Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια καλή ευκαιρία για να εμβαθύνετε τη σχέση σας με το παιδί σας επειδή γιορτάζει τον σκοπό της ζωής. Όχι, όχι τη σοκολάτα. Την αγάπη!

Παραδοσιακά στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Όμως όλοι έχουμε ανάγκη να μας αγαπούν. Αλλά παρά τις καλές μας προθέσεις, πολύ συχνά ξεχνάμε να πούμε στους ανθρώπους που αγαπάμε πόσο πολύτιμοι είναι για εμάς.

Διαβάστε επίσης: 5 πράγματα που χρειάζεται ένας γιος από τον πατέρα του

Ακουθούν 14 τρόποι για να κάνετε τα παιδιά σας να νιώσουν ότι τα αγάπατε:

1. Μοιραστείτε αυτές τις 2 λέξεις χωρίς περιορισμούς

Μην ξεχνάτε να λέτε «σ’ αγαπώ» στα παιδιά σας στις 14 Φεβρουαρίου. Ποτέ δεν είναι πολύ μεγάλα για να το ακούσουν. Να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά θέλουν την προσοχή των γονέων τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

2. Φτιάξτε ένα ξεχωριστό πρωινό για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ξυπνήστε λίγο νωρίτερα και ξεκινήστε τη γιορτή σωστά με ένα μοναδικό πρωινό με θέμα την αγάπη. Μπορείτε να βάλετε πρόσθετο χρώμα τροφίμων (food coloring) και να κάνετε το γάλα τους ροζ ή να φτιάξετε το φαγητό τους σε σχήμα καρδιάς με φορμάκια για κόψιμο ζύμης.

3. Κάντε τους έκπληξη με μια κάρτα

Για τα παιδιά, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει να κάνει με τις κάρτες του Αγίου Βαλεντίνου που θα δίνουν και θα παίρνουν με τους συμμαθητές τους. Θα τα κάνει όμως να νιώσουν ότι τα αγαπάτε αν βρουν μια κάρτα έκπληξη για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή ένα σημείωμα από εσάς στην τσάντα τους.

4. Προσθέστε ένα κόκκινο ή ένα ροζ ρούχο στην ντουλάπα τους

Μερικές φορές ένα καινούργιο αντικείμενο, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να σκορπίσεις λίγη αγάπη. Κι αυτό μπορεί να γίνει παράδοση για την οικογένειά σας και κάθε χρόνο να ντύνεστε με τα χρώματα της ημέρας.

5. Μοιραστείτε την αγάπη

Κάντε μια μικρή δωρεά σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στην κοινότητά σας ή κάπου που γνωρίζετε ότι υπάρχει ανάγκη. Βοηθήστε το παιδί σας να καλλιεργήσει θετικές σχέσεις με τους φίλους και τα αδέλφια του. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε δραστηριότητες που δείχνουν ομαδικότητα.

6. Ανταποκριθείτε στις ανάγκες τους

Μείνετε συντονισμένοι με τις συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες του παιδιού σας και να είστε πάντα έτοιμοι να τις ακούσετε. Όταν το παιδί ξεσπά, αγκαλιάστε το ή δώστε του άλλο σημάδι στοργής και μιλήστε μαζί του για το γεγονός όταν θα έχει καλύτερη διάθεση.

7. Συγχωρήστε τα λάθη, συμπεριλαμβανομένων των δικών σας

Αν χάσετε την ψυχραιμία σας και αντιδράσετε υπερβολικά μπροστά στο παιδί σας, ζητήστε συγγνώμη και εξηγήστε πώς θα χειριστείτε την κατάσταση στο μέλλον. Φροντίστε να τηρήσετε την υπόσχεσή σας.

Συγχωρήστε επίσης τον εαυτό σας. Κανείς δεν είναι τέλειος. Το να καταλάβετε πώς να συγχωρείτε είναι σημαντικό για το παιδί σας να αποδεχτεί και τα δικά του λάθη και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.

8. Επιλέξτε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε με προσοχή

Χρησιμοποιήστε πολλά θετικά και ενθαρρυντικά λόγια όταν μιλάτε με το παιδί σας. Προβάλλετε την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη λέγοντας «παρακαλώ» και «ευχαριστώ». Παραλείψτε τον σαρκασμό και τις υποτιμήσεις. Αυτά τα μηνύματα μπορεί να βλάψουν την αυτοεκτίμηση και να δημιουργήσουν αρνητικούς τρόπους ομιλίας και σύνδεσης μεταξύ τους.

9. Φροντίστε τη Γη

Περνάτε χρόνο μαζί στη φύση όταν μπορείτε, εξερευνώντας τρόπους να την εκτιμάτε και να την προστατεύετε. Η λήψη μέτρων για τη φροντίδα του περιβάλλοντος θα δείξει στα παιδιά σας πόσο νοιάζεστε για το μέλλον τους.

Τα παιδιά ακούνε ή βιώνουν καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, όπως πυρκαγιές και έντονες καταιγίδες. Μιλήστε μαζί τους για τις ανησυχίες τους με τρόπο ειλικρινή, ελπιδοφόρο, αναπτυξιακά κατάλληλο και προσανατολισμένο στη λύση.

10. «Ακούστε» την αγάπη

Αυτή είναι η μέρα για τη λίστα αναπαραγωγής τραγουδιών αγάπης. Ή αφήστε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν μια νέα. Προσπεράστε τα τραγούδια που πληγώνουν την καρδιά σας και πηγαίνετε κατευθείαν στους εορτασμούς.

11. Κάντε σχέδια να περάσετε χρόνο μόνοι με το κάθε παιδί

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι δραστήριο πηγαίνοντας μαζί του βόλτες, κάνοντας ποδήλατο ή παίζοντας μπάλα ή κάνοντας μια δραστηριότητα που να του αρέσει σε τακτική βάση.

12. Μαγειρέψτε και φάτε μαζί

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διδάξετε στα παιδιά σας τις σωστές διατροφικές επιλογές και να απολαύσετε ο ένας την παρέα του άλλου είναι να μαγειρεύετε μαζί. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή σε όλη τη διαδικασία, από τον σχεδιασμό του μενού μέχρι τα ψώνια για τα υλικά, την προετοιμασία και το σερβίρισμα του γεύματος.

Τα οικογενειακά γεύματα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσετε και να συνδεθείτε. Απομακρύνετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένου του δικού σας τηλεφώνου.

13. Στο τραπέζι, εκφράστε την εκτίμησή σας για κάθε μέλος της οικογένειας

Δώστε την ευκαιρία σε όλους να πουν ένα πράγμα για τον καθένα από εσάς που εκτιμά βαθιά. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι συγκλονιστικό. Μπορεί να είναι κάτι σαν «εκτιμώ που η μαμά περνάει ιδιαίτερο χρόνο μαζί μου πριν την ώρα του ύπνου».

14. Διαβάστε βιβλία για την αγάπη

Πριν πείτε καληνύχτα, βγάλτε ένα από τα παλιά αγαπημένα σας παιδικά βιβλία και διαβάστε το μαζί. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κοινή ανάγνωση ενισχύει τους δεσμούς γονέα-παιδιού και προάγει τη θετική ανατροφή τους.