Για την πλειοψηφία των γονιών, όταν το μωράκι τους έρχεται στη ζωή, ο ύπνος πλέον αποτελεί… πρόκληση. Κι αυτό γιατί τα περισσότερα μωρά ξυπνούν τακτικά τη νύχτα ζητώντας συνήθως φαγητό.

Αφού τα μωρά δεν μπορούν να διακρίνουν ακόμα τη διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας και το στομάχι τους δεν έχει αρκετό χώρο για να αποθηκεύσει το γάλα, η ανάγκη τους για φαγητό είναι προφανώς πιο σημαντική από την ανάγκη τους για ύπνο.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα και παράλληλα να ενισχύσετε την πολύτιμη ξεκούραση όλης της οικογένειας;

 

Διαβάστε επίσης: Μωρό: 3 συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή του

Πώς θα κοιμόμαστε καλύτερα οικογενειακώς

Παίξτε τη μέρα, ηρεμήστε τη νύχτα

Κρατήστε το μωρό σας ήρεμο καθώς πλησιάζει η ώρα του ύπνου με απαλές κινήσεις, χαμηλό φωτισμό και ψιθύρους αντί για φωνές. Ως αποτέλεσμα, θα καταλάβει ότι είναι ώρα για ύπνο και όχι ώρα παιχνιδιού και θα αρχίσει σιγά σιγά να ξεχωρίζει και μόνο του τη μέρα από τη νύχτα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάντε ακριβώς το αντίθετο. Παίξτε μαζί με το μωρό σας και ενθαρρύνετέ το για δραστηριότητες που μπορεί να κάνει έτσι ώστε να παραμένει ξύπνιο για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Κατά συνέπεια, θα είναι πιο κουρασμένο το βράδυ και θα κοιμάται καλύτερα.

Τέλος, όταν αλλάζετε στο μωρό σας πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή το ταΐζετε, προσπαθήστε να μην το ξυπνήσετε.

Κουνήστε το μωρό μόνο μέχρι να το πάρει ο ύπνος

Καλό είναι να νανουρίζετε το μωρό σας μέσα στην αγκαλιά σας αλλά να το βάζετε στο κρεβάτι του πριν κοιμηθεί εντελώς. Έτσι, θα μάθει να κοιμάται μόνο του και σταδιακά θα είναι σε θέση να ξανακοιμάται σε περίπτωση που ξυπνήσει το βράδυ.

Ατμόσφαιρα που θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα

Όπως και στην περίπτωση των ενηλίκων, τα μωρά έχουν ανάγκη από ένα όμορφο, γαλήνιο και ασφαλές περιβάλλον για να κοιμούνται καλά.

Τα φώτα, ο θόρυβος και η θερμοκρασία είναι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο τους. Εάν θέλετε επομένως το μωρό σας να κοιμάται καλά και να ξεκουράζεται σωστά, πριν κοιμηθεί, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπως είπαμε απαλό φωτισμό, λίγο μασάζ, μια χαλαρωτική μουσική.

Ομοίως, βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν κρυώνει, ούτε ζεσταίνεται, αλλά βρίσκεται σε μια φυσιολογική θερμοκρασία. Ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα και ετοιμαστείτε για έναν πιο ποιοτικό ύπνο οικογενειακώς.