Για μια υγιή εγκυμοσύνη, πέραν της υγιεινής διατροφής, της αποφυγής του άγχους, του επαρκούς και ποιοτικού ύπνου κτλ., είναι σημαντικό να εντάξετε και τη γυμναστική στις υγιεινές καθημερινές σας συνήθειες.

Πώς θα επιλέξετε το σωστό άθλημα και τι πρέπει να προσέξετε πριν ξεκινήσετε;

 

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Πώς να συνδυάσετε δουλειά και διατροφή

Γυμναστική και εγκυμοσύνη: Ένας σύντομος οδηγός

Συμβουλευόμαστε το γιατρό μας

Πρώτα απ’ όλα, πριν ξεκινήσετε οποιουδήποτε είδους γυμναστική, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Εκείνος παρακολουθεί τόσο την υγεία σας όσο και την υγεία του μωρού σας και θα σας καθοδηγήσει αναλόγως.

Αποφεύγουμε αθλήματα με μεγάλη ένταση

Δεν είναι όλα τα αθλήματα κατάλληλα κατά την εγκυμοσύνη. Γενικά, εκείνα που απαιτούν υψηλή ένταση πρέπει απαραίτητα να αποφεύγονται ενώ αντίθετα τα πιο ασφαλή είναι:

  • Το περπάτημα.
  • Η κολύμβηση.
  • Η γιόγκα.

Να επισημάνουμε ότι υπάρχουν πολλά αθλητικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για εγκύους. Επομένως, μπορείτε να τα αναζητήσετε και να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο.

Όποια αθλητική δραστηριότητα κι αν επιλέξετε, φροντίστε να την απολαμβάνετε, ενώ θα πρέπει να ταιριάζει και στην τρέχουσα κατάστασή σας.

Πόσο  «fit» είστε

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και το σώμα του περνά μεταξύ άλλων από διαφορετικές διαδικασίες αλλαγών.

Αν είχατε κάποια ενασχόληση με τον αθλητισμό πριν μείνετε έγκυος, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς να προσαρμοστείτε σε οτιδήποτε επιλέξετε και επιτρέπεται να κάνετε. Εάν δεν ήσασταν και τόσο αθλητικός τύπος προηγουμένως, πιθανότατα θα δυσκολευτείτε στην αρχή δεδομένου ότι η κάθε είδους προπόνηση απαιτεί μια περίοδο προσαρμογής.

Τα σημάδια που σας προειδοποιούν να μειώσετε την άσκηση

Αρχάρια ή μη στη γυμναστική, δώστε προσοχή στα σημάδια που ίσως παρουσιαστούν και που σας ενημερώνουν ότι μάλλον ξεπεράσετε τα όριά σας.

  • Νιώθετε πόνο στις αρθρώσεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την άσκηση.
  • Αντί να νιώθετε ενέργεια μετά τη γυμναστική, υπερτερεί η εξουθένωση.
  • «Ξεμένετε» από ανάσες.
  • Οι μύες σας είναι αδύναμοι ή τρέμουν στο μεγαλύτερο μέρος της γυμναστικής, γεγονός που ίσως επηρεάσει ακόμα και την ισορροπία σας.
  • Όταν είστε ξεκούραστη το πρωί, οι χτύποι σας είναι τουλάχιστον 10 παραπάνω από το συνηθισμένο.