Κάθε αρχές του χρόνου – ή κάθε δευτέρα – υπόσχεστε να προσφέρετε στον εαυτό σας πραγματική σωματική αυτοφροντίδα. Και ναι να κάνετε περισσότερη γυμναστική. Ξεκινάτε να κάνετε αυτή την ρουτίνα γυμναστικής που δεν σας αρέσει αλλά κάποιος σας είχε προτείνει αυτή την άσκηση επειδή δούλεψε πολύ καλά για εκείνο το άτομο και το εμπιστεύεστε.

Και μετά τα παρατάτε επειβή βαρεθήκατε αυτή την άσκηση. Και με τα παιδιά δεν έχετε χρόνο για να χάνετε σε κάτι που δεν σας ικανοποιεί.

Διαβάστε επίσης: Σωματική άσκηση που φέρνει πιο κοντά μητέρες και παιδιά

Πάλι καταλήγετε στο ίδιο ερώτημα: Θα μου αρέσει ποτέ πραγματικά η γυμναστική; Θα βρω κάποια άσκηση που να με νοιάζει πραγματικά και να επιμείνω σε αυτή;

Η γυμναστική άσκηση μεγαλώνοντας

Όλοι οι άνθρωποι γίνονται – αποδεδειγμένα – σταδιακά λιγότερο fit με την ηλικία. Η μυϊκή μάζα μειώνεται κατά περίπου 3 έως 8% κάθε δεκαετία μετά τα 30. Η καρδιοαναπνευστική μείωση επιταχύνεται μετά την ηλικία των 45 ετών.

Για τους πιο γυμνασμένους, η ιστορία δεν είναι τόσο διαφορετική. Μια μελέτη σε κορυφαίους αθλητές διαπίστωσε ότι, μετά την ηλικία των 40 ετών, οι μύες με ίνες τύπου 2 (οι λεγόμενοι μύες ταχείας σύσπασης) μειώνονται ακόμη και στους πιο δραστήριους αθλητές.

Η συνολική φυσική κατάσταση αρχίζει να μειώνεται και πριν από αυτό, για όλους τους αθλητές, διαπιστώνει η μελέτη. Ωστόσο οι ερευνητές δεν μπορούν να εντοπίσουν ακριβώς το γιατί συμβαίνει αυτό.

Ο Amby Burfoot, δύο φορές πρωταθλητής του Μαραθωνίου της Βοστώνης, πρώην αρχισυντάκτης του Runner’s World και συγγραφέας έξι βιβλίων, έχει βρει την «για πάντα» άσκησή του. Στα 76 του, δεν συντρίβει τον ανταγωνισμό – όχι πια τουλάχιστον.

«Από το να θέλω να κερδίσω τον Μαραθώνιο της Βοστώνης και να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πέρασα στο να θέλω να είμαι υγιής και γυμνασμένος και να ζω μια απλή, ξεκάθαρη ζωή για όσο περισσότερο μπορώ», τονίζει.

«Είμαι 76 ετών τώρα και εξακολουθώ να υποστηρίζω αυτές τις αρχές». Η φυσική κατάσταση για τον Burfoot είναι «πειθαρχία, συνέπεια και το να ανακαλύπτεις πώς να προσαρμόζεσαι».

Η άσκηση, λέει, δεν είναι ναρκωτικό. «Δεν είναι ένα high. Είναι σκληρή και περιλαμβάνει ιδρώτα. Δεν αισθάνεσαι πάντα ιδιαίτερα καλά όταν είσαι εκεί έξω. Όταν τελειώνεις, όμως, αισθάνεσαι πάντα υπέροχα και δεν το μετανιώνεις ποτέ».

Ακούγεται σαν το είδος της φυσικής κατάστασης για το οποίο θα πρέπει όλοι να προσπαθούμε, καθώς και σαν μια σταθερή φιλοσοφία για μια μακρά και καλοζωισμένη ζωή.

Περπατήστε περισσότερο, παρακολουθήστε τον ύπνο σας, τεντωθείτε και επαναλάβετε από την αρχή

«Ένα από τα πιο αποτελεσματικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και ως γονέας είναι να περπατάτε περισσότερο», συντιστά ο Kelly Starrett Διδάκτωρ Φυσικοθεραπείας και προπονητής CrossFit.

«Ο λόγος είναι ότι οι άνθρωποι δεν ασκούνται αρκετά ώστε να συσσωρεύουν κόπωση για να αποκοιμηθούν. Όταν οι άνθρωποι έχουν διαταραγμένο ύπνο, το πρώτο πράγμα που τους προτείνουμε είναι περισσότερο περπάτημα. Βάλτε στόχο να αυξήσετε τα βήματά σας».

Ο Burfoot είναι επίσης μεγάλος υποστηρικτής του περπατήματος για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης. Το αποκαλεί «μία από τις καλύτερες, φθηνότερες, πιο προσιτές ασκήσεις και αναμφίβολα την αυθεντική ρουτίνα γυμναστικής».

Βρείτε κάτι που σας δίνει κίνητρο ή ξεκινήστε μια δραστηριότητα προπονηθείτε γι΄αυτά. Επικεντρωθείτε στον ενθουσιασμό σας για το γεγονός. Θέστε ουσιαστικούς και ρεαλιστικούς στόχους και δουλέψτε για να τους πετύχετε. Μπορεί να μην ξέρετε τι επιφυλλάσσει το μέλλον, αλλά τουλάχιστον θα ξέρετε τα επόμενά σας βήματα.

Τι σχέση έχει η γυμναστική με τη γονική μέριμνα;

Ο στόχος είναι να προσεγγίστε τη γυμναστική σας λίγο περισσότερο όπως προσεγγίζετε τη γονική μέριμνα. Τι σημαίνει όμως αυτό; Αφού, τα καθημερινά καθήκοντα οποιουδήποτε γονέα συνήθως ακούγονται, τετριμμένα.

Φτιάχνετε πρωινό, ετοιμάζετε το μεσημεριανό, πηγαίνετε τα παιδιά στο σχολείο, τα παίρνετε, τα πηγαίνετε βόλτα, διαβάζετε, παίζετε, τρώτε βραδινό, κάνετε μπάνιο ολοκληρώνετε τις συνήθειες πριν τον ύπνο.

Αυτή είναι μια ρουτίνα και συνήθως την τηρείτε. Όμως αυτή η ρουτίνα, είναι σημαντική για την οικογένειά σας. Η ρουτίνα σας βοηθά όλους να νιώσετε ασφάλεια και να είστε παρόντες. Ομοίως, τέτοια χαρά και ικανοποιήση πρέπει να έχει για η ρουτίνα γυμναστικής σας.

Τελικά δεν είναι τόσο η ημέρα του αγώνα, όσο η προπόνηση που έχει σημασία.