Το να σηκώσετε έναν χαρταετό στον αέρα – και να τον κρατήσετε εκεί – μπορεί να είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι φαίνεται… Και όχι μόνο για τα μικρά παιδιά.

Το πέταγμα ενός χαρταετού με τα παιδιά είναι διασκεδαστικό και μπορείτε να το μετατρέψετε ακόμη και σε διαγωνισμό και να δείτε ποιος μπορεί φτάσει πιο ψηλά (αν δεν έχετε φάει πάρα πολύ στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δηλαδή).

Διαβάστε επίσης: Στην κουζίνα με τα παιδιά: Πώς θα μαγειρέψουμε εύκολα όλοι μαζί

Ακολουθούν μερικές συμβουλές και κόλπα που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον σωστό χαρταετό και να τον απογειώσετε:

Πώς να επιλέξτε τον κατάλληλο χαρταετό

Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν από πολλές ποικιλίες χαρταετών. Οι περίτεχνοι τρισδιάστατοι χαρταετοί φαίνονται ωραίοι. Αλλά για τους αρχάριους θα ήταν καλύτερο να επιλέξουν έναν χαρταετό σε σχήμα τριγώνου «δέλτα».

Το παιδί σας μπορεί ακόμη και να φτιάξει έναν χαρταετό στο σπίτι. Είναι εύκολο να συναρμολογηθούν – απλά συνδέστε το σχοινί και τοποθετήστε το κοντάρι στην πλάτη – και είναι πιο σταθεροί όταν βρεθούν στον αέρα.

Αξιολογήστε τον άνεμο

Ο άνεμος είναι καλός. Ο θυελλώδης άνεμος είναι κακός. Οι σημαίες (π.χ. στο κοντινό σχολείο ή στον πυροσβεστικό σταθμό) πρέπει να είναι τεντωμένες ευθεία προς τα έξω. Αν κυματίζουν ή σπάνε, είναι πιθανό να φυσάει πολύ δυνατός άνεμος.

Ψάξτε για ένα ευρύχωρο ανοιχτό χώρο

Όσο σημαντικό είναι να επιλέξετε τις ιδανικές καιρικές συνθήκες, άλλο τόσο σημαντικό είναι να επιλέξετε το σωστό μέρος για να αφήσετε τον χαρταετό να πετάξει στον ουρανό.

Όταν πρόκειται για το πέταγμα χαρταετών, περισσότερος χώρος ισοδυναμεί με περισσότερη διασκέδαση. Τα πάρκα, οι παραλίες και τα χωράφια είναι η καλύτερη επιλογή. Τα δέντρα είναι ακίνδυνα, αλλά «τρώνε» τους χαρταετούς. Επομένως, όσο λιγότερα, τόσο το καλύτερο. Βεβαιωθείτε είστε κοντά σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος ή δρόμους.

Εκτοξεύστε τον σωστά

Για να σηκώσετε τον χαρταετό σας στον αέρα, απλά κρατήστε το σχοινί στο ένα χέρι, κρατήστε τον χαρταετό ψηλά στο άλλο και αφήστε τον άνεμο να κάνει την υπόλοιπη δουλειά. Αν οι συνθήκες είναι ιδανικές, δεν θα χρειαστεί να τρέξετε πολύ.