Η σωματική δραστηριότητα με το μωρό σας στο σπίτι δημιουργεί στιγμές «τόνωσης», σύνδεσης και χαράς. Κάθε δραστηριότητα φυσικά θα πρέπει να βασίζεται στα μικρά επιτεύγματα του μωρού σας, σε κινήσεις που το ίδιο αυθόρμητα μπορεί να κάνει.

Όπως δηλαδή τα παιχνίδια και τα ρουχαλάκια του είναι προσαρμοσμένα στο αντίστοιχο εξελεγκτικό στάδιο της ανάπτυξής του, έτσι πρέπει να είναι και οι ασκήσεις που θα επιλέξουμε για να ενδυναμώσουμε τα ποδαράκια του.

 

 

Διαβάστε επίσης: 5+1 διαφωνίες που μπορεί να έχετε για το όνομα του μωρού

 

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των ποδιών του μωρού ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής του

Η ικανότητα του μωρού να μαθαίνει να συντονίζει απλές κινήσεις και στη συνέχεια να τις κάνει πιο περίπλοκες τελειοποιείται με την πάροδο του χρόνου.

Αρχικά, τα μωρά μαθαίνουν να κινούνται και να ελέγχουν τα μέρη του σώματός τους με κάποιες στοιχειώδεις κινήσεις.

Αργότερα, καταφέρνουν να κρατήσουν ένα αντικείμενο και στην πορεία να το χειριστούν με μεγαλύτερη επιδεξιότητα.

Εν συνεχεία, κατορθώνουν να κάθονται, μετά να στέκονται, μέχρι τελικά να μπορέσουν να περπατήσουν χωρίς βοήθεια.

#1 Ασκήσεις κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το χρόνο που ξοδεύετε αλλάζοντας πάνες ή ρουχαλάκια ενώ το παιδί σας είναι ξαπλωμένο ανάσκελα.

Κρατήστε απαλά τα ποδαράκια του μωρού από τους αστραγάλους και κατευθύνετε τα ώστε να κάνουν κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Λυγίστε τα, τεντώστε τα και ανοιγοκλείστε τα με προσοχή.

Είναι σημαντικό να σέβεστε πάντα τα όρια των αρθρώσεων. Για να αντιληφθείτε αυτά τα όρια, πρέπει να εκτελείτε τις κινήσεις αργά, καθώς και να παρατηρείτε πάντα τις θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις του μωρού.

#2 Ασκήσεις για όταν πλέον το μωρό σας είναι σε θέση να κάθεται μόνο του

Σε μια μαλακή επιφάνεια, τοποθετήστε ένα παιχνίδι της επιλογής του μωρού σας μπροστά του και ενθαρρύνετέ το να το πιάσει. Βοηθήστε το να επιτύχει να σταθεί σε χέρια και πόδια εάν ακόμη δεν μπουσουλάει. Αν μπουσουλάει ήδη, η άσκηση αυτή θα ενισχύσει την προσπάθεια και τη δύναμή του.

*Extra tip

Για αυτή τη δραστηριότητα είναι σημαντικό ο χώρος να είναι τακτοποιημένος ώστε το μωρό να έχει σαφείς οπτικές πληροφορίες. Οι ακατάστατοι χώροι γενικά μπερδεύουν τα ερεθίσματα του μωρού.

#3 Ασκήσεις για όταν το μωρό σας μπορεί να σταθεί όρθιο (με ή χωρίς βοήθεια)

Σε μια χαμηλή καρέκλα ή τραπέζι στο οποίο έχει πρόσβαση το μωρό, τοποθετήστε ένα παιχνίδι που τραβάει την προσοχή του. Αυτό θα το ενθαρρύνει να σηκωθεί.

Μόλις σταθεί όρθιο, φέρτε το παιχνίδι στο πάτωμα δίπλα του, ώστε να απλώσει το χεράκι του και να το πιάσει. Έτσι, βοηθάτε το παιδί να σηκώνεται και να κάθεται.

Μπορείτε επίσης να το ενθαρρύνετε να πιάσει και να σπρώξει μια καρέκλα ή ένα άλλο βολικό και ελαφρύ αντικείμενο, το οποίο θα του χρησιμεύσει ως στήριγμα για τα πρώτα του βήματα.

#4 Ασκήσεις για όταν το μωρό σας κάνει τα πρώτα του βήματα

Τοποθετήστε δύο καρέκλες σε απόσταση λίγων εκατοστών μεταξύ τους και βοηθήστε το μωρό σας να σηκωθεί όρθιο κρατώντας τη μία από αυτές.

Τοποθετήστε το αγαπημένο αντικείμενο του παιδιού στην άλλη καρέκλα.

Στην αρχή, το να του δώσετε το χέρι σας θα προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία στο μωρό όταν κάνει τα βήματα για να φτάσει στην άλλη καρέκλα και να φτάσει στο παιχνίδι.

Αργότερα, το παιδί θα μπορεί να το κάνει με μεγαλύτερη ανεξαρτησία.

 

#5 Ασκήσεις στο νερό

Η ώρα του μπάνιου είναι μια καλή στιγμή για να κάνετε κάποιες ασκήσεις στο νερό.

Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, είναι σημαντικό να κρατάτε το μωρό έτσι ώστε το νερό να παραμένει κάτω από τις μασχάλες του. Από πολύ νωρίς, μπορείτε να ξεκινήσετε να του κάνετε μασάζ στο νερό σε καθημερινή βάση, σεβόμενοι πάντα τις αντιδράσεις του βρέφους.

Επιπλέον, αν δεν κλωτσάει μόνο του, μπορείτε να πάρετε τα ποδαράκια του μωρού και να το βοηθήσετε να κλωτσήσει.

Όλα μαθαίνονται πιο εύκολα όταν παίζετε

Οι ασκήσεις για την ενίσχυση της δύναμης των ποδιών του μωρού σας υλοποιούνται καλύτερα μέσω του παιχνιδιού. Το παιχνίδι είναι ένα ευχάριστο ερέθισμα και ενθαρρύνει το μικρό σας να συνδεθεί περισσότερο με τη δραστηριότητα. Τα οφέλη δεν είναι μόνο σωματικά.

Η συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη του μωρού σας βελτιώνεται επίσης.