Για κάθε γυναίκα, η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα. Περιμένοντας να φέρει στη ζωή το μωράκι της, μπορεί να βιώσει απέραντη χαρά μα ταυτόχρονα άγχος, ανασφάλεια και φόβο. Μπορεί επίσης να αισθανθεί πως δεν μπορεί να κάνει τα «πάντα» ή τουλάχιστον όλα όσα μπορούσε μέχρι πρότινος.

Τα θετικά και μη συναισθήματα είναι ανθρώπινα και ένα απολύτως φυσιολογικό μέρος της κάθε περιόδου της ζωής μας κατά τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές. Και ναι. Είναι λογικό να μην μπορείτε να κάνετε τα «πάντα» όταν είστε έγκυος. Και δε χρειάζεται να τα κάνετε. Οργανωθείτε όσο καλύτερα γίνεται και επιτρέψτε στον εαυτό σας να φτάνει μέχρι εκεί που πραγματικά θέλει και μπορεί.

 

Διαβάστε επίσης: Αρνητικές σκέψεις: Πώς να τις διώξετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα απαραίτητα «εργαλεία» για να τα βγάλετε πέρα ενώ περιμένετε το μωρό σας

Ιατρικές εξετάσεις, συμβουλές και σκέψεις για τον τοκετό, φροντίδα για την υγεία σας, φροντίδα για την υγεία του μωρού σας, ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο σώμα σας και στο έμβρυο, οργάνωση του σπιτιού για τον ερχομό του μωρού, και η λίστα με όλα όσα πρέπει να γίνουν ενώ κυοφορείτε, ατελείωτη…

Όσα κι αν τριγυρίζουν στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να μην αφήσετε τον εαυτό σας να κυριαρχείται από το άγχος. Αντ’ αυτού:

Οργανωθείτε

Η οργάνωση είναι το «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων μας.

Με τόσες πολλές υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αισθάνεστε ήδη καταβεβλημένη. Οι ορμονικές αλλαγές δε, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση αφού μπορεί να επηρεάσουν και τη μνήμη.

Χρειάζεστε λοιπόν απαραίτητα χαρτί και μολύβι. Μια ατζέντα, ένα ημερολόγιο ή οτιδήποτε μπορεί να οργανώσει και οπτικά όλα όσα έχετε να κάνετε, όπως για παράδειγμα τα ραντεβού με το γιατρό σας.

Ενώ καταγράφετε τις υποχρεώσεις σας, θα ήταν ωφέλιμο να αποτυπώσετε στο χαρτί και τα συναισθήματά σας, δραστηριότητα που θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ήρεμη και χαλαρή.

Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία προς όφελός σας

Επωφεληθείτε από τα ψηφιακά οφέλη που έχετε στα χέρια σας. Υπάρχουν πολλές χρήσιμες εφαρμογές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες θα διευκολύνουν την καθημερινή σας οργάνωση.

Κάποιες εφαρμογές μπορούν να σας υπενθυμίζουν τα ραντεβού σας, άλλες να σας ενημερώνουν για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης και κάποιες να σας προσφέρουν ακόμη και πρακτικές συμβουλές για τη μητρότητα. Ερευνήστε τις διαθέσιμες επιλογές και κατεβάστε τις εφαρμογές που ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες σας.

Φροντίστε πρωτίστως τον εαυτό σας και την υγεία σας

Είναι πολύ σημαντικό να είστε σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση (και) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, θα είστε πιο συγκεντρωμένη και θα αισθάνεστε αυτοπεποίθηση πως μπορείτε πραγματικά να καταφέρετε να κάνετε όλα όσα θέλετε.

Φροντίστε τη διατροφή σας, προτιμήστε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε καλά και διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα ξεκούρασης και επαρκούς ύπνου.

Εντάξτε οποιοδήποτε είδος σωματικής άσκησης σας ευχαριστεί και σας ταιριάζει στην καθημερινότητά σας. Η γιόγκα ή το πιλάτες για παράδειγμα είναι πολύ ωφέλιμα για σωματική και πνευματική ευεξία.

Επιπλέον, θα μπορούσατε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο διαλογισμό. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να ηρεμήσετε το νου σας και να ανταπεξέλθετε σε όλα όσα έχετε να κάνετε.

Περιποιηθείτε το σώμα σας και αγαπήστε τις αλλαγές του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χαϊδεύοντας την κοιλιά σας τακτικά και μιλώντας στο μωράκι σας.

Τέλος, μην παραλείπετε να ζητάτε βοήθεια κάθε φορά που τη χρειάζεστε. Όπως είπαμε, ούτε μπορείτε να κάνετε τα πάντα, ούτε χρειάζεται, ούτε επιτρέπεται, ούτε πρέπει…