Όταν η ερευνήτρια Jinjing Jenny Wang ξεκίνησε μια διετή μελέτη για να διαπιστώσει εάν τα μωρά επωφελούνται γνωστικά βλέποντας κάποιον να μετράει δυνατά στην οθόνη αντί για πραγματικό πρόσωπο, είχε ήδη δει τι επίδραση είχε ένα τέτοιο βίντεο στην κόρη της, όταν ήταν σε ηλικία 10 μηνών.

«Έδειξα στην κόρη μου ένα βίντεο καταμέτρησης και αναρωτήθηκα πώς θα αντιδρούσε», είπε η δρ Jinjing Jenny Wang, επίκουρη καθηγήτρια γνωστικής ψυχολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick.

Τα μωρά «θέλουν» ήχο

Η πρόσφατη έρευνα της δρ Jinjing Jenny Wang σε 81 μωρά μεταξύ 14 και 19 μηνών που δημοσιεύτηκε στο Developmental Psychology βρήκε το ίδιο αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: Πόσο χρόνο κάνει να περνά το παιδί μπροστά από μια οθόνη;

Όταν αυτά τα μωρά παρακολούθησαν ένα βίντεο όπου τους έδειχναν φωτογραφίες από αυτοκίνητα-παιχνίδια και γουρουνάκια-παιχνίδια και άκουγαν κάποιον να μετράει δυνατά πριν τα κρύψει σε ένα κουτί, τα μωρά κοίταζαν για περισσότερο όταν το κουτί σηκώθηκε και μερικά από τα αντικείμενα εξαφανίστηκαν.

Όταν η μέτρησή τους δεν γινόταν φωναχτά και απλά υπήρχε οπτικά στο βίντεο, η προσοχή των βρεφών αποσπάστηκε και κοίταξαν αλλού, εύρημα παρόμοιο με προηγούμενη έρευνα.

Τα βίντεο μια μορφή προετοιμασίας

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα μωρά αποκομίζουν κάποια οφέλη από αυτά τα βίντεο μέτρησης, εφόσον τα βίντεο μέτρησης έγιναν για να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με την πραγματική ζωή ώστε να μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον τους. Αυτό θα μπορούσε να προετοιμάσει τα παιδιά πριν να ξεκινήσουν το σχολείο» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ Jinjing Jenny Wang.

«Θα μπορούσε να μειώσει τις ανισότητες στα παιδιά που μπορεί να ακούνε λιγότερα από τους γονείς ή τους φροντιστές τους» συμπλήρωσε.

Ενώ τα ευρήματα της μελέτης προσφέρουν πολλά στοιχεία για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για να καλυφθούν τα κενά στην πρώιμη παιδική μάθηση, η δρ Jinjing Jenny Wang επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να εξεταστούν οι πιθανές αρνητικές συνέπειες της έκθεσης στην οθόνη.