταξης, η οποία ποτέ δεν εφαρμόστηκε από την περίοδο που θεσμοθετήθηκε.

Το διπλό μηχανογραφικό που καταργήθηκε χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί, είχε θεσπιστεί  μαζί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ωστόσο, έμεινε ανενεργό, καθώς εκφράστηκαν προβληματισμοί για πιθανές παρενέργειες από την εφαρμογή της.

Με την ίδια τροποποιητικη απόφαση, προβλέπεται ότι το πρόγραμμα των εξετάσεων θα εκδίδεται έως και τη 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ επίσης καθορίζεται ότι θέσεις εισακτέων για το 10% που δεν καλύπτονται, μεταφέρονται στις θέσεις των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕ.Λ.