Νο make up make up, glass skin, semi-matt skin. Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά αυτούς τους όρους στο μακιγιάζ που έχουν μία κοινή συνισταμένη: την ανάλαφρη επιδερμίδα με φυσικές γυαλάδες που μοιάζει «γυμνή». Τo foundation mapping είναι μία μέθοδος εφαρμογής του μέικ απ που εφαρμόζουν οι μακιγιέρ στις επιδείξεις μόδας, η οποία τελειοποιεί τη βάση απαιτώντας ελάχιστο προϊόν.

Επιπλέον μας γλιτώνει χρόνο και προσθέτει αέρινη λάμψη στην όψη μας, δίνοντας άλλη διάσταση στο καθημερινό μακιγιάζ.

Διαβάστε επίσης: Αρκεί ο δείκτης προστασίας που έχει το μέικ απ;

Πώς κάνουμε foundation mapping

Η ονομασία της τεχνικής αποκαλύπτει και τη μέθοδο εφαρμογής της: Πρόκειται για την τοποθέτηση των προϊόντων της βάσης σε στρατηγικά σημεία και όχι σε όλο το πρόσωπο. Το εφέ που θέλουμε να πετύχουμε είναι ένα απόλυτα φυσικό λουκ που παραπέμπει στην εξελιγμένη εκδοχή του no make up make up.

 

Πού εφαρμόζουμε το μέικ απ

Επικεντρωνόμαστε κυρίως στη Τ ζώνη, κάτω και γύρω από τη μύτη. Εκεί το δέρμα είναι πιο λεπτό και παρουσιάζει συχνά κοκκινίλες ή ερεθισμούς ή σκιές, γι’ αυτό χρειάζεται κάλυψη. Σε περίπτωση που έχουμε μαύρους κύκλους και πρήξιμο, εφαρμόζουμε ένα κονσίλερ. Εναλλακτικά επιλέγουμε ένα διορθωτικό μέικ απ με ανάλαφρη υφή το οποίο καλύπτει τις ελαφριές έως μέτριες ατέλειες όπως π.χ. τους μαύρους κύκλους, δίνοντας ωστόσο την αίσθηση της γυμνής επιδερμίδας. Τέλος, στα σπυράκια, εφαρμόζουμε το κονσίλερ ή το διορθωτικό μέικ απ τοπικά με ένα πολύ λεπτό πινέλο.

 

Πού δεν εφαρμόζουμε το μέικ απ

-Αφήνουμε «γυμνές» τις υπόλοιπες περιοχές του προσώπου που δεν χρειάζονται κάλυψη. Για παράδειγμα το μέτωπο ή τα μήλα, μιας και είναι χαρακτηριστικά τα οποία «προδίδουν» την ύπαρξη μέικ απ.

 

Extra tips:

-Για να τονίσουμε τη φυσική λάμψη του προσώπου μας απλώνουμε ελάχιστο highlighter στο ψηλότερο σημείο των ζυγωματικών και στο κόκαλο της μύτης.

-Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία ψεκάζοντας με ένα σπρέι σταθεροποίησης που ομοιογενοποιεί τη βάση μας και την ενσωματώνει με ιδανικό τρόπο στο δέρμα.

 

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε

Πολλοί ειδικοί προτιμούν ένα πινέλο για την εφαρμογή του μέικ απ. Αν ωστόσο μας βολεύει καλύτερα το σφουγγαράκι, επιλέγουμε εκείνο που έχει σχήμα αβγού.  Πριν το χρησιμοποιήσουμε, το ψεκάζουμε με ένα σπρέι ιαματικού νερού. Η ελάχιστη υγρασία του θα εξασφαλίσει καλύτερο blending «εξαφανίζοντας» το μέικ απ. Ωστόσο, κάποιοι make up artists θεωρούν ότι η καλύτερη μέθοδος εφαρμογής είναι εκείνη που συνδυάζει και τα δυο εργαλεία. Tο πινέλο για να απλώσουμε τη σύνθεση και το νωπό σφουγγαράκι για να δώσουμε φυσική υφή στο δέρμα.