«Το υπνοδωμάτιο ενός παιδιού πρέπει να είναι ένα καταφύγιο, ένας χώρος στον οποίο αγαπούν να περνούν χρόνο, όπου αισθάνονται ασφάλεια καθώς πέφτουν για ύπνο και παρηγορούνται από αυτό που βλέπουν όταν ξυπνούν το πρωί», λέει η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Carolyn Feder.

«Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Μια υγιής κρεβατοκάμαρα είναι το μέρος όπου το μυαλό και το σώμα επαναφορτίζονται», συμπληρώνει.

Λούτρινα ζωάκια; Ναι √. Η αγαπημένη του κουβέρτα; Έγινε √. Ένα καλό βιβλίο και ένα φιλί για καληνύχτα; Φυσικά √.

Διαβάστε επίσης: Παιδικό υπνοδωμάτιο: 5 χρωματικές παλέτες για 5 διαφορετικές προσωπικότητες

Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τα μικρά πράγματα που κάνουν την προετοιμασία για τον ύπνο ξεχωριστή. Αλλά υπάρχουν και άλλα σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα.

Η διακόσμηση του παιδικού υπνοδωματίου μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν τα παιδιά βρίσκονται σε μεταβατική ηλικία. Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, ο καλός ύπνος είναι καθοριστικός και για την ανάπτυξη και την εξέλιξή του.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίος μπορείτε να σχεδιάσετε ένα υπνοδωμάτιο που θα προάγει την ηρεμία και τη χαλάρωση:

Κρατήστε τις οθόνες και τα τηλέφωνα έξω από το δωμάτιο

Το μπλε φως από τα τάμπλετ, τις τηλεοράσεις και τα smartphones μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ελέγχει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος. Εν τω μεταξύ, απενεργοποιήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο, καθώς το ίδιο το περιεχόμενο μπορεί να είναι υπερβολικά διεγερτικό.

Επιλέξτε τον κατάλληλο φωτισμό

Ο κακός φωτισμός – πολύ ζεστός ή κίτρινος και πολύ κρύος ή μπλε λευκό – μπορεί να προκαλέσει άγχος στο παιδί. Ενώ θέλετε να αφήνετε το φυσικό φως του ήλιου να μπαίνει μέσα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ενθαρρύνετε την καλή διάθεση, ο φωτισμός τις άλλες ώρες πρέπει να είναι υποτονικός για να ευνοεί την ηρεμία και την ξεκούραση.

Υιοθετήστε την ψυχολογία του χρώματος

Δεν είναι τυχαίο που οι παιδικοί σταθμοί σχεδιάζονται εδώ και καιρό σε απαλό ροζ, μωρουδιακό μπλε ή απαλό κίτρινο. Αυτές είναι μερικές καταπραϋντικές αποχρώσεις. Ενώ μπορεί να θέλετε να αντισταθείτε στις τάσεις ή να τιμήσετε την αγάπη του γιου σας για τις πυροσβεστικές μηχανές, το κόκκινο και άλλα έντονα χρώματα είναι πολύ διεγερτικά για ένα ήρεμο παιδικό δωμάτιο.

Μια καλύτερη επιλογή είναι να δημιουργήσετε μια βάση από απαλά ουδέτερα χρώματα, όπως γκρι και παστέλ χρώματα. Αποφύγετε επίσης τις παλέτες υψηλής αντίθεσης και τα πολυάσχολα μοτίβα στους τοίχους, τα κλινοσκεπάσματα ή τα χαλιά.

Κάντε το υπνοδωμάτιο άνετο

Τα παιδιά λατρεύουν τις αγκαλιές. Οπότε γεμίστε το δωμάτιο του παιδιού σας με αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να χαλαρώσει μόνο του, όπως ένα μεγάλο λούτρινο ζωάκι, ένα μαξιλάρι ή μια μαλακή κουβέρτα που δίνει την αίσθηση της αγκαλιάς.

Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να κάνει τα παιδιά να νιώσουν άνετα; Οι οικογενειακές φωτογραφίες. Βλέποντας τα πρόσωπα των αγαπημένων τους προσώπων να τα περιβάλλουν στο υπνοδωμάτιό τους, τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και χαλάρωση.

Διατάξτε τα έπιπλα με σύνεση

Ύπνος, παιχνίδι, διασκέδαση, μάθηση: Κάθε παιδικό υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει όλες αυτές τις λειτουργίες. Κάθε δραστηριότητα είναι σημαντικό έχει τη δική της ξεχωριστή ζώνη, αλλά οι πρωταρχικές λειτουργίες του δωματίου, δηλαδή η χαλάρωση και ο ύπνος, πρέπει να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη προσοχή.